logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Thomson 63 MT 60 TX - złe wyświetlanie prostych linii?

del_petero 06 Maj 2006 11:27 1962 25
REKLAMA
  • #1 2597564
    del_petero
    Poziom 11  
    Witam wszystkich forumowiczów, jako że jestem zupelnym laikiem jesli chodzi o elektronikę, bardzo bym prosił o nienaskakiwanie na mnie i o nie naśmiewanie się z mojeo praktycznie zupełnego braku wiedzy :) Mój problem polega na tym, że w TV lekko mi obraz śnieży - chociaż śnieży to może źle powiedziane - po prostu mam na ekranie takie drobniutkie poziome białe paski, ktore migają i tylko denerwują człowieka. Pytanie brzmi, czy jest to wina mojego providera (Vectra), czy też może czegos innego :] Dodam, że mam 2 TV + internet...jak beda potrzebne jeszcze jakieś dane to napiszcie mi :) Z góry dzieki za pomoc.

Moderowany przez Jaś Kula:

Z uwagi na możliwe powiązanie usterki i przedstawienie historii tematu , scaliłem dwa tematy , poprawiłem tytuł na opisujący aktualny problem autora , dopisałem w tytule model TV.

• REKLAMA
  • #2 2597653
    maryann
    Poziom 37  
    Ocena: 337
    Najpierw proponuję wziąc(może nawet kupić) porządny kabel wideo(taki pow. 8,-PLN) i podpiąc jeden TV prosto do gniazdka. Potem- nie wiem- pewnie masz jakieś rozgałęźniki?
  • REKLAMA
  • #3 2599175
    Hammer111
    Poziom 28  
    Ocena: 20
    Witam.Opisz sposób w jaki sa podłaczone oba TV i jakich rozgałęzników uzywasz bo to jest Bardzo Ważne.Ponadto podłacz kazdy TV z osobna i sprawdż czy one dobrze pracują.pozdr
  • REKLAMA
  • #4 2693659
    del_petero
    Poziom 11  
    Troche dlugo nie odpisywałem z przyczyn technicznych :)

Mam 2 TV, sygnał z kablówki jest dzielony na nie przez rozgałęźnik - nie mam pojęcia jaki to model czy cos w tym stylu, pewnie jakis standardowy i do pupy :D Myslicie ze usuniecie jednego TV albo kupienie jakiegos lepszego kabla, rozgałęźnika rozwiąże sprawe?
  • #5 2693687
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 2693788
    Lestat
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    Moim zdaniem na 99% jest to wina rozgałęziacza. Providerzy kablówki zazwyczaj stosują zwykłe i badziewne rozgałęziacze. Przy dwóch telewizorach czasem sprawują się dobrze, ale jeżeli podłączymy również modem, zaczynają występować zakłócenia na linii (modem emituje dość mocne zakłócenia) więc będziesz potrzebował rozgałęziacza z filtrem tłumiącym.
  • #7 2706484
    del_petero
    Poziom 11  
    Alex2 napisał:
    Zajmie Ci sprawdzenie tego 5 minut, więc dziwne pytanie.

Wcale nie dziwne pytanie, bo kupno kabla antenowego albo rozgałęźnika jednak sporo kosztuje - w Mediamarkcie kabel 20, rozgałęźnik 40 zeta. Sorry ze tak męczę ale mundial sie zaczyna a szlag mnie trafia jak patrze na to moje TV - sadzicie ze kupno kabla zalatwi sprawe? Czy moze powinienem pokombinowac z tym rozgałęźnikiem? A moze i to, i to?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 2706536
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    Chodzi o to, że masz po prostu na chwile z obwodu wyeliminowac rozgaleznik. Jesli podlaczysz TV kablem do gniazdka bezposrednio i przestanie zaklocac to wiadomo gdzie jest przyczyna.

A moze po prostu zadzwonic do providera ? Sprawdz poza tym jeszcze wtyczki i wszystkie złączki. U mnie śnieżył ( tylko ) TVN i o dziwo wtyczka była źle skręcona na kablu - reszta grała dobrze a TVN juz nie.
  • #9 2711594
    stebx
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    I jeszcze jedno: mam nadzieję, że śnieżenie nie zależy od faktu czy są włączone obydwa telewizory.
    U mnie tak właśnie było - jeden śnieżył, drugi nie, jak wyłączyłem drugi telewizor to na pierwszym znikał śnieg. Próby wykazały, że w drugim mnóstwo sygnałów w. cz. przedostawało się do kabla antenowego - szkoda było wysiłków na odfiltrowanie ich wszystkich, pomogła wymiana na inny - nowszy - model.
  • #10 2711661
    krzysiek
    Poziom 27  
    Ocena: 81
    del_petero najlepszym wyjsciem w Twojej sutuacji jest zgłosić sie do BOK-u poprosić o wizyte serwisanta bedzie taniej,lepiej i szybciej.
    Zapewniam :D
  • #11 2711863
    konti
    Poziom 27  
    Ocena: 117
    a czy ta kabloweczka nie oferuje odbioru stacji radiowych bo jezeli tak to masz 2 wyjscia z puszki tej w domu jedno jest na radio a drugie na tv jezeli masz podlaczone 2 tv pod ta jedna puszke to zawsze ten telewizor co bedzie podlaczony pod wyjscie radiowe bedzie sniezyl zawsze (ja mam kablowke multimedia i wlasnie oni stosuja takie rozwiazanie ) mozesz sprobowac zamienic wtyczki miejscami jak na twoim tv bedzie dobrze a teraz na drugim bedzie sniezyc to rozgaleznik jest do pupy . Moze byc tak ze poziom sygnalu bedzie ok ale czulosc glowicy w twoim tv jest zbyt duza i dlatego tez moze sniezyc
  • #12 2713315
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 717
    autor postu pisze że chociaż śnieży to może źle powiedziane - po prostu mam na ekranie takie drobniutkie poziome białe paski ja jestem zdania że najpierw dostawca kabluwki powinien się wypowiedzeć a pużniej jak on nie da rady to można sie bawić przeciesz jak się płaci za kabel to trzeba wymagać odpowiedniego posiomu sygnału za to przeciesz biorą całkiem nie małą kasę
  • #13 2714815
    neo_dc
    Poziom 32  
    Z jednej strony tak ale ja tam wole najpierw chociaz sam sprobowac prostych zabiegow typu np. przełączyc kabel i sprawdzic, nie lubie tez ludziom utrudniac zycia skoro wystarczy np. zarobic nową wtyczke ( serwisant przejedzie pol miasta zeby sie do mnie wdrapac na 5 minut ).
    Ale jak w gre wchodzi np. kupno nowego rozgaleznika to to juz nalezy do szanownego Dostawcy :)
  • #14 2715268
    konti
    Poziom 27  
    u mnie za wymiane rozgaleznika biora 40 zl a wedlug dostawcy jak ktos ma podlaczone kilka tv pod jedno gniazda przez rozgalzeniki to twierdza ze jest to nielegalne nie wiem czemu
  • #15 2715352
    neo_dc
    Poziom 32  
    To ci powiem chyba ich (ocenzurowano). To co masz płacić 2 abonamenty za 2 tv ? bezsens.
  • #16 2716039
    konti
    Poziom 27  
    nie nie nie chodzi o abonamet tlyko o to ze poprostu jest jeden abonamet za 2 tv ale oni chca jeszcze zachapac te 40 zloty -cwaniaki nie ;)
  • #17 2717891
    Lestat
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    Mogą się przyczepić tylko w przypadku, gdy w umowie jest wyraźnie napisane, że abonament obejmuje podłączenie tylko i wyłącznie jednego odbiornika do sieci kablowej. Jeśli tak nie jest, to można sobie podłączyć nawet 50 telewizorów, i więcej pieniędzy nie wyciągną nawet sądownie :)
  • #18 2718294
    DREAM77
    Poziom 17  
    Ocena: 29
    witam.w umowach o dystrybucji sygnalu telewizyjnego w sieciach kablowych zazwyczaj jest zawarta klauzula dotyczaca zasad podlaczenia gniazd abonenckich.Zasada jest prosta-jeden lokal=jedno podlaczenie.Za kazde dodatkowe podlaczenie zazwyczaj jest pobierana oplata,dlatego chociazby zeby komus nie wpadlo do glowy ze zalozy sobie kablowke na spole z sasiadem.Co do jakosci sygnalu,polecalbym splitter na pasmo 950-2150Mhz,o niskim pozimie szumow.Wzmacniacze do TVk sa,ale o co zakladac wzmacniacz jesli sa jakies zaklocenia?chyba po to tylko zeby te zaklocenia byly mocniejsze.Takie wzmacniacze sygnalu stosuje sie zazwyczaj na glownym kablu sygnalowym,jezeli odleglosc od punktu wyjscia do punktu wejsciowego wynosi ponad 300m(czyli zakladajac siec na osiedlu,pomiedzy odleglymi blokami).Ma to na celu zmniejszenie strat na samym kablu.Polecam wezwac technika,niech sprawdzi instalacje,ewentualnie wymienic splitter(rozgaleznik).Pozdrawiam-byly monter tvk
  • #19 2718464
    neo_dc
    Poziom 32  
    My tu gadu gadu a autor tematu nie odpisal co bylo przyczyna zaklocen :)

Moja kablowka ma swiatlowody pociagniete wszedzie :D a co do podlaczenia na spole z sasiadem - dopoki nic sie nie psuje to zaden technik nie przyjdzie i o ile sumiennie placimy abonament to nikt sie nie dowie :) Ale te 30 zl za ponad 70 programow (bynajmniej u mnie ) to sie nie oplaca kombinowac.

A i u mnie to jakbym mial 50 telewizorow w chacie to firma podłącza za SWOJE pieniadze ja SWOJ koszt te 50 TV :D Widac biznes i tak oplacalny skoro kase maja na wszystko :)
  • #20 2718738
    del_petero
    Poziom 11  
    Wiecie co - wezwałem providera kablówki, powiedział, że "nie wiem co pan widzi w tym obrazie złego", poszperał coś przy kablu i mówi że już powinno być dobrze - a nic sie nie zmieniło. Prawda, TVP1, TVP2, TVP3 i Polsat odbierają dobrze, ale na innych kanałach zakłócenia są i tak do (censored). Mam 2 TV, a sygnał jest dzielony na nie - może gdyby jeden odłączyć, wtedy w drugim obraz byłby lepszy? Pytam was, bo wole mieć gwarancje, że to pomoże, bo wiem że sam mógłbym coś spieprzyć - więc wole mieć pewność, że warto ryzykować :)

BTW i tak wielkie dzięki za zainteresowanie się tematem - na innych forach pewnie by olali takiego lamera :)

Moderowany przez Jaś Kula:

Po namyśle postanowiłem scalić dwa tematy z uwagi na możliwe ich wzajemne powiązanie.

Witam raz jeszcze.

Zauważyłem, że mój TV fatalnie wyświetla proste linie - najbardziej widoczne jest to podczas meczów piłkarskich, linie wtedy są szarpane, przerywane - takie jak krzywe linie w Paincie. Pytanie brzmi - czy da sie to naprawić jakoś?
  • #21 2721855
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 717
    na poczatek zrób tak ustaw program na którym są najmocniejsze zakłucenia i wyjmij antenę i zamiast niej włóż zamiast anteny ze 2 metry przewodu i zobacz co bedziesz miał na ekranie jak tylko szum to wszystko jest ok a jak pokarze ci sie obraz z jakiegoś programu nawet słabego to znaczy że ekranowanie przewodu sygnałowego jest kiepskie i te zakłucenia pochodzą od tego że coś z masą sygnału jest nie tak i i na sygnał nadawany przez kablówkę nachodzi sygnał z nadajnika naziemnego i wtedy trzeba posprawdzać wszystkie połączenia mas w przewodzie ale z doświadczenia wiem że czasami nic sie nie poradi bo sygnał zakłucający jest tak silny że wchodzi na sygnał z kablówki i najleprzy przewód i rozdzielacze nic nie pomogą
  • #22 2733011
    del_petero
    Poziom 11  
    Sorry ze znow tak dlugo nie odpisywalem - klopoty techniczne

Wyłączylem z obiegu rozgałęziacz, podlaczylem do kabla tylko 1 TV - sytuacja sie nie zmienila, czyli pewnie to wszystko wina kabla antenowego. Czy moze go wymienic TV kablowa? Samemu bedzie troche trudno, idzie on przez cale mieszkanie, przechodzi przez sciany itp.
  • #23 2733039
    Jaś Kula
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 114
    Witam.
    Jeżeli możesz , podepnij pod tę kablówkę inny telewizor. Czy jeżeli podłączysz pod gniazdo antenowe magnetowid lub tuner sat , to obraz też jest powykrzywiany ? Jaki jest obraz jak podłączysz w/w urządzenia pod wejście euro lub cinch (nie wiem jakie jest w tym TV) . No i w końcu podaj markę i model tego TV. Czy podczas czynności strojenia dokładnego (fine tuning) te krzywe linie "prostują się " w chwili oddalania się lub przybliżania do maksimum sygnału , czy nie ?
    Pozdrawiam.
  • #24 2733154
    del_petero
    Poziom 11  
    1) Model - Thomson 63 MT 60 TX
    2) Tunera, magnetowidu nie mam, ale mam DVD :D I tam jest wszystko OK.
    3.)Mam drugie TV i tam wszystko jest tak samo - takie same zakłócenia, takie same brzydkie linie.
    4) Przy ustawianiu fine tuningu wydaje sie ze cos sie poprawia - na pewno jest lepiej kiedy zmieniam kontrast i ... jak to sie nazywa po polsku? Po angielsku to "colour" :).
    Pozdro :)
  • #25 2733196
    Jaś Kula
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 114
    W takiej sytuacji, jeżeli krzywienie lini występuje również na innych odbiornikach TV, winą za to obarczyłbym sygnał z kablówki. Zdarza się , że taki efekt jest wynikiem rozstrojenia obwodu p.cz w telewizorze i jest widoczny przy przesyłaniu sygnału poprzez właśnie gniazdo antenowe, ale poprzez euro ( tak chyba oglądasz DVD , dlatego sugerowałem aby podłączyć poprzez wejście antenowe sygnał z modulatora magnetowidu lub odb. sat ; DVD chyba żadko a w zasadzie wcale nie jest wyposażone w modulator) ten efekt nie występuje. Dlatego pytałem o obraz na innym telewizorze - żadko się zdarza aby dwa odbiorniki miały tak rozstrojone p.cz. Usterka ta może też , ale nie musi występować u sąsiadów którzy mają kablówkę . Może sprawdzisz? Jeżeli chodzi o "colour" to jest to nasycenie kolorów - kolor.
    Wydaje mi się , że tę usterkę nie jest łatwo poprawnie zdiagnozować "korespondencyjnie".
    Pozdrawiam.
  • #26 2733225
    del_petero
    Poziom 11  
    Kolega mieszka w klatce obok - też ma "brzydkie" linie. Sprawdzę jeszcze u sąsiadów mieszkajacych w tej samej klatce, ale moze tamta informacja wystarczy? :) Czuje jednak, ze trzeba bedzie wymienic kabel antenowy - tak samo mówił mi pewien koleś w sklepie z RTV, i chociaz jemu akurat nie ufałem, bo na mądrego to on nie wyglądał, no ale skoro Twoi przedmówcy to radzą, a Ty też mowisz, ze to moze byc wina sygnału kablówki...? Prosiłem już kiedyś, żeby wzmocnili sygnał w pionie, ale oni twierdzą, że wszystko jest tam OK.

Jeszcze jedno - zapomniałem, że babcia mieszka trzy piętra wyżej - wiem, że obraz jest u niej tak samo zły (śnieżenie na wszystkich kanalach poza otwartymi - a i na nich jak sie przyjrzec to dobrze nie jest). Zaraz sprawdze jak sie ma sprawa z liniami.

Wiem, że moze sie wam wydac dziwne, ze zwracam uwage na takie pierdoły, ale teraz są MŚ w nogę i siedze non-stop patrząc na te ohydne linie i śnieżenie :)

Dzieki, pozdro, zaraz coś jeszcze napiszę :)

EDIT - dobra, u babci jest tak samo.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telewizora Thomson 63 MT 60 TX, na którym pojawiają się drobne, migające poziome białe paski oraz zniekształcenia prostych linii, szczególnie widoczne podczas oglądania meczów piłkarskich. Objawy te występują na dwóch telewizorach podłączonych do tej samej instalacji kablowej. Przyczyną zakłóceń najprawdopodobniej jest jakość sygnału kablówki oraz używany rozgałęźnik, który może generować zakłócenia, zwłaszcza gdy do sieci podłączony jest również modem internetowy. Zalecane jest wyeliminowanie rozgałęźnika i podłączenie telewizora bezpośrednio do gniazdka antenowego w celu weryfikacji źródła problemu. Wskazane jest także sprawdzenie i ewentualna wymiana kabla antenowego na lepszy, ekranowany przewód o niskim poziomie szumów. Problemy mogą wynikać z zakłóceń elektromagnetycznych, złego ekranowania kabla lub rozstrojenia obwodu pośredniej częstotliwości w telewizorze. Warto również zweryfikować jakość połączeń i wtyczek. W przypadku braku poprawy, rekomendowane jest wezwanie serwisanta operatora kablówki do sprawdzenia instalacji i ewentualnej wymiany rozgałęźnika na model z filtrem tłumiącym zakłócenia. Obserwacje u sąsiadów wskazują na problem o charakterze lokalnym, związany z sygnałem dostarczanym przez operatora. Dyskusja porusza także kwestie prawne dotyczące podłączania wielu telewizorów do jednej instalacji kablowej i opłat abonamentowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA