logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lakier przewodzący. Zmiana barwy lakieru bez utraty jego właściwości.

Witold5 07 Maj 2006 22:10 2194 6
REKLAMA
  • #1 2603037
    Witold5
    Poziom 32  
    Ocena: 725
    Witam.W moim aucie są poprzerywane wszystkie "grzalki" na tylnej szybie.Kupiłem już lakier przewodzący,ale on jest srebrny.Po pomalowaniu wszystkich przerw na tylnej szybie (ponad 30) będzie ona paskudnie wyglądac.Czy zna ktoś z Panów sposób na zmianę barwy tego lakieru bez utraty jego właściwości.Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 2603683
    Sławek62
    Poziom 17  
    Ocena: 45
    Spróbuj lakierem nitro. Ja tak kiedyś zrobiłem ale było to tylko jedno klejenie. Generalnie ze srebrnego jest trudno uzyskać konkretną barwę.
  • REKLAMA
  • #3 2604195
    Witold5
    Poziom 32  
    Przepraszam,nie bardzo rozumiem.Znaczy się,że mam do tego lakieru przewodzącego dodac lakieru nitro i to spowoduje zmianę koloru,nie tracąc swoich właściwości.Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 2604296
    maras77
    Poziom 21  
    Ocena: 113
    Witold5 napisał:
    Przepraszam,nie bardzo rozumiem.Znaczy się,że mam do tego lakieru przewodzącego dodac lakieru nitro i to spowoduje zmianę koloru,nie tracąc swoich właściwości.Pozdrawiam.

Nie. Najpierw malujesz lakierem w odpowiednim kolorze, a potem przewodzącym na nim.
  • #5 2604308
    Sławek62
    Poziom 17  
    Ocena: 45
    Nie,nie mieszać. Jest to dość precyzyjna robota. Ja miałem uszkodzoną ścieżkę na odcn. ok. 10cm. Ścieżkę wykleiłem taśmą malarską ,wymalowałem lakierem pasek i taśmę szybko odkleiłem. Po wyschnięciu lakieru ponownie obkleiłem i zrobiłem kontakt klejem przewodzącym[dość szybko aby nie rozpuścić lakieru i znów taśma precz].Po wyschnięciu jeszcze raz taśma i lakier. Kosztowało to trochę pracy ale efekt był zadowalający.
  • REKLAMA
  • #6 2605114
    Witold5
    Poziom 32  
    Wszystko jasne.Chyba niezły pomysł będę musiał pokombinowac.Już jestem ciekaw efektów.Pięknie dziękuję.Pozdrawiam.
    Zamykam temat.
  • #7 2956571
    Witold5
    Poziom 32  
    Sprawa się wyjaśnila.Są już lakiery przewodzące w kolorze brązowym w cenie 12zł.Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem naprawy przerw w przewodzących "grzałkach" tylnej szyby samochodu przy użyciu srebrnego lakieru przewodzącego, który po nałożeniu zmienia estetykę szyby. Zaproponowano metodę malowania najpierw lakierem w wybranym kolorze, a następnie nałożenie warstwy lakieru przewodzącego, co pozwala zachować właściwości elektryczne i poprawić wygląd. Podkreślono, że mieszanie lakierów nie jest zalecane ze względu na precyzję pracy. Opisano technikę naprawy polegającą na maskowaniu taśmą malarską i nakładaniu kolejnych warstw lakieru oraz kleju przewodzącego, aby uzyskać trwały efekt. Na zakończenie poinformowano o dostępności lakierów przewodzących w kolorze brązowym, co stanowi alternatywę dla srebrnego lakieru i ułatwia estetyczną naprawę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA