logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Awaria Systemu Kontroli Silnika Punto II 2002 poj 1.2

aspo 07 Maj 2006 16:46 5959 9
REKLAMA
  • #1 2601744
    aspo
    Poziom 11  
    Witam !!!!
    Mam problem z moim Puntem 1.2 8V 2002 a mianowicie
    Spawałem rurkę wydechową ,prawie całą wyjąłem kilka razy musiałem puknąć młoteczkiem po rurce bo nie chciały nakrętki puścić , poskładałem zrobiłem kilka testów czy nie dmucha spalinami i problem rozwiązany z rurką na jakiś czas lecz po przejechaniu 10 kilometrów zgasiłem silnik i po ponownym zapaleniu została zapalona lampka Awaria Systemu Kontroli Silnika - mógła się uszkodzić sonda od wstrząsów ? może jakieś inne sugestie . Czy sam mogę jakoś zresetować błąd (zdjąć klemy czy jakoś inaczej ) czy zostaje wizyta w serwisie (jaka cena może ktoś wie?)
    Bardzo proszę o jakąś odpowiedź moje GG- 6373078 .
  • REKLAMA
  • #2 2601912
    kordel
    Poziom 25  
    Ocena: 92
    Najpierw trzeba odczytac co to za blad. Jest prawdopodobienstwo, ze to sonda, ale gdybanie zostaw innym :-)
  • #3 2601991
    marac
    Poziom 20  
    Ocena: 102
    Komputer załapał jakiś bład trzeba go z czytać możliuwe że coś nie kontaktuje i skaosować.
  • REKLAMA
  • #4 2602026
    aspo
    Poziom 11  
    Jak rozumiem to niestety wizyta w fiacie mnie nie ominie , czy jazda może uszkodzić silnik czy mogę jeździć ? Z czasem u mnie licho a praca nie może czekać do serwisu jakieś 30 km .
  • REKLAMA
  • #5 2602254
    kordel
    Poziom 25  
    Ocena: 92
    ASO albo inny (zaufany) warsztat gdzie moga pod komputer podpiac. A usterka w obwodzie sterowania silnikiem mowi sama za siebie. Jak marac wspomnial, moze byc blachostka, ale niedlugo moga sie z tego zrobic wieksze problemy, a zarazem wieksze koszta.
  • REKLAMA
  • #6 2602623
    marac
    Poziom 20  
    Ocena: 102
    Kontrolka informuje że silnik ma usterkę i może pracować w trybie awaaryjnym. Proponuję Ci podjechać do kogoś kto ma Examiner lub do serwisu. Proponiję ci pojechać w miarę szybko bo czasami można większej szkody narobić.
  • #7 2605186
    aspo
    Poziom 11  
    Witam
    Wizyta u mechanika odczytany kod awarii PO141 czyl sonda druga za katalizatorem (60 zetów skasowali)w sumie za nic samo odczytanie awari bo skasować się nie da bez wymiany sondy
    Szukam jakiejś dobrej sondy bo serwis orginalną(numer katalogowy 46751082 oraz 60816318) sprzeda za 503 zety------ no kosmos! ! ! ! !-------przewody z sądy Lambda _____dwa białe szary i czarny_____
    i fotka
    Załączniki:
    • 400x300.jpg (46.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 2605380
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 2608973
    aspo
    Poziom 11  
    Postanowiłem ją sam wyjąć , ale w niej coś lata jak by się coś w niej urwało może jutro dojdzie nowa to zobaczę czy tak ma być bo brak doświadczenia nie miałem innej w ręku więc nie wiem ! ! ! ! ! ! !
  • #10 2618826
    aspo
    Poziom 11  
    Witam ! ! ! !

Sonda wymieniona , podpięty do kompa skasowane błędy i cieszę się jazdą moim "Kropkiem", jeszcze tylko wnerwia mnie jak czasem szarpie przy ruszniu z jedynki ale to podobno tak jest w kropkach i problemy rozwiązane
    Temat wyczerpany do zamknięcia ! ! !
    Pozdrawiam wszystkich . . . . . . . . . . .
    Andrzej z Żywca.

Podsumowanie tematu

✨ W samochodzie Fiat Punto II 1.2 8V z 2002 roku po naprawie i ponownym montażu układu wydechowego pojawiła się kontrolka awarii systemu kontroli silnika. Przyczyną błędu okazał się kod PO141 wskazujący na uszkodzenie drugiej sondy lambda za katalizatorem. Diagnostyka wymagała podłączenia komputera w serwisie lub warsztacie, gdzie odczytano i skasowano błąd, jednak reset możliwy był tylko po wymianie sondy. Oryginalna sonda lambda o numerach katalogowych 46751082 i 60816318 była oferowana w serwisie za wysoką cenę około 503 zł. Po wymianie sondy i skasowaniu błędów komputerowych problem został rozwiązany, choć występują drobne szarpania przy ruszaniu z pierwszego biegu, co jest typowe dla tego modelu. Zalecane jest szybkie podjęcie diagnostyki i naprawy, aby uniknąć poważniejszych uszkodzeń silnika i wyższych kosztów.
REKLAMA