logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką lutownice? Lutowanie elementów na płytkach drukowalnych.

Mojzes 06 Maj 2006 21:08 2451 20
  • #1 2599405
    Mojzes
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Jaka polecicie mi lutownice, chodzi o lutowanie elementow na plytkach drukowanych i takich tam drobnych elementow elektornicznych. Ze poczatkujacy jestem to najlepiej cos taniego. Do tej pory mialem 30 watową kolbową 220V ale dzis mi cos juz cyna sie nie chce grota trzymac, co na to poradzic?
  • Pomocny post
    #2 2599417
    PiotrM
    Poziom 22  
    Ocena: 43
    oczyść grot lutownicy np. drobnym papierem ściernym, pilnikiem, itp.
  • Pomocny post
    #3 2599440
    max_gg
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    Jako początkujący popełniasz podstawowy błąd - nakładasz cynę na grot...
    Powinieneś wpierw rozgrzać wyprowadzenia układu, a dopiero do nich dotknąć cyną.

A jeśli chodzi o lutownicę - jeśli będziesz prawidłowo lutował, to możesz zainwestować w jakąś stację z regulacją temperatury (Elwik, Weller, ewentualnie Xytronic)

Pozdrawiam!

Marcin "Max" G.
  • #4 2599544
    Mojzes
    Poziom 11  
    na opakowaniu bylo napisane aby nie szlifowac grota bo jest pokryty jakims stopem i straci swoje wlasciwosci

A ile taki zestaw kosztuje? Macie moze jakies linki jak prawidlowo lutowac?
  • Pomocny post
    #5 2599575
    yiabol
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    Takie zestawy są drogie, o wiele łatwiej (taniej) jest zainwestować w "dobry" grot do lutownicy lub tez sukcesywnie go oczyszczać po każdym lutowaniu...
    40 Watt wg mnie w zupełności wystarcza - nalezy zwrócic uwage na to zeby nie popalić elementów lutowanych a mocnieszją lutownicą nie trudno o to.
  • #6 2599598
    Mojzes
    Poziom 11  
    ale czasami sa bardzo drobne elementy a ten grot jest troche duzy :/

Czym oczyszczac grot lutownicy? Jak rozpoznac czy grot jest do wymiany?
  • Pomocny post
    #7 2599608
    jacobs242
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    grot czyści sie gąbką. Jaką masz dokładnie tą lutownice? Masz jakieś zdjęcie? Praktyka czyni mistrza :]
  • Pomocny post
    #9 2599897
    danlancher
    Poziom 27  
    Ocena: 47
    Ja wlasnie mialem ja kuoic :) identyczna,ale popelnilem maly blad i kupilem inna.20/130W.

A ja mam pytanie odnoscie grotu.Czy grot ceramiczny jest dobry,i czy da sie go wymieniac??
  • Pomocny post
    #10 2599986
    jacobs242
    Poziom 18  
    z tego co widze to grot tam jest cienki i nie powinieneś mieć problemów z drobnymi elementami :]
  • #11 2600050
    Mojzes
    Poziom 11  
    ale powinienem nakladac cyne na elementy i potem je tylko zgrzac czy moze najpierw na grot, czy tylko podgrzac elementy i dac cyne? Bo z tym grotem cos sie stalo i cyna po nim ucieka jak woda po natluszczonej powierzchni, doslowanie kapie z grotu.
  • Pomocny post
    #12 2600412
    jacobs242
    Poziom 18  
    zobisz tak: bierzesz w prawą ręke lutownice, a w lewą cyne. Najlepiej żebyś miał coś do przytrzymania płytki (np. trzecią rękę). Przykładasz lutownice w odpowiednie miejsce, a za sekunde trzymając tam nadal lutownice przykładasz cyne. No i wychodzi piękny lut :]
  • Pomocny post
    #13 2600440
    paweł1968
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Witam!
    Grot lutownicy przykładaj do elementu i po nagrzaniu podaj cynę.
    (nagrzewaj element z rozwagą aby go nie przegrzać)
    Grot oczyść np.gąbką i po nagrzaniu grota przetrzyj go kalafonią .
  • #14 2600472
    Mojzes
    Poziom 11  
    kalafonia to to samo co topnik?
  • Pomocny post
    #15 2600541
    yiabol
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    Witam, chyba chodzi Ci o różnice pomiędzy pastą lutowniczą a kalafonią jeśli dobrze Cie zrozumiałem? Jedyną różnicą, która wydaje się być najwazniejsza jest to ze pasta lutownicza jest duzo bardziej żrąca od kalafonii która przeciez jest naturalna.
  • #16 2600652
    Mojzes
    Poziom 11  
    A po czym poznac czy grot jest do wymiany? Bo moj jak dotkne czubkiem grota do cyny to nawej jej nie roztapia :/
  • Pomocny post
    #17 2601126
    jacobs242
    Poziom 18  
    poprostu jest już mocno zabrudzony. Spróbuj na koczątku wczyścić papierem ściernym, jeśli to nie pomoże to zmień grot, albo kup nową lutownice :)
  • #18 2602943
    jacobs242
    Poziom 18  
    napisze jeszcze tutaj bo do przyklejonego nikt nie zagląda :P
    Zdecydowałem się że kupuje lutownice, tylko nie wiem którą kupić:
    http://allegro.pl/item101750683_lutownica_kolbowa_40w_ce_od_ss_f_vat_2192_.html
    http://allegro.pl/item100871495_lutownica_kolbowa_stabiliz_temperat_tanio_.html
    http://allegro.pl/item101989634_lutownica_kolb_40w_220vfirmysolomon_3116_.html
    Chce wybrać taką żeby później nie mieć problemu z grotami. Co sądzicie o tej ze stabilizacją temperatury? Jeżeli ktoś mi może doradzić to prosze o szybką odpowiedź, bo potrzebna mi jest lutownica w tym tygodniu!
  • #19 2602976
    danlancher
    Poziom 27  
    Ocena: 47
    Mam lutownice z identycznym grotem jak ta druga.Ale u mnie jeszcze jest jakies przycisk,ale nie wiem do czego....
  • #20 2603006
    jacobs242
    Poziom 18  
    no i ile kosztują groty do niej? Są łatwo dostępne? Ta lutownica najbardziej mnie ciekawi bo z tego co pisze w aukcji ma ona strabilizacje temperatury :]
  • #21 2603753
    jacobs242
    Poziom 18  
    nikt nie wie?? bo w tych na śróbke to można praktycznie kady zamocować, a do takiej potrzebny jest jakiś specjalny??

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru lutownicy do lutowania drobnych elementów elektronicznych na płytkach drukowanych, szczególnie dla początkującego użytkownika poszukującego taniego i efektywnego rozwiązania. Zalecane jest stosowanie lutownicy o mocy około 30-40 W z cienkim grotem, który umożliwia precyzyjne lutowanie małych elementów. Wskazano, że grot należy regularnie czyścić gąbką lub delikatnym papierem ściernym, a po nagrzaniu przetrzeć kalafonią (naturalnym topnikiem) w celu poprawy zwilżalności cyny. Nakładanie cyny powinno odbywać się na rozgrzane wyprowadzenia elementów, a nie bezpośrednio na grot. W przypadku problemów z cyną uciekającą z grota lub brakiem topienia cyny, grot może być zabrudzony lub zużyty i wymagać wymiany. Rozważane są również lutownice z regulacją temperatury, które ułatwiają kontrolę procesu lutowania i zapobiegają przegrzewaniu elementów. W dyskusji pojawiły się pytania o dostępność i cenę grotów oraz o różnice między kalafonią a pastą lutowniczą, gdzie kalafonia jest mniej agresywnym, naturalnym topnikiem. Podano przykłady ofert lutownic kolbowych z regulacją temperatury dostępnych na aukcjach internetowych, a także zwrócono uwagę na możliwość wymiany grotów ceramicznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA