logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie są przechowywane hasła użytkowników w Windows XP? Jak je znaleźć?

menda 04 Maj 2006 12:53 1870 9
REKLAMA
  • #1 2590534
    menda
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Witam !
    czy ktorys kolegow wie gdzie siedza hasla kont uzytkownikow w win xp i jak sie do nich dostac? prawdopodobnie jakis moderator zaraz dopadnie mojego posta wiec prosze o jakis link albo cokolwiek

pozdrawiam menda.
  • REKLAMA
  • #2 2590664
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 2591583
    vans 38
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam. Niewiem gdzie takie hasła mogą być zapisane ale znam bardzo prosty sposób jak można je ominąć i zmienić bez wykożystywania żadnego programu itp.
    A więc tak musisz uruchomić komputer na nowo następnie właczyć go w systemie awaryjnym i przy logowaniu pojawi się dodatkowy użytkownik o nazwie : Administrator zaloguj się do niego i usuń hasło z użytkownika.
  • REKLAMA
  • #5 2591612
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 2591625
    vans 38
    Poziom 13  
    Na koncie Administrator niebędzie hasła.Jest to konto awaryjne i wyświetla się ono tylko przy awaryjnym uruchamianiu komputera,gdy uruchomisz komputer w normalnym trybie to tego konta niema.W trybie awaryjnym są tak jakby "dwa konta Administratorów".
  • #7 2591634
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    vans 38 - bardzo przebiegly sposob, ale:
    1. tylko bardzo niedoswiadczony uzytkownik zostawia haslo admina puste.
    2. Nie trzeba trybu awaryjnego, zeby zalogowac sie na admina. Alt+ctrl+del przy logowaniu wystarczy.
  • #8 2591674
    vans 38
    Poziom 13  
    Mam w swoim komputerze utworzonego tylko jednego użytkownika,utworzyłem przedchwilą hasło do niego i wypróbowałem sposób z ALT+CTRL+DEL i wyskoczył mi komunikat : "zalogowanie w systemie nie było możliwe" Więc moim zdaniem zalogowanie się i usunięcie hasła z administratora jest tylko możliwe poprzez tryb awaryjny.
  • #9 2591695
    tos18
    Poziom 42  
    Ocena: 1847
    o ile mi wiadomo plik haseł w winxp jest kodowany algorytmem jednostronnym tzn można hasło zmienić ale nie można podglądnać
    programików do wykonania tej operacji jest pod dostatkiem w sieci
    a co do hasła administratora to w szasie instalacji systemu instalator prosi o podanie hasła administratora i jak już wcześniej kolega zauważył pozostawianie tych pól pustych nie świadczy dobrze o informatyku.
  • #10 2591751
    oram
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Hiren's BootCD v 7,9 ściągasz plik iso. ma ok 64 MB robisz płytę bootowalną. Odpalasz kompa z płyty wchodzisz w program wywalasz hasło. Restartujesz kompa i jak dojdzie do hasła wywala komunikac "hasło coś tam..." klepiesz enter i jesteś w środku. Działa.

Podsumowanie tematu

✨ W systemie Windows XP hasła użytkowników są przechowywane w pliku SAM (Security Account Manager), który jest zaszyfrowany i nie pozwala na bezpośredni podgląd haseł. Hasła są kodowane algorytmem jednostronnym, co umożliwia ich zmianę, ale nie odczytanie. Istnieją narzędzia umożliwiające resetowanie lub podmianę haseł, takie jak Offline NT Password & Registry Editor oraz Hiren's BootCD (wersja 7.9), które pozwalają na usunięcie hasła administratora poprzez uruchomienie systemu z bootowalnej płyty. Konto Administrator w trybie awaryjnym często nie ma ustawionego hasła, co umożliwia zalogowanie się i zmianę haseł innych użytkowników. Jednak dostęp do konta Administrator bez znajomości hasła jest ograniczony i wymaga specjalnych metod, takich jak tryb awaryjny lub narzędzia do resetowania haseł. Standardowe logowanie na konto Administrator można wywołać kombinacją klawiszy Alt+Ctrl+Del, ale skuteczność tej metody zależy od konfiguracji systemu i ustawień haseł.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA