Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Amator 2 - problem z stereo

nero541 05 May 2006 19:58 1349 5
  • #1
    nero541
    Level 15  
    Witam
    Wpadł mi w łapki Amator jak w tytule. Po przestrojeniu gra OK ale niestety w na żadnej stacji nie zapala się dioda stereo i nie działa też wskazówkowy wskaźnik poziomu. Na AM wskaźnik działa OK. Czego się czepić w pierwszej kolejności ?:
    Kamery 3D Time of Flight - zastosowania w przemyśle. Darmowe szkolenie 16.12.2021r. g. 10.00 Zarejestruj się
  • #2
    User removed account
    User removed account  
  • #3
    thereminator
    Conditionally unlocked
    A jaki tam jest dekoder stereo? Czy UL1601 jak w Amatorze (1) lub UL1611?
    Jeśli tak, to problem może leżeć w tym, że współpracujące z układem cewki się "rozjechały" - w wyniku starzenia zmieniły indukcyjność.
  • #4
    nero541
    Level 15  
    Dekoder jest UL1601.
    W jakim dziale w takim wypadku powinienem zadać pytanie ?
  • #5
    thereminator
    Conditionally unlocked
    Stereodekoder na UL1601 ciężko jest poprawnie zestroić. Lepiej wstawić jakiś nowocześniejszy scalak lub nawet archaiczny UL1621 - łatwiejszy schemat aplikacyjny niż 1601, bo bez indukcyjności i łatwiejszy w zestrojeniu. Tylko trzeba by wykonać nową płytkę pod sam dekoder i wpiąć się z nią do płyty amatora.
  • #6
    nero541
    Level 15  
    Dzięki za podpowiedzi. Radio już działa - przyczyna prozaiczna - strojenie głowicy na króciutkim kawałku kabla (jako antena) i takie efekty.
    Temat uważam za zamknięty.
    Pozdrawiam