logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Punto II 1.2 16v 2001 - nawracający błąd sondy lambda, co robić?

Skubal 15 Gru 2011 21:59 1721 7
REKLAMA
  • #1 10264700
    Skubal
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam

Mam Punto II 1.2 16v 2001r
    Od dłuższego czasu walczę z sondą lambda. Ponad rok temu zaświecił mi się "check engine", sprawdziłem sobie błąd - pierwsza sonda lambda, więc ją wymieniłem. Pół roku spokoju i znowu ten sam błąd. No to wymieniłem znowu sondę. Pół roku i znowu ten błąd. Jako, że kupowałem zamienniki, stwierdziłem, że wsadzę oryginał. Więc zamieniłem sondy miejscami (w aucie mam dwie takie same, przed i za katalizatorem). Pojeździłem chwilę i znowu błąd sondy pierwszej, tej oryginalnej, która wcześniej nie dawała błędu. Zamiennik, który wcześniej dawał błąd i teraz jest wsadzony jako drugi nie zgłasza żadnych błędów.
    Dodatkowo nie ma żadnych objawów, auto się nie dławi, nie skaczą obroty, nie pali więcej, więc jeżdżę ze świecym "check engine", ale mnie to denerwuje.

Ma ktoś jakiś pomysł co się dzieje, jak się tego pozbyć? Komputer mi świruje? Można jakoś "podstawić" sondę?
  • REKLAMA
  • #2 10264747
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 10264763
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6460
    Jaki to dokładnie błąd? Nie ma przedmuchów na wydechu? Łącznik elastyczny cały? Nie ma LPG?
  • REKLAMA
  • #4 10264804
    Skubal
    Poziom 11  
    Motronic napisał:
    A sprawdziłeś czy to rzeczywiście wina sondy?

Z tego co sprawdzałem sondy miernikiem to są sprawne, co innego może powodować błąd? Wyrzuca mi błąd "P0135 O2 Sensor Heater Circuit Malfunction (Bank 1 Sensor 1)"

LPG brak, wydech cały, złącze niedawno wymieniane, reszta wydechu też.
  • REKLAMA
  • #5 10264813
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 10264838
    Skubal
    Poziom 11  
    Motronic napisał:
    Błąd podgrzewacza, masz jak byk.

Tzn? Jak się tego pozbyć? Jak się wkurzyłem i pojechałem do ASO, żeby się upewnić to mi chcieli sondę znowu wymieniać
  • #7 10264845
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 10264847
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4421
    Masz uszkodzoną instalację a nie sondę! Przecież nie ma zasilania (albo masy) na ogrzewanie sondy. Trzeba to sprawdzić!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiadający Fiata Punto II 1.2 16v z 2001 roku zmaga się z powtarzającym się błędem sondy lambda, który pojawia się co pół roku, mimo wymiany sondy na oryginalną. Błąd "P0135 O2 Sensor Heater Circuit Malfunction (Bank 1 Sensor 1)" wskazuje na problem z obwodem grzałki sondy. Użytkownik sprawdził sondy miernikiem, które wydają się być sprawne, a także wydech i złącza. Odpowiedzi sugerują, że problem może leżeć w uszkodzonej instalacji elektrycznej, a nie w samej sondzie, co wymaga dalszej diagnostyki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA