Witam, nie znalazłem na forum odpowiedzi jak przywrócić wygląd czarnej płycie z Radmora 5102 więc postanowiłem sam coś wymyślić, mianowicie mój przed zabiegiem był brązowy ze śladami czerni jako cień (musiał tak stać na słońcu u poprzedniego właściciela). Teraz jest czarny i nadal posiada orginalne napisy bo niestety nie udało mi się znaleźć ani kalkomani takiej ani niczego odpowiedniego nadającego sie na napisy do niego. Zabieg mój polegał na zrbobieniu zdjęcia (mu), pomalowaniu przedniego panelu czarną matową farbą (pokrętła też) następnie przeszlifowanie papierem ściernym w jednym kierunku całej płyty, potem przy pomocy zdjęcia widziałem gdzie co powinno być i nałożyłem szmatke na śrubokręcik następnie pocierałem nią nasączoną w rozpuszczalniku w miejscach gdzie powinny być napisy... jak się okazało nie rozpuszczały się i dało się je normalnie wydobyć. Kolejnym krokiem jak już wydobyłem napisy (u mnie poległ minimalnie napis sieć) było przeczyszczenie całej płyty szmatką z rozpuszczalnikiem aby wyczyścić to co się rysowało papierem ściernym. Kolejnym krokiem było wypoleroanie płyty i zamontowanie. Ogólnie jestem zadowolony z tego zabiegu trwał on prawie tydzień bo próbowałem na początku czegoś innego ale nie wypaliło... i pozostało tylko to... . Poniżej udst. zdjęcia przed i po, mam nadzieję że pomysł ten pomoże komuś, pozdrawiam!
Fajne? Ranking DIY