logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czym mierzyć sygnał zmienny od 0.5 do 2 min (na wykresie)

pawel_b_rumia 04 Maj 2006 00:51 1185 5
REKLAMA
  • #1 2589721
    pawel_b_rumia
    Poziom 11  
    Potrzebuje jakieś urządzenie które będzie mi w stanie pokazać (najlepiej na jakimś wykresie) sygnał zmieniający się w granicach od 0.5 min do 2 min. Na począdku myślałem o oscyloskopie, ale on ma znacznie mniejszy zakres pomiarowy, chyba ze jest jakiś który pokaze mi taki zakres czasowy.
  • REKLAMA
  • #2 2589845
    Greg
    Poziom 20  
    Ocena: 41
    strasznie dlugie czasy ...mozesz pokombinowac z oscyloskopem komputerowym a skoro ten sygnal tak wolno sie zmienie to moze reczne zdjecie charakterystyki wystarczy... tak z ciekawosci do czego ci to potrzebne???
  • REKLAMA
  • #3 2589973
    bobo
    Poziom 29  
    Ocena: 686
    Opisze sposob jaki stosuje do pomiaru kilku tysiecy probek w czasie paru godzin ( czas pomiaru i ilosc probek moge dowolnie zmieniac ). Do tego celu stosuje przetwornik A/C ( MAX187; 12bit; w tym przypadku zalezy mi na czterech cyfrach po przecinku ) i proste oprogramowanie w Pascalu. Sygnal jest podawany na port LPT i przetwarzany do pliku tekstowego. Taki plik eksportuje do Excela i tam "motam" wykres. Latwosc tego zastosowania polega na tym ze, dokonuje pomiaru napiecia stalego ( 0-5V), wyzwalam cykle pomiarowe programowo a sam przetwornik jest banalnie prosty w adaptacji, cena przetwornika jest troche 8=O ale warto wydac kase bo uklad sprawuje sie nad wyraz dobrze. Dla sygnalow zmiennych nalezalo by zapewne sygnal wpuscic na prostownik i po odpowiedniej modyfikacji dokonywac pomiarow. Nieco to komplikuje sprawe ale jest wykonalne.
    Pozdrowka
  • REKLAMA
  • #4 2590107
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 271
    A może modulacja amplitudowa tego sygnału innym sygnałem o dużo większej częstotliwości? I np. karta dźwiękowa z jakimś programem do nagrywania. Gorzej, jeśli potrzebujesz dokładnej wartości napięcia a nie tylko kształt. Dla jednokrotnego pomiaru też zrobiłbym to ręcznie - kilka pomiarów i kartka papieru. Albo użyj oscyloskopu cyfrowego.
  • REKLAMA
  • #5 2590243
    rasty
    Poziom 27  
    Ocena: 23
    Gotowy układ, jaki opisuje bobo jest podany 'na tacy". Zobacz wątek:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/re-rejestra...a-przez-pc-ypp2553463.html?highlight=#2553463
    Schemat i program do ściągnięcia, z tym , że na innym układzie scalonym.
    Okres próbkowania od jednej sekundy wzwyż. Program rysuje wykres na bieżąco i zrzuca dane na dysk do pliku tekstowego.

pozdr.
  • #6 2592025
    pawel_b_rumia
    Poziom 11  
    jeszcze odwiedziłem moją szkołe i tam znalazłem oscyloskop cyfrowy o czasach nawet do 100s pozwolą mi skorzystać z niego. Dziękuję za porady jezeli bym nic nie wskurał w szkole to napewno bym skorzystał z Waszych porad :) dzięki
REKLAMA