logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zregenerować panel przedni w Radmorze 5102, zachowując napisy?

fixus 03 Maj 2006 22:43 5323 23
REKLAMA
  • #1 2589349
    fixus
    Poziom 11  
    Witam! Remontuję radmora 5102 ( nie trzeba tu chyba go przedstawiać ). Chciałbym się dowiedzieć czy ktoś z was remontował już taki amplituner i gdzie mozna zregenerować panel przedni lub czy istnieje jakiś sposób na pomalowanie go tak aby zachowac napisy, dzieki z góry :)

PS: Nie wiem czy to właściwy dział więc jakby co to prosże moda o przesunięcie tematu.
  • REKLAMA
  • #2 2591450
    Diabolix
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Z tego co słyszałem to zamiast namalowanych napisów dużo osób stosuje napisy przestrzenne. A niektórzy po prostu je grawerują.
    Ja teraz regeneruje starą Tosce i też by mie się przydało coś (sposób) do odnowienia napisów.
  • #3 2591769
    Mateuss
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    napisy były nanoszone sitodrukiem. trzeba mieć siatkę z napisami (nie wielu ją ma i nie dają). jeśli masz jakiegoś znajomego drukarza w rodzinie to zapytaj może Ci zrobi ewentualnie napisy a panel taki trzeba wyczyścić później po oksydować chemicznie (czy jak to się tam nazywa) i jeżeli chcesz mieć czarny to jeszcze poddać anodowaniu. Generalnie jest to żmudny proces i kosztowny (sito kosztuje). a co do malowania to nie wiem jak to by wyglądało ale to jakby walka z wiatrakami... Panele były robione dokładnie i przez to 20 lat się trzymają
  • #4 2591962
    fixus
    Poziom 11  
    Kupiłem farbę w spray'u i przed pomalowaniem na czarno naniosłem na napisy wosk z kredek świecowych. Teraz czekam aż wyschnie później wosk się zdrapie a napisy pozostaną.... takpowinno być w teorii ale czy tak będzie to napisze jak skończę. :)
  • #5 2592083
    jaro_21
    Poziom 22  
    Ocena: 13
    nie no radmora takiego klasyka sprayem fuu

zregenerować można u producenta
    jak masz silną wolę to przewałkuj sobie ten wątek tam jest wszytsko o tych wzmakach

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic112320.html

napisy można nanosić za pomocą termotransferu
  • REKLAMA
  • #6 2592123
    Mateuss
    Poziom 19  
    cytat z rozmowy z drukarzem "termotransfer się nie będzie trzymał" tylko sito.

u producenta? a ile to kosztuje?
  • REKLAMA
  • #7 2592385
    BARNI_GDYNIA
    Poziom 19  
    Ocena: 22
    u producenta czyli w RADMOR S.A ? tak się składa że mieszkam w Gdyni i chyba się pofatyguje do fabryki dowiedzieć sie conieco na temat regeneracji paneli. Ale znając życie taka zabawa nie będzie tania :/ gdzieś słyszałem że to nawet koło stówy kosztuje :/ A co do naprawiania radmorów to tak się składa że mam teraz 3 na biurku :) jeden w pełni sprawny. W tej chwili szlifuje mu obudowę drewnianą żeby ja bejcą przejechać , drugi radmorek też już działa zostało go tylko przestroić i też poddać obudowę regeneracji, no i 3 radmorek ( mój ulubiony :P ) któremu niestety nie działa w ogóle radio z niewiadomego powodu ale i na niego przyjdzie czas żeby go zrobić : pozdrawiam :)
  • #8 2592676
    Diabolix
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    tylko podziwiać... jednak sprzet stary ale ciągle jary.
    Ja teraz od kuzyna dostałem starą Tosca'ę i ją próbuje naprawić. Zakupiłem już drugą aby ewentualnie części wykorzystać by chodź jedna była w 100 % sprawna. Zobaczymy.
    Szkoda tylko że tak ciężko z tymi napisami...
  • #9 2593094
    olaf x
    Poziom 34  
    Ocena: 360
    BARNI_GDYNIA napisał:
    u producenta czyli w RADMOR S.A ? tak sie składa że mieszkam w Gdyni i chyba sie pofatyguje do fabryki dowiedzieć sie conieco na temat regeneracji paneli. Ale znając zycie taka zabawa nie będzie tania :/ gdzieś słyszałem że to nawet koło stuwy kosztuje :/ A co do naprawiania radmorów to tak sie składa że mam teraz 3 na biurku :) jeden w pełni sprawny. W tej chwili szlifuje mu obudowe drewnianą żeby ja bejcą przejechać , drugi radmorek też już działa zostało go tylko przestroić i też poddać obudowe regeneracji, no i 3 radmorek ( mój ulubiony :P ) kturemu niestety nie działa wogule radio z niewiadomego powodu ale i na niego przyjdzie czas żeby go zrobić : pozdrawiam :)

serwis radmora na hutniczej.
    komplet z galkami czarny okolo 150zl.
    na allegro jest jeden nick, ktory tam wlasnie robi, potem jego radmorki wyciagaja cene powyzej 300-400zl, faktycznie sa jak nowki.
    a na nowki po regeneracji trzeba nieraz poczekac, bo jednej sztuki sie nie robi, tylko jak sie kilka zbierze.
  • #10 2594336
    fixus
    Poziom 11  
    No to zrobiłem jak mówiłem i nawet nawet jakoś to wygląda prawie jak nówka. Kit że sprayem ale połysk jest. Co do napisów są ładnie widoczne, nie zostały zamalowane ( wystarczyło zeskrobac woski wszystko gra ). Ale siedziałem nad tym cały dzięn więc robota mozolna tylko dla wytrawałych pozdrawiam. :D
  • #11 2594514
    BARNI_GDYNIA
    Poziom 19  
    pochwal sie efektem jak masz aparat :] sam jestem ciekaw jak Ci to wyszło :) P.S. tym człowiekiem o nieznanym nicku na allegro jest natrixnatrix , no fakt ma ładne radmorki to trzeba przyznać :)
  • REKLAMA
  • #12 2594615
    Mateuss
    Poziom 19  
    BARNI_GDYNIA napisał:
    ma ładne radmorki to trzeba przyznać :)

ładne? U tego Pana kupujesz je praktycznie nowe! są cacy zrobione bez tandety na chińskich podzespołach. wszystko profesjonalnie tak jak Radmor przykazał. Inaczej też przestraja głowicę niż to co jest tu na elektrodzie.
  • #13 2594880
    fixus
    Poziom 11  
    Niestety kurcze nie mam cyfrówy ale postaram się załatwić, niczego nie obiecuje. Co do tego gościa na allegro to rzeczywiście jest fachowiec, niestety nie sprzedaje częsci :)
  • #14 2595239
    zbig10101
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    W tej chwili na Allegro jest sporo części w dobrych cenach polecam
  • #15 2595529
    fixus
    Poziom 11  
    No to postarałem się o aparat i zrobiłem zdjęcia. Jak widać napis "wzmocnienie" i "sieć" musiałem odnowić całkowicie (pędzelkiem od malowania modeli ) bo były wytarte ( tak kupiłem ) a i kilka innych napisów miało mniejsze ubytki więc tez uzupełniłem. Jakość zdjeć nie za dobra ( cyfrówka do chrzanu ) ale widać końcowy efekt. Z brązowego na czarny.... mi tam się podoba :)

PS: Jeśli chodzi o allegro to aukcje z cześciami do radmorów monitoruję co 24h a pokręteł znaleźć nie mogę :)
    Załączniki:
    • Jak zregenerować panel przedni w Radmorze 5102, zachowując napisy? PIC_0246.JPG (279.14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zregenerować panel przedni w Radmorze 5102, zachowując napisy? PIC_0245.JPG (253.58 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zregenerować panel przedni w Radmorze 5102, zachowując napisy? PIC_0244.JPG (273.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 2595537
    Mateuss
    Poziom 19  
    zdjęcia no cóż ... na drugim zdjęciu już nie wiem czyte śmiecie to z obiektywu (chyba telefonem robione) czy tak to wygląda... i przy napisach troszkę widać ale ogólnie jest bardzo dobrze. nikt go pod lupą nie będzie oglądać
  • #17 2595577
    fixus
    Poziom 11  
    Hmmm jeśli chodzi o to rozmycie napisów to świeża biała farba + flash dało ten rozmazany efekt, co do tych białych plamek to syf z obiektywu, zaskoczę Cię robione było aparatem hehe ale to jak pisałem jakiś szajs więc wiadomo... występują tam jeszcze jak sie przypatrzysz takie brązowe plamki, to gdzieniegdzie przebija stary kolor ( mało tego i jak pisałeś pod lupą widoczne ). Wiem że to nie jest idealnie zrobiona "regeneracja" ale robiłem takie coś pierwszy raz w życiu :)
  • #18 2617483
    zbig10101
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    jakiś czas temu polecano "preparat do regeneracji" front paneli alumioniowych "KIWI" .
  • #19 2685933
    Mateuss
    Poziom 19  
    eee niech ktoś spojrzy i powie czy ujdą napisy
    Załączniki:
    • Jak zregenerować panel przedni w Radmorze 5102, zachowując napisy? P6010852.jpg (189.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zregenerować panel przedni w Radmorze 5102, zachowując napisy? P6010839.jpg (173.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #20 2686062
    adamst1
    Poziom 18  
    Jeżeli chodzi o ich jakość - spoko. Tylko szkoda że są inną czcionką niż oryginalne. No i logo Unitry brakuje
  • #21 2686088
    Mateuss
    Poziom 19  
    cudów nie ma tak ładnie to tylko w radmorze...

a znaczka nie wiem czemu nie ma... w sumie zaklad który to zrobił też kiedyś należał do Unitry
  • #22 2688294
    BARNI_GDYNIA
    Poziom 19  
    Jutro wracają moje 4 panele z Radmora z renowacji :D oraz prawie sto gałke i 50 izostatów które dostałem gratis z Radmora :D a wszystko to jedynie za 2 stówy wszystkie 4 panele i wszystkie gałki :D nieźle co :D? oczywiście po znajomośći robione kumpel miał tam akurat praktyki troche zakrecił sie w ludziach i niecałę 3 tygodnie i panele po 5 dych jeden będą :D mam prawie 20 nowych nigdy nie uzywanych gałek od głośnosci ... a jeszcze wiecej gałek od basu i izostatów.. :| nie dostalismy tylko gałke od strojenia częstotliwośći :( jutro przyjda panele to pstrykne foty i pokaze efekt :D

normalnie 2 stówy jeden panel z gałkami kosztuje.... dowiadywałem sie w serwisie radmora.
  • #23 2690198
    Mateuss
    Poziom 19  
    Farciaż!! ja niestety mieszkam w Wawie i musiałem się zadowolić znajomościami w wzr rawar... :cry: ale dobre i to.

czekamy na zdjęcia, a te 200pln za jeden panel to niech sobie w buty wsadzą
  • #24 2690327
    BARNI_GDYNIA
    Poziom 19  
    Jeden panel wraz z gałkami!! Dostałem jak narazie same gałki sa cudne :D zostały malowane lakierem w wysokiej temperaturze na czarno oczywiście!! Maja troche grubsza warstwe lakieru ale i tak nieźle to wygląda co prawda nie ma to takiego odblasku jak orginale robione 20 pare lat temu ale maja jedną zalete!! nigdy juz nie wyblakną i nie łatwo je zarysować.no i były regenerowane w samych zakłądach Radmora :D

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy regeneracji panelu przedniego amplitunera Radmor 5102 z zachowaniem oryginalnych napisów. Napisy na panelach były nanoszone techniką sitodruku, co wymaga posiadania odpowiedniej siatki sitowej, rzadko dostępnej i kosztownej. Alternatywnie stosuje się napisy przestrzenne lub grawerowanie. Regeneracja panelu obejmuje czyszczenie, chemiczne oksydowanie oraz anodowanie, zwłaszcza przy czarnych panelach. Malowanie sprayem z zabezpieczeniem napisów woskiem świecowym okazało się skuteczne, choć pracochłonne. Można też nanosić napisy metodą termotransferu, jednak jest ona mniej trwała niż sitodruk. Regenerację paneli i gałek oferuje serwis Radmor w Gdyni, gdzie koszt jednego panelu z gałkami wynosi około 150-200 zł, a czas realizacji to kilka tygodni. Na rynku dostępne są także części zamienne i gałki, często oferowane na Allegro, jednak pokręteł jest trudno znaleźć. Wymieniono także preparat "KIWI" do regeneracji aluminiowych frontów. Całość podkreśla wartość i trwałość oryginalnych paneli Radmor oraz trudności w ich odnowieniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA