no więc mam zamiar zrobić trochę większą mini tesle
chciałbym żeby miała ok 0,5 m wysokości
do tej pory robiłem testy na cewce nawiniętej na opakowaniu po multiwitaminach i mówiąc szczeże efekty są beznadziejne gdy na górę cewki położyłem żarówkę to nic sie w niej nie pojawiło
wyładowanie do palca jest o plłowę krótsze od wyładowania do uziemienia (i drugim końcem cewki
wyładowanie do palca wynosi ok 3mm to barszo mało
mini tesle złożyłem z transformatora 2x 12V 400W; cewki zapłonowej 12V
i dwóch butelek lejdejskich (każda ok. 4nF), ale mam zamiar dać ich osiem
pierwotne wykonane jest z przewodu miedzianego (taki jak w ścianie)
z ilością zewojów różnie próbowałem 6,5 ,3 zwoje
tyle że odstępy między zwojami wynoszą ok 1,5 cm
gdy cewkę zapłonową podłączałem pod 12v to iskra z końcówki cewki tesli taka jak powyżej
a gdy na trafie połączyłem ze sobą 2 uzwojenia (razem 24V) to długość iskry taka sama tylko iskra troche wyraźniejsza a jak podłączyłem żarówkę to już było w niej coś widać
tak bardzo bym chciał żeby dawała przynajmniej 10 cm wyładowania do uziemienia
wcześniej (raczej dawno temu) zasilałem tą cewkę ok 400V ze zwykłego trafa podłączonego odwrotnie i musze przyznać że efekty były lepsze.
bardzo proszę o pomoc
mam na to 2 tygodnie
chciałbym żeby miała ok 0,5 m wysokości
do tej pory robiłem testy na cewce nawiniętej na opakowaniu po multiwitaminach i mówiąc szczeże efekty są beznadziejne gdy na górę cewki położyłem żarówkę to nic sie w niej nie pojawiło
wyładowanie do palca jest o plłowę krótsze od wyładowania do uziemienia (i drugim końcem cewki
wyładowanie do palca wynosi ok 3mm to barszo mało
mini tesle złożyłem z transformatora 2x 12V 400W; cewki zapłonowej 12V
i dwóch butelek lejdejskich (każda ok. 4nF), ale mam zamiar dać ich osiem
pierwotne wykonane jest z przewodu miedzianego (taki jak w ścianie)
z ilością zewojów różnie próbowałem 6,5 ,3 zwoje
tyle że odstępy między zwojami wynoszą ok 1,5 cm
gdy cewkę zapłonową podłączałem pod 12v to iskra z końcówki cewki tesli taka jak powyżej
a gdy na trafie połączyłem ze sobą 2 uzwojenia (razem 24V) to długość iskry taka sama tylko iskra troche wyraźniejsza a jak podłączyłem żarówkę to już było w niej coś widać
tak bardzo bym chciał żeby dawała przynajmniej 10 cm wyładowania do uziemienia
wcześniej (raczej dawno temu) zasilałem tą cewkę ok 400V ze zwykłego trafa podłączonego odwrotnie i musze przyznać że efekty były lepsze.
bardzo proszę o pomoc