logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony Trinitron - rozmagnesowanie kineskopu... ale..

Kapsis 07 Maj 2006 00:17 8136 22
REKLAMA
  • #1 2600076
    Kapsis
    Poziom 25  
    Ocena: 16
    problem - zabarwienia w wielu kolorach teczy w ksztalcie okregow/owali wspolsrodkowych(coraz wiekszych) cos ala bierznia na stadionie. pojawilo sie to po ponad roku uzytkowania SONY WEGA Trinitron 21cali.dodam ze telewizor stoi w poblizu grzejnika ;/ czasami,rzadko ale pojawia sie mala asymetria obrazu,jak sie przelaczy na inny kanal,asymetria znika ale kregi sa dalej

krotka historia

1.zakup 1,5 roku temu tego tv, w pierwszym tygodniu super
    2. 2 tydzien uzytkowania-na 2,3 dni pojawily sie male przebarwienia w rogu ale ustapily szybko
    3.1,5 roku super pracy nagle pojawil sie problem opisany wyzej

przetrzepalem forum(nie jestem fachowcem) wszyuscy pisza o rozmagnesowaniu kineskopu+ pozystor . trzeba potraktowac go petla lub lutownica.

OTO PYTANIE: jesli petla nie pomoze,i wezwe fachowca to czego mam sie spodziewac..jakiej usterki..? DZIEKI
  • REKLAMA
  • #2 2600302
    igabriel
    Poziom 20  
    Ocena: 60
    w opisanym przypadku uszkodzony jest układ rozmagnesowania kineskopu czyli wspomniany pozystor lub cewka rozmagnesowująca(co mało prawdopodobne) w TV, rozmagnesowanie ręczne kineskopu pomoże ale na krótki czas więc naprawa jest konieczna....

...a rady które ktoś daje że można rozmagnesować lutownicą są abstrakcyjne, tak się robiło kiedyś z Rubinami i to jeśli miały małą plamkę gdzieś w rogu a nie jak jest tęcza na całym ekranie.....

no tak kolega lechoo ma rację że w starszych modelach Sony wyłączanie tylko pilotem nie powoduje automatycznego rozmagnesowania, warto więc przed wezwaniem fachowca przez kilka dni wyłączać i załączać TV wyłącznikiem sieciowym..
  • #3 2600418
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    Warto zwrócic uwagę, że układ rozmagnesowujący działa przy włączaniu odbiornika wyłącznikiem sieciowym, więc wyłączanie i włączanie odbiornika pilotem - pozostającego cały czas w stanie standby - nie aktywuje układu rozmagnesowywania kineskopu.
  • #4 2601186
    Kapsis
    Poziom 25  
    tak wiem,ze wylaczenie pilota nic nie daje.zreszta bardzo rzadko wylaczalismy ten telewizor z pilota. w 99% czasu jego dzialania wylaczany i wlaczany byl guzikiem sieciowym :)

popsrtu martwie sie czy to kineskop nie siadl. powiem ze telewizor nigdy nie zaliczyl zadnego upadku
  • REKLAMA
  • #5 2602477
    Jankos
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    Witam.
    Skoro rozmagnesowanie kineskopu nie działa to istnieje także możliwość uszkodzenia maskowicy kineskopu. Może była źle zamocowana podczas produkcji kineskopu. Pod wpływem bombardowania elektronami silnie się nagrzewa i się odkształciła. Z czasem odkształcenie się utrwaliło. I stąd te przebarwienia. Oby to nie było to.... droga sprawa..... .
    Gdzieś, kiedyś, ktoś na tym forum sprawdzał coś takiego uderzając z wyczuciem!!! w kineskop pięścią lub gumowym młotkiem - zwykłego stalowego nie zaleca się :))).
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #6 2602965
    Power1989
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Miałem przypadek, że przebarwienia powstały na wskutek przesunięcia się cewek odchylających na szyjce kineskopu.Rozmagnesowanie wtedy nic nie dawało, tylko dopchnięcie cewek i wszystko OK.
    Pozdrawiam...
  • Pomocny post
    #7 2603093
    pepe
    Poziom 23  
    Ocena: 50
    Ja bym przyjrzał się cewkom odchylającym... ;)

:arrow: Jankos - w trynitronie makownica jest troszke inaczej zbudowana i absorbuje znacznie mniej elektronów niż PIL. Stad odkształcenie wynikiem nagrzania mało prawdopodobne.

edit: upss, widzę że już Power 1989 podsunął ten kierunek
  • #8 2603389
    Kapsis
    Poziom 25  
    przesuniecie cewek na szyjce kineskopu? :) jestem zielony , ale mechanicznie telewizor nigdy nie byl przestawiany, a zagladajc do srodka wczoraj widzialem ze te cewki sa przytwierdzone jakims zelem czy czyms
  • #9 2603486
    czarownica
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Kolego "igabriel" pozystor wymieniasz kunicą ? a może na sznurek ? kogo ty obczerniasz ?strasznie przekonywujacy jesteś ...............mam jeszcze kropelkę !
    Co do pisania ale się znalazło piszących ? może jakaś praca doktorska ?
    Weż pętlę jak nie masz idz do serwisu a w takich sprawach pisz dla początkujących nie ciągnij niepotrzebnie tematu !
  • REKLAMA
  • #10 2603916
    Kapsis
    Poziom 25  
    nie ciagnij niepotrzebnie tematu?? co to mialo znaczyc.. chyba od tego jest forum zebym opisywal problem...i odpowiadal na rady mniej/bardziej fachowe. troche juz jestem na elektrodzie jakbys nie zauwazyl(a) takze znam zasady tego serwisu
  • #11 2603937
    ztill
    Poziom 23  
    Ocena: 19
    Witam. Teraz należy powiadomić serwis i to bardzo szybko by nie stracić uprawnień wynikających z gwarancji. Powinni wymienić uszkodzony kineskop. Ty też musisz mięć czas by sprawdzić czy w kolejnym nie będzie podobnych problemów.
  • #12 2603960
    czarownica
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    "kapsik" kolego nie interesuje mnie ile jesteś ale sprawa jest jasna
    nad czym posty robić ? Zajrzyj na początek odwiedzających 600
    rad 4 ale w poważniejszych sprawach właściwie to moderatorzy forum dają rady a tak brak jest mądrych jest to nabijanie sobie postów i punktów znawcy w dokuczaniu a w tudnych usterkach brak znawców
  • #13 2604267
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6165
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: TV
  • #14 2605038
    igabriel
    Poziom 20  
    czarownica napisał:
    Kolego "igabriel" pozystor wymieniasz kunicą ? a może na sznurek ? kogo ty obczerniasz ?strasznie przekonywujacy jesteś ...............mam jeszcze kropelkę !
    Co do pisania ale się znalazło piszących ? może jakaś praca doktorska ?
    ....

może nie na temat , ale jestem słaby z języków obcych,czy mógłby mi ktoś przetłumaczyć powyższy cytat ? :D
    z góry dziękuje ...

a tak na poważnie to nie uważam żeby to był kineskop, cewki też mało prawdopodobne wpłynęły by raczej na geometrie obrazu, pierścienie na zbieżność... przez kilkanaście lat mojej pracy nie spotkałem się z takim uszkodzeniem kineskopu... ale nie twierdzę że to niemożliwe, chętnie poczekam na wynik diagnozy.
  • #15 2605080
    Jaś Kula
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 114
    Witam.
    Ze względu na charakter uszkodzenia myślę że rozwiązanie problemu mogłoby przybliżyć zamieszczenie przez autora tematu zdjęcia usterki. Z zamieszczonego w pierwszym poście opisu wygląda to na namagnesowanie kineskopu i powinno pomóc (jak już wcześniej sugerowano) rozmagnesowanie pętlą.
    Przypominam ponadto o regulaminie https://www.elektroda.pl/rtvforum/faq.php zwłaszcza o punktach 5 , 10.2 , 10.4 , 10.8 .
    Pozdrawiam.
  • #16 2605412
    Kapsis
    Poziom 25  
    czarownica napisał:
    "kapsik" kolego nie interesuje mnie ile jesteś ale sprawa jest jasna
    nad czym posty robić ? Zajrzyj na początek odwiedzających 600
    rad 4 ale w poważniejszych sprawach właściwie to moderatorzy forum dają rady a tak brak jest mądrych jest to nabijanie sobie postów i punktów znawcy w dokuczaniu a w tudnych usterkach brak znawców

dokladnie...jak najbardziej dotyczy to Ciebie(nic nie wniosl do tematu a prosze ile postow) i prosze o kulturalniejsze posty pod adresem mojej osoby

-------------------------

a wracajac. fotki usterki nie zrobie bo nie wiem w czym i gdzie tkwi usterka,mozna by zrobic fotke objawom usterki (tylko po co skoro telewizor jest 50Hz i robiac cyfrowka z szybkim czasem reakcji wyjdzie szatkownica na ekranie),zreszta nietrudno wyobrazic sobie

tak a propos ja zadaje tylko jedno pytanie - NA CO MOGE SIE PRZYGOTOWAC WOLAJAC FACHOWCA, zeby nie nabil mnie w butelke
  • #17 2606120
    igabriel
    Poziom 20  
    uważam że nie można z góry zakładać że fachowiec będzie chciał od razu nabijać cię w butelkę , przyjdzie , rzuci okiem na TV , trzeba zapytać co to może być , ile będzie kosztować ewentualna naprawa i ocenić sytuację, wiesz mniej więcej to co tu było pisane i możesz zweryfikować z tym co on powie, jeśli wyjedzie i od razu np. powie że to kineskop to ja bym mu osobiście podziękował i poprosił może jeszcze innego, ale jeśli to faktycznie balon to z ekonomicznego punktu widzenia nie ma sensu naprawa...
    jak się problem rozwiąże napisz o wynikach, jestem ciekaw....
    pozdrawiam.
  • #18 2606947
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #19 2607154
    stebx
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Tak poza dyskusją (ale na temat): niedawno miałem monitor, w którym w czasie montażu niesolidny skośnooki monter przykręcił śrubą od mocowania kineskopu cewkę rozmagnesowującą. Efekt: zwarcie w cewce, smród, dym,cewka się spaliła, przestało dymić ale... ekran zaczął mieć wspomniany "stadion". Wymiana cewki - o dziwo - wystarczyła, pozystor sprawny, rozmagnesowanie działa:D
    Życzę podobnej usterki.
  • REKLAMA
  • #20 2609329
    Kapsis
    Poziom 25  
    ogladalem dzis wlasnie fakty i sport na sile mimo przebarwien. dioda przy wlaczniku glownym sieciowym (zamiast swiecic na zielono przy wlaczonym tv) zaczela migac na czerwono 5 razy krotki , dluga przerwa i tak w kolko.dodamy ze czerwona dioda palila sie stale na czerwono tylko gdy tv byl wylaczany pilotem do trybu stand by.

ciekawe to miganie diody,moze to jakies producenckie oznaczenie usterki?

jutro bedzie fachowiec
  • #21 2611351
    KaW
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    tak -jest to -jeden z kodow usterki-nowe telewizory tak maja-
    tylko nie oznacza to ze naprawa bedzie tania jesli bedziemy gapic sie na to swiatelko w dalszym ciagu.
    poniewaz -Kapsis-jestes sportowcem -niestety -praktyka mowi ze u ciebie -jak i u unnych -sportowcow-telewizor nie pozyje-wiejszosc nastaw maja na ogol full-i jak jest mecz to gluchna jak cietrzewie-.wiec i glos jest
    FUULL-ale to przywileje mlodosci..

Telewizor krotko zyje u sportowcow...

Takie mrugania oznaczaja :wylacz i nie dotykaj wiecej-bo dalsze uzywanie podrozy i utrudni naprawe..
  • #22 2611649
    Kapsis
    Poziom 25  
    nie wiem po co taki pseudo wywod ktory nic nie wnosi,wcale nie mowilem ze tv byl wlaczony dalej.wylaczylem go po tym jak sie pojawilo mruganie.
  • #23 2618376
    Kapsis
    Poziom 25  
    no i po problemie , dzieki za pomoc zainteresowanym jeszcze podpowiem co bylo

pozystor :D tylko tyle.

fachowiec tez powiedzial ze miganie diody to producenckie oznaczenie usterki ale rowniez nie wiedzial co dokladnie oznacza bez zagladania do tv. wszystko hula.pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Sony Wega Trinitron 21 cali po ponad roku użytkowania pojawiły się tęczowe zabarwienia w kształcie koncentrycznych pierścieni na ekranie, które nie ustępują po zmianie kanału. Problem najprawdopodobniej wynika z uszkodzenia układu rozmagnesowania kineskopu, najczęściej pozystora lub rzadziej cewki rozmagnesowującej. Ręczne rozmagnesowanie pętlą może przynieść krótkotrwałą poprawę, ale konieczna jest wymiana uszkodzonego elementu. Wyłączanie telewizora pilotem nie aktywuje układu rozmagnesowania, dlatego zaleca się wyłączanie i włączanie sieciowe. Inne możliwe przyczyny to przesunięcie cewek odchylających na szyjce kineskopu lub uszkodzenie maskownicy kineskopu, choć te są mniej prawdopodobne. Migające diody na panelu mogą wskazywać na kod usterki producenta. Po wezwaniu serwisu okazało się, że problemem był uszkodzony pozystor, którego wymiana rozwiązała problem. Zaleca się szybkie zgłoszenie do serwisu, aby nie utracić gwarancji i uniknąć dalszych uszkodzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA