logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

sposob zreperowania sciezek ogrzewania tylnej szyby?...

dragred 01 Gru 2006 17:29 8743 12
REKLAMA
  • #1 3283398
    dragred
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    czy ktos sie nie orientuje gdzie moge znalezc sposob zreperowania sciezek ogrzewania tylnej szyby, jak to zrobic krok po kroku. opisze swoj problem nie dziala mi kilka sciezek tzn nie grzeja poniewaz w jednym punkcie sa one przerwane, kupilem juz taka farbke z drobinkami srebra, wyczyscilem sciezke w miejscy przerwania obkleilem ladnie tasmawaski paseczek i zamalowalem ww. farbka, rezultat sciezka grzeje tylko i wylacznie w miejscu gdzie pomalowalem nigdzie indziej NIE !!! co jest grane??
  • REKLAMA
  • #2 3283475
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 741
    Jest taka specjalna farba koloru brązowego - jak kupisz to tam jest opisane jak to należy robić. :)
  • #3 3283480
    damian-018
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    Preparat który kupiłeś do tego ma zadurzą rezystancję lub za małoą wytrzymałość prądową spróbój dać grubszą warstwę jeżeli nie da efektu to sprubój czymś innym zamalować przeznaczonym do tego celu.
  • REKLAMA
  • #4 3283486
    dragred
    Poziom 11  
    kurcze juz kupilem farbe srebrna, tam niestety jest tylko pogladowo narysowane jak to zrobic. dziwi mnie tylko jedno, sciezka jest przerwana na srodku szyby zamalowalem to przerwane miejsce i gdzeje tylko i wylacznie w tym miejscu a nie na calej dlugosci. co jest grane ??

Dodano po 1 [minuty]:

ok,zobacze jeszcze jutro co sie bedzie dzialo jak dam wieksza ilosc, narazie dziekuje pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 3283760
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3391
    dragred napisał:
    kurcze juz kupilem farbe srebrna, tam niestety jest tylko pogladowo narysowane jak to zrobic. dziwi mnie tylko jedno, sciezka jest przerwana na srodku szyby zamalowalem to przerwane miejsce i gdzeje tylko i wylacznie w tym miejscu a nie na calej dlugosci. co jest grane ??

Witam.
    Grzeje tylko w tym miejscu ponieważ ta farba ma zbyt dużą rezystancję (o wiele większą od napylonych ścieżek).
    Gruba warstwa mało pomoże, jedynie naniesienie farbki na większym odcinku ścieżki.

Po pierwsze musisz dokładnie odtłuścić ścieżki które będą pokrywane farbką.
    Odtłuszczaj jedynie wzdłuż ścieżki, nigdy w poprzek.
    Następnie przylep taśmę samoprzylepną z dwóch stron ścieżek, wykonaj to bardzo precyzyjnie.
    Teraz możesz swobodnie malować ścieżkę farbką (farbka musi być bardzo dokładnie wymieszana, są w niej opiłki Al).
    Zrywasz taśmę i spokojnie czekasz na wyschnięcie farbki.
    Musi działać.
    Jakość działania i wygląd ścieżek zależy tylko i wyłącznie od Twojej precyzji.
    Pozdrawiam
  • #6 3284156
    Stefanek1
    Poziom 26  
    Ocena: 237
    Jeśli grzeje ci tylko miejsce malowane to znaczy, że dałeś tam za mało farby, nanieś więcej warstw, lub maluj ścieżkę szerzej.
    To proste, malowane złącze jest za słabe i dlatego wydziela się tam ciepło .
    Wzmocnij złącze.
    Pozdr.
  • #7 3284159
    dragred
    Poziom 11  
    mam jeszcze jedno male pytanko, ktora warstwa sciezki przewodzi prad?? chodzi mi o to ze tylna szybe mam przyciemniona (folia), wiec folie musze delikatnie zdjac z tego odcinka, ktory musze pomalowac, i sciezka sklada sie jakby z dwoch warstw jedna jest czarna, a pod nia jest taki zolto pomaranczowy pasek. wiec musze to pomalowac tak zeby farbka miala stycznosc z ta czarna warstwa czy niekoniecznie ??
  • REKLAMA
  • #8 3284316
    Stefanek1
    Poziom 26  
    Ocena: 237
    Włacz grzanie szyby, mierniczek w dłoń i dotknij końcówki do tych scieżek, po obydwu stronach przerwy, będzie tam zawsze jakaś róznica napięcia, poprzez słabe farbiane złącze.
    A jeszcze prościej to omomierzem zobaczysz co tam przewodzi prąd.
    A już chyba najprościej, to dwa kawałki przweodów z żarówką /np.5 wat/ w środku i jeden koniec do masy drugi do szyby /do scieżki/ przy włączonym grzaniu albo jak nie zadziała to jeden koniec do plusa a drugi do scieżki i wyczaisz.

Moim zdaniem to ta złotawa scieżka.
  • #9 3284325
    dragred
    Poziom 11  
    ok dzieki bardzo za wszelka pomoc, jutro bede probowal cos dzialac, pozdrawiam
  • #10 3284894
    elek555
    Poziom 37  
    Ocena: 250
    Do tego służy specjalny 2 składnikowy klej srebrowy poz 929. www.aphelektra.com
  • #11 3288668
    dragred
    Poziom 11  
    a wiec tak panowie, zrobilem drugie podejscie do mojej szyby, nalozylem duzo wiecej akieru ale to i tak wydaje mi sie nie jest to co powinno byc. szyba nagrzewa sie bardzo w tym miejscu i obawiam sie zeby pewnego pieknego poranka kiedy wlacze ogrzewanie tylnej szyby ona w pewnym miejscu nie pekla. wydaje mi sie ze moje ubytki w tych sciezkach za zbyt duze (ok 2-3 cm), zeby mozna je bylo zreanimowac w ten sposob. dam sobie chyba z tym spokoj, a ostatecznym roswiazaniem bedzie wymiana szyby. dziekuje za pomoc, pozdrawiam.
  • #12 3288709
    elek555
    Poziom 37  
    Ocena: 250
    Jeśli zaczniesz rozważać zmianę auta to wróć do mojego postu. Klej srebrowy tworzy spoinę o małej rezystancji i jej grzanie nie wchodzi w grę. Nakładasz go wykałaczką i czekasz do utwardzenia. :) Porzez lekkie podgrzanie np. suszarką możesz ten czas skrócić.
  • #13 3290150
    mr-perch
    Poziom 29  
    Ocena: 287
    Używam z powodzeniem kleju do naprawy ścieżek firmy Wurth. Po nałożeniu trzeba niestety czekać ok. 24godz. do pełnego stwardnienia. Ma jeszcze jedną wadę - jest cholernie drogi (ok.100zł za 3ml). Ale za to wynagradza tym, że działa w 100%.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy naprawy przerwanych ścieżek grzewczych tylnej szyby samochodowej. Użytkownik zastosował farbę srebrną z opiłkami metalu do zamalowania przerwanego odcinka, jednak grzało tylko miejsce pokryte farbą, a nie cała ścieżka. Przyczyną jest wysoka rezystancja farby w porównaniu do oryginalnych ścieżek, co powoduje lokalne nagrzewanie i brak przewodzenia na pozostałej długości. Zalecane jest dokładne odtłuszczenie ścieżek wzdłuż ich przebiegu, precyzyjne zabezpieczenie taśmą samoprzylepną i malowanie na większym odcinku ścieżki, aby zmniejszyć rezystancję. Grubsza warstwa farby lub wielowarstwowe malowanie może poprawić przewodność, ale nie rozwiąże problemu całkowicie. Wskazano, że do napraw stosuje się specjalne farby lub dwuskładnikowe kleje srebrowe o niskiej rezystancji, które po utwardzeniu tworzą trwałe i przewodzące połączenie. Przykładem jest klej srebrowy firmy Wurth, który wymaga około 24 godzin do pełnego utwardzenia i jest drogi, ale skuteczny. W przypadku dużych uszkodzeń ścieżek (2-3 cm) naprawa może być nieskuteczna i ostatecznym rozwiązaniem jest wymiana szyby. Dodatkowo poruszono kwestię warstw ścieżek pod folią przyciemnianą oraz metody pomiaru przewodności omomierzem lub prostym układem z żarówką.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA