logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3330 - jak ożywić telefon po nieudanym fleshowaniu?

Shel 08 Maj 2006 22:20 1478 16
REKLAMA
  • #1 2606456
    Shel
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    wyciąnołem z szuflady w/w telefon, bo przypadkiem ściągnąłem nowy soft MaciejKa, nom i go wgrałęm, ale komóra nie miała zasięgu, a znane mi kombinacje nie pomogły, wiec wgrałem spowrotem starego flesha (wcześniej zrobiłem mapę całej pamięci), by sprawdzić czy to nie jest wina softu, czy tel. może padł, hmm...
    ale na wyświetlaczu pojawiło się contakt service, więc chciałem wgrać jeszcze raz, ale wywaliło błąd i teraz telefon już na nic nie reaguje, ja go ożywić?
  • REKLAMA
  • #2 2606471
    bbxb
    Poziom 31  
    Ocena: 94
    1. Upewnij się czy to na pewno 3330 a nie 3310.
    2. Pokaż nam tutaj jaki błąd się wyświetla.
    3. Zrób Full erase.
    4. Wgraj samo MCU i PPM.
    5. Prędkość na Slow.
    6. Odznacz: autodetect i use ini file.
    7. Klikaj Flash a nie Start.
    8. Po flashu zrób wszystkie resety.

POZDRAWIAM.
  • REKLAMA
  • #3 2606576
    mattkap
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    wiecej szczegółów jakim programem jeśli knokiem nie idzie to rolinsem( najlepiej tym starszym )
    itd spróbój naładować baterie to na początek
    softowo nie da rady uwalić phona :)
  • REKLAMA
  • #5 2606700
    bbxb
    Poziom 31  
    Ocena: 94
    Jak flashujesz go Tornadem to pokaż nam jaki błąd Ci Tornado wywala....

pzdr.
  • #6 2606709
    simplusik1
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    takie przypadki najlepiej postawić starym poczciwym dejanem i rolinsem, wrzuć jej najwyższy org. soft, na kablu dejana i programie rolins musi zareagować na powera.
  • #8 2606808
    simplusik1
    Poziom 19  
    sprawdz baterie i styki na kablu, musi Ci pójśc
  • #10 2606826
    gainergsm
    Poziom 18  
    powiedz na jakim systemie to robisz na 98 czy na xp,ja zawsze flescha wgrywam knokiem a sumy i resety robie eprom tols,pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #12 2606880
    gainergsm
    Poziom 18  
    ja na twoim miejscu zrobił to wszystko na 98,zobaczysz ze pujdzie,pozdrawiam.
  • #13 2607230
    mattkap
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    knok /rolins nie sprawia im różnicy czy to 98 czy xp ( z user portem)
    a ja jeszcze raz polecam idz dzo kumpla i naładuj baterie
    no i jaki bład wywala Knok A potem użyj rolinsa
  • #14 2607587
    mimi-la-bonk
    Poziom 2  
    chlopaki, moze wyłożycie tak po kolei:
    -jak się owe resety robi? prypuszczam że pewnie wyłącz/włącz, albo baterię wyjąć. niestety szukając w necie natrafiłam wyłącznie na opisy typu "zrobiłem wszystkie resety".
    -jak jest podzielona pamięć nokii. bo widzę różne opisy, że flash, że eeprom (czyż flash nie jest eepromem?), gdzie znajduje sie np T9 (bo po "przywróć ustawienia fabryczne" wywaliłam sobie słownik...)
    - jest może jakaś mapa pamięci albo coś w tym stylu? na nokii nie ma żadnej specyfikacji

tylko nie piszcie w stylu "w szkole sie nei uwazało?", bo zanim ja przebrne przez gim. i pojde do elektronika to 100 lat minie :(

a, znalazłam inf. o adresach
    MCU – 00200000
    PPM - 00490000

a co jest poniżej 200000?
    i czy to hex czy dec te adresy?
  • #15 2615145
    Shel
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    sorry, ze dopiero teraz, ale wielkie przygotowania komunijne...
    wychodzi na to, ze mam uszkodzonego mbusa, a najowsza wersja Rolisa nie dziala z moim Dajanem.
    Teraz mam pytanie czy da rade jeszcze postawic ten tel samym Dejanem?
    w wewrsji Rolisa 1.8 wykrywa mi pod moim Dejanem i tu cytuje:
    MCU memory reading error at adress 0x100000
  • #16 2617125
    slimshady
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    knokiem fls+eeprom , później przywróć imei z naklejki lub zpisz go wcześniej, zrób update faid , i tak wszystko krok po kroku
  • #17 2617148
    Kyrzan
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    mimi-la-bonk
    resety robisz KNOKiem -> Ustawienia telefonu-> Reset i tu masz kilka do wyboru
    po przywroceniu ustawien fabrycznych nie mogl zniknać Ci słownik, poprostu przestawil sie na angielski lub wyłączony

Shel
    uzyj Rolisa 478b6 inne wersje maja klopoty, ta jest jedną ze stabilniejszych i naładuj baterię
    jezeli masz nieoryginalna baterie to poszukaj oryginalnej bo ta ma wymiary odpowiednie, przy nieoryginalnych bateriach czasami nie ma polaczenia pomiedzy baterią a zlaczem w telefonie
    jezeli fon jest uwalony kablem to kablem go postawisz,
    samym Dejanem wgrasz tylko flasha i eeprom, po tym telefon powinien sie wlaczc, ale jak wlozysz karte to nie bedzie mial zasiegu (o ile ja przyjmie ze wzgledu na locki)
    bierzesz pozniej MBUSa i program KNOK albo NOKTOOLa i robisz Set Imei, Quick Set Faid, Reset SP lock, Reset telefonu i telefon hula jak ta lala
    jakos do DCT3 wole te 2 programy niz Twistera, nigdy mnie nie zawiodły choc, robia to kilka razy dłuzej niz box

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik próbował ożywić telefon Nokia 3330 po nieudanym flashowaniu nowym softem MaciejKa, co spowodowało brak zasięgu i komunikat "contact service". Po próbie przywrócenia starego softu telefon przestał reagować. W dyskusji zalecano sprawdzenie modelu telefonu (3330 vs 3310), wykonanie pełnego erase, wgranie tylko MCU i PPM z prędkością na slow, wyłączenie autodetect i użycie flash zamiast start, a następnie wykonanie wszystkich resetów. Sugerowano użycie programów Knok i Rolins (najlepiej starszej wersji 478b6), a także boxów Dejan i MBUS do flashowania i resetów. Podkreślano konieczność naładowania oryginalnej baterii i sprawdzenia styków kabla. Wskazano, że flashowanie softem nie powinno uszkodzić telefonu, a problemy mogą wynikać z uszkodzonego kabla lub MBUSa. Zalecano wykonywanie resetów przez menu telefonu lub program Knok, a także przywracanie IMEI, reset SP lock i Quick Set Faid po flashowaniu. Wspomniano o podziale pamięci na MCU (adres 0x00200000) i PPM (0x00490000) oraz o błędach odczytu pamięci przy uszkodzonym MBUSie. Sugerowano użycie systemu Windows 98 zamiast XP dla lepszej kompatybilności narzędzi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA