Mam problem... Heh... Nie jestem dobry z fizyki ani z elektroniki a muszę policzyć napięcie prgowe do laboratorium... Na początku zaznaczam że nie chcę żeby mi ktoś to rozwiązał bo nie po to się uczę ale jednak potrzebna mi jest pomoc :/
Zadanko było takie:
"1. Wyznaczenie charakterystyk statycznych diod półprzewodnikowych...
(w załączniku zamieszczam schemat)
-zapoznać się z danymi katalogowymi diod o symbolu: BYP...., BZP....., CQP.....
-wybrać jedną z diod, i połączyć układ pomiarowy dla kierunku przewodzenia (rys.1.1),
-zmieniać napięcie tak, by otrzymać 8 - 10 punktów pomiarowych umożliwiających wykreślenie ciągłej charakterystyki statycznej diody, podczas pomiarów maksymalny prąd płynący przez diodę nie może przekroczyć 10 mA,
-pomierzyć prąd i napięcie, wyniki zapisać w tabeli (Tabela 1),
-połączyć układ pomiarowy dla kierunku zaporowego (rys.1.2),
-pomierzyć prąd i napięcie, wyniki zapisać w tabeli 1, napięcia wpisać ze znakiem „-„
Rezystor R ogranicza wartość płynącego prądu, który powinien być dobrany w zależności od parametrów badanej diody. W trakcie pomiaru należy zwrócić uwagę by nie przekraczać dopuszczalnych granicznych wartości prądów oraz napięć podanych w danych katalogowych badanej diody (głównie IFmax i URmax)
(i tu tabelka z pomiarami)
"
Dobra... To było proste... Pomiary nie sprawiają zazwyczaj problemów... Ale teraz schody :/
"Opracowanie wyników
Na podstawie otrzymanych wyników należy:
a) wykreślić charakterystyki statyczne I=f(U);
b) wyznaczyć napięcia progowe UF, UZ (jeśli jest to możliwe);
c) przedstawić wnioski."
Moje pytanie jest takie: Jak wyznaczyć napięcie progowe UF i UZ???
Szukam już w necie i w książkach 3 dni i nic :/ Może ktoś z forum wie??
Zadanko było takie:
"1. Wyznaczenie charakterystyk statycznych diod półprzewodnikowych...
(w załączniku zamieszczam schemat)
-zapoznać się z danymi katalogowymi diod o symbolu: BYP...., BZP....., CQP.....
-wybrać jedną z diod, i połączyć układ pomiarowy dla kierunku przewodzenia (rys.1.1),
-zmieniać napięcie tak, by otrzymać 8 - 10 punktów pomiarowych umożliwiających wykreślenie ciągłej charakterystyki statycznej diody, podczas pomiarów maksymalny prąd płynący przez diodę nie może przekroczyć 10 mA,
-pomierzyć prąd i napięcie, wyniki zapisać w tabeli (Tabela 1),
-połączyć układ pomiarowy dla kierunku zaporowego (rys.1.2),
-pomierzyć prąd i napięcie, wyniki zapisać w tabeli 1, napięcia wpisać ze znakiem „-„
Rezystor R ogranicza wartość płynącego prądu, który powinien być dobrany w zależności od parametrów badanej diody. W trakcie pomiaru należy zwrócić uwagę by nie przekraczać dopuszczalnych granicznych wartości prądów oraz napięć podanych w danych katalogowych badanej diody (głównie IFmax i URmax)
(i tu tabelka z pomiarami)
"
Dobra... To było proste... Pomiary nie sprawiają zazwyczaj problemów... Ale teraz schody :/
"Opracowanie wyników
Na podstawie otrzymanych wyników należy:
a) wykreślić charakterystyki statyczne I=f(U);
b) wyznaczyć napięcia progowe UF, UZ (jeśli jest to możliwe);
c) przedstawić wnioski."
Moje pytanie jest takie: Jak wyznaczyć napięcie progowe UF i UZ???
Szukam już w necie i w książkach 3 dni i nic :/ Może ktoś z forum wie??