logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór nadajnika FM do odtwarzacza MP3 z zasięgiem do 250m, budżet 60 zł

freezero 04 Maj 2006 21:19 1378 3
REKLAMA
  • #1 2592365
    freezero
    Poziom 11  
    Witam!

Potrzebuje prostego nadajnika fm stereo, żeby można było podłączyć do np. odtwarzacza mp3 itd. Napoczątu poszukałem na allegro i znalazlem 2 ciekawe rzeczy:
    http://allegro.pl/item98084809_m08_nadajnik_fm_200_kanalow_do_250m_gratis_gsm.html
    i
    http://allegro.pl/item102199092_stereofoniczny_nadajnik_fm_top_q_avt.html
    i nie wiem który wybrać.
    Pozatym trzeba by zrobić jakiś prosty wzmacniacz żeby uzyskać koło 250m w otwartej przestrzeni i z 50m w budynku, bo chyba wyżej wymienione nie mają takich parametrów(ten pierwszy, z opisu sprzedającego wynika, że ma 10m skutecznego zasięgu)
    Prosze o pomoc

PS Taki nadajnik dobrze żeby nie był droższy niz 60zl dlatego je wybrałem

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2596887
    adamlen1
    Poziom 16  
    Ocena: 21
    Witam, do czego to ma służyć taki nadajnik ? Tylko do użytku własnego, np w domu? Bo zawsze mozesz sobie zrobić coś większego np Veronica o mocy 1W, i zasięgu 2km około . pozdro
  • REKLAMA
  • #3 2597208
    you-zek
    Poziom 15  
    Ocena: 23
    Ten pierwszy nadajnik jest przestrajany cyfrowo. Podejrzewam że na 90% ma pętlę PLL a to oznacza że ma dużą stabilność częstotliwości nośnej. Drugi jest strojony cewką (czyli śrubokrętem). Trudno wybrać coś dobrego. Ten gotowy nadajnik to pewnie chińszczyzna i zadziała tu te 10% :>. A kit oparty jest na układziku który podobno też nie jest HiEnd. Pewnie warto by wybrać kit bo tańszy...
    Veronica o ile dobrze pamiętam jest mono. Ale można wykorzystać jej końcówkę do zwiększenia mocy wyjściowej nadajnika.
  • #4 2598033
    freezero
    Poziom 11  
    Dzięki za zainteresowanie.
    Taki nadajnik potrzebny mi byłby w celach uzytku domowego(amatorskiego) tzn. mając nieduzy odtwarzacz mp3, nadawać do radia, np wtedy gdy jestem na wyjeździe i w zasiegu mam tylko radio, i żeby stosować to radio jak głośniki. Tylko zależy mi na zasiegu tzn. bezprzesady - jakieś 300-500m w otwartej przestrzeni bez specjalistycznej anteny.
    Gotowy nadajnik potrzebny mi dlatego że dobrego nadajnika fm nie zrobie sam tzn. mam za małe doświadczenie w tworzeniu skomplikowanych układów
    a potrzebne mi stereo i żeby częstotliwość zabardzo nie skakała i jeszcze w miare dobra jakość dzwięku no i żeby nie byłoby zbyt drogie.
    Może znacie inne niedrogie nadajniki fm stereo??
    Chciaż na dzień dzisiejszy bardziej przymierzam się do tej "chinszczyzny", bo wydaje mi się, że na niedużych odległościach dzięk bedzie znośny, a potem to może zmodyfikuje o dodatkowy wzmacniacz.
    Pozdrawiam
REKLAMA