logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MC34063A – stabilizator 3,125V z NiMH 3,6V, ocena schematu i doboru elementów

matgaw 04 Maj 2006 15:18 8162 6
REKLAMA
  • #1 2590986
    matgaw
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Na układzie MC34063A chcę zrobić stabilizator napięcia ok. 3,125V (+/- 0.1V) z baterii NiMh 3,6V (3,4-4,2V). Z datasheeta do tego układu trochę wyczytałem i teraz pytanie: czy schemat taki jak zamieszczony poniżej będzie poprawnie funkcjonował? Czy dławik i kondensatory mają zostać takie jakie są? Sam dobierałem tylko R1, R2, Rsc, reszta została tak jak w datasheecie dla step-down.

Czy ten układ potrafi generować spadek o tak małą wartość (sorry, nie jestem elektronikiem)?
    Załączniki:
    • MC34063A – stabilizator 3,125V z NiMH 3,6V, ocena schematu i doboru elementów DC.jpg (23.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2591289
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 406
    To Ci się nie uda. Nie dość, że w układzie step-down klucz jest w układzie Darlingtona, to jeszcze z samej zasady działania układu wynika max wypełnienie rzędu 85% - czyli już na dzień dobry możesz liczyć na jakieś 1.7V na wyjściu przy 3.6V na wejściu.
    Przy tak małej różnicy napięć i zastosowaniu MC34063 pozostaje tylko i wyłącznie układ SEPIC.

Przy okazji - zależność ton i toff od pojemności dla MC34063:

MC34063A – stabilizator 3,125V z NiMH 3,6V, ocena schematu i doboru elementów
  • REKLAMA
  • #3 2591386
    matgaw
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Hmm... całe te przetwornice to widzę ciężka sprawa, bo nie nadają się do zastosowań jakich potrzebuję. Nie wiem nawet co to jest ten układ SEPIC...

Dlatego też stwierdziłem, że zamiast bawić się w jakieś super kostki po prostu wrzucę w szereg między układem a masą jakąś diodę półprzewodnikową w kierunku przewodzenia i ona mi obniży o 0,7-0,8V czyli mniej więcej tyle ile potrzebuję... Nie potrzeba mi super wyspecjalizowanych układów. Temat można uważać za zamknięty :)
  • #4 4440322
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 4442011
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Banalnie proste - na podstawie szacunków wynikających z wzorów i praktyki a nie wykresu. Post na p.m.e. był pisany "trochę" wcześniej niż tutaj. Wykres jest nie w PDFie układu ale w nocie aplikacyjnej, której akurat pod ręką nie miałem.

Co do samego MC34063 - daj sobie z nim spokój. Zdecydowanie lepszym układem jest LM3578 - też tani i łatwodostępny ale za to normalny PWM, z prostą kompensacją i dostępnymi obydwoma wejściami wzmacniacza błędu o bardzo ciekawych właściwościach.
    Również wejście czujnika prądu jest opracowane lepiej - może pracować w odniesieniu do masy jak i Vcc i wymagany spadek napięcia to tylko 110 mV - przetwornice wychodzą znacznie sprawniejsze.
  • REKLAMA
  • #6 4444934
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 4444970
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Przy 10 sztukach masz w TME cenę 4.87 PLN _brutto_. W Semiconductors Bank wychodzi 5.21 PLN brutto...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zastosowania układu MC34063A do stabilizacji napięcia około 3,125V z baterii NiMH o napięciu 3,6V (3,4-4,2V). Zwrócono uwagę, że w konfiguracji step-down MC34063A nie jest w stanie efektywnie obniżyć napięcia o tak małą wartość ze względu na ograniczenie maksymalnego wypełnienia impulsu (~85%), co skutkuje minimalnym spadkiem napięcia około 1,7V. Wskazano, że przy tak niewielkiej różnicy napięć lepszym rozwiązaniem byłby układ SEPIC. Autor rozważał prostsze rozwiązanie z użyciem diody półprzewodnikowej w szereg z masą, aby uzyskać spadek napięcia około 0,7-0,8V. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące doboru elementów, w tym dławika i kondensatorów, które w schemacie step-down pozostają zgodne z datasheetem. Poruszono również temat wyznaczania czasu Toff w układzie MC34063A oraz alternatywę w postaci układu LM3578, który oferuje lepszą modulację PWM, prostszą kompensację i niższy spadek napięcia na czujniku prądu, co przekłada się na wyższą sprawność przetwornicy. Jednak cena LM3578 jest wyższa i wymaga dodatkowego tranzystora, co może być czynnikiem ograniczającym jego zastosowanie. Wskazano także dostępność cenową LM3578 w sklepach takich jak TME i Semiconductors Bank.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA