logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić przerwaną ścieżkę podgrzewania tylnej szyby?

ucio16 30 Sie 2007 20:14 10215 4
REKLAMA
  • #1 4233420
    ucio16
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witam mam przerwaną ścieżkę podgrzewającą w tylnej szybie. Próbowałem lakierem przewodzącym nie dało to jednak rezultatów... Proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4233513
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1058
    Cześć.
    Naprawiałem takie ścieżki już parokrotnie, i nie jest to takie proste jak jest opisane na opakowaniu z lakierem. I na początek, jeśli to jest lakier przewodzący, to odpuść sobie bo i tak się nie uda. Kup klej przewodzący przeznaczony do tego celu, ale dwu składnikowy i na bazie srebra. Miejsce które będziesz naprawiał musi być dobrze odtłuszczone np. rozpuszczalnikiem nitro albo spirytusem, a następnie oczyszczone (najlepiej do tego nadaje się czyścik do miedzi (szmatka) kupiony w sklepie hydraulicznym) Następnie naprawiasz wyżej wymienionym klejem uszkodzone miejsce tak aby klej nachodził na ścieżkę co najmniej 1 cm od miejsca przerwy. Następnie wciskasz w klej drucik miedziany cienki wypleciony z przewodu miękkiego linki. Drucik powinien być w całości zalany w kleju. Po utwardzeniu się kleju połączenie jest gotowe. Jak nie dasz druciku to nie będzie działało bo rezystancja samego kleju jest zbyt duża, chyba że uszkodzenie ścieżki jest bardzo wąskie dosłownie rysa, ale i wtedy jest dobrze dać drucik.

W załączniku umieszczam ci rysunek.
    Brązowe to ścieżka którą naprawiasz, czerwone to drucik miedziany, szare to klej. Oczywiście na rysunku wygląda jakby klej był pod spodem, ale to dlatego żeby było widać. W rzeczywistości klej będzie na wierzchu.

Powodzenia
    Załączniki:
    • Jak naprawić przerwaną ścieżkę podgrzewania tylnej szyby? bez tytułu.JPG (5.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 4233634
    ucio16
    Poziom 14  
    Podoba mi się pomysł jutro spróbuje :D a szyba musi być ciepła żeby klej się trzymał czy nie wymaga tego?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4234089
    marcin.koz2910
    Poziom 27  
    Ocena: 387
    nie nie musi być.

Dodano po 1 [minuty]:

ważne tylko żeby była odtłuszczona i czysta.
  • #5 4237759
    ucio16
    Poziom 14  
    dziękuje za pomoc pomogło pozdrawiam i zamykam temat :D
REKLAMA