logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mikrofala Moulinex B745AC -buczy przy włączeniu mikrofal

sebusek 03 Maj 2006 18:58 3264 8
REKLAMA
  • #1 2588420
    sebusek
    Poziom 11  
    Witam
    Mam problem z mikrofalą Moulinex B745AC. Włączając grzałkę lub termoobieg działa ona poprawnie. Jednak kiedy włączam mikrofale zaczyna buczeć i wywala bezpiecznik. Śledziłem niektóre tematy na forum, więc wymieniłem u siebie diodę HV05-12. Choć oryginalnie była HV05-10, ale myśle że to nie ma w tym przypadku znaczenia.
    Proszę poradzcie coś. Nie wiem zabardzo gdzie szukać przyczyny.
    Dzięki
  • REKLAMA
  • #2 2589026
    axxx
    Specjalista AGD
    Ocena: 1715
    Prawdopodobnie magnetron do wymiany.Sprawdz czy nie ma przebicia do masy.
  • REKLAMA
  • #3 2589166
    sebusek
    Poziom 11  
    Sprawdzałem - nie ma przejścia pomiędzy zasilaniem magnetrona a masą.

Dodano po 40 [minuty]:

Sprawdziłem jeszcze raz. Pomiedzy wejściem magnetrona a masą nie ma przejścia, za to same wejście jest zwarte. Tak chyba nie powinno być?

Dodano po 6 [minuty]:

Sprawdziłem jeszcze raz. Pomiedzy wejściem magnetrona a masą nie ma przejścia, za to same wejście jest zwarte.
  • #4 2589405
    axxx
    Specjalista AGD
    Ocena: 1715
    Nie powinno byc zwarcia .Rezystancja na elektrodach magnetronu to jakies 4 Ω.
  • REKLAMA
  • #5 2590023
    KrzychoMiki
    Poziom 21  
    Ocena: 117
    A jeżeli buczy to należy szukać przyczyny głównie w transformatorze, on może być uszkodzony.
  • REKLAMA
  • #6 2594003
    sebusek
    Poziom 11  
    Sprawdziłem pracę przy odłączonym magnetronie. Efekt jest taki sam jak z magnetronem. Nie ma różnicy. Tak czy tak transformator buczy.
    Ale jak odłączyłem jedno połączenie z transformatora do kondziora z którego idzie dalej na magnetron to nie było buczenia. Pomiędzy nóżkami kondziora mam HVR 062M. Może on jest uwalony?
  • #7 2594064
    KrzychoMiki
    Poziom 21  
    Ocena: 117
    O uszkodzeniach kondensatora i diody HVR było wiele razy, poszukaj. Sprawdź te elementy, kondensator pod obciążeniem może robić zwarcie.
  • #8 2594715
    jacobsek
    Poziom 22  
    Ocena: 24
    Tak bywa jesli masz dwie diody to mogła paść i ta druga,sprawdź czy sam kondensator też nie ma zwarcia,między wyprowadzeniami i miedzy wyprowadzeniami a masą,jeśli jak piszesz magnetron nie ma zwarcia to sprawdź to co pisałem.
    Pozdrawiam
  • #9 3018937
    sebusek
    Poziom 11  
    dzieki za wszelkie wskazowki, sorki ze wczesniej sie nie odezwalem ale bylem w delegacji, jak znajde troche czasu to zajze jeszcze do mikrofali i sprawdze kondziora i te diode - jeszcze raz dzieki za wszelki porady
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Mikrofalówka Moulinex B745AC podczas włączania funkcji mikrofalowej wydaje buczenie i wyzwala bezpiecznik. Grzałka i termoobieg działają poprawnie. Wymieniono diodę HV05-12 zamiast oryginalnej HV05-10, co prawdopodobnie nie ma wpływu na problem. Sprawdzenie magnetronu wykazało brak zwarcia do masy, jednak wejście magnetrona jest zwarte, co nie jest prawidłowe. Rezystancja na elektrodach magnetronu powinna wynosić około 4 Ω. Buczenie może pochodzić od uszkodzonego transformatora wysokiego napięcia. Po odłączeniu połączenia transformatora z kondensatorem HVR 062M buczenie ustaje, co wskazuje na możliwe uszkodzenie kondensatora lub diody wysokiego napięcia. Zaleca się dokładne sprawdzenie kondensatora pod obciążeniem oraz diody, gdyż uszkodzenia tych elementów często powodują podobne objawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA