logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kto zna się na naprawie i obsłudze miksera Vermona 1642?

maly11 09 Maj 2006 00:45 2919 19
REKLAMA
  • #1 2607044
    maly11
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witam i pozdrawiam.
    Szukam kogoś kto zna się na czymś takim jak mixer Vermona 1642.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2607268
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 999
    a czego dotyczy Twój problem ?
    Pozdr.J.
  • REKLAMA
  • #3 2607661
    maly11
    Poziom 12  
    Posiadam taki mixer i nie bardzo orientuję się jak go obsługiwać.
  • Pomocny post
    #4 2608220
    4064484
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 15
    znam ten mixer na wylot od każdej strony. W czym problem??
    Moze mały11 chce takie cos odsprzedać??
    Dajcie fotki;)
  • Pomocny post
    #5 2608853
    adamjur1
    Poziom 42  
    Opis ( krótki ) i fotki są naAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany duży mikser studyjny
    Pozdr.J.
  • Pomocny post
    #6 2608929
    micho a
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    nie bardzo wiesz jak obsługiwać :D:D:D:????? bez urazy ale jaka w tym filozofia .......daj zdjęcia nie znasz funkcji gałek czy co ??
  • Pomocny post
    #7 2608956
    adamjur1
    Poziom 42  
    No micho A jak coś ma za dużo gałek i nie ma pilota to dzisiaj moze byc problem....
    Boże, żebym miał w kapeli coś takiego 20 lat temu.........
    Pozdr.J.
  • Pomocny post
    #8 2609045
    micho a
    Poziom 35  
    adamjur dobrze yujęte :D

gdybym chciał pisać instrukcje obsługi jeśli to ma koło 16 kanałow to w 20 stronach A4 bym sie nie zmiescił .........

kolega musi napisać coś konkretnie zajmuje sie koncertamui czy studniówkami (tu prosze sie nie śmiać już parokrotnie widziałem jak kolesie jada na 12-16kanałowych klocach co mają po 50 gałek imprezy.........i wykorzystane 2-3 kanały i 10 gałek .po prostu czasem można taniej wyrwać 16 kanałowego kloca niż przeciętny mikser dj i tak to wygłada )

jaką ma reszte sprzętu itd ..........czy może potrzebne mu tylko funkcje konkretnych gałek .............

tak to można gdybać wieki na temat tego sprzętu
  • Pomocny post
    #9 2609079
    stasiekm
    Poziom 30  
    Ocena: 100
    znajomy robił niedawno turniej tańca
    mackie 8bus 24+24 kanły
    dwa mikrofony i CD
    nie miał mniejszego :D
  • REKLAMA
  • #10 2612316
    maly11
    Poziom 12  
    Mixer chcę wykorzystać do nagłaśniania wiejskich imprez-festynów.
    Jestem amatorem w tej dziedzinie.
    Na początek chodzi mi o parę podstawowych informacji, co i jak można podpiąć.
  • Pomocny post
    #11 2613319
    4064484
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 15
    line in - sygnał zkompa, cd etc, line out/master - do wzmacniacza sygnał

prąd to takim kablem zakończonym wtyka z dwoma bolcami

a jak podepniesz pod wzmaka i pod kompa, to dojdziesz która gałka jest od czego, poprostu sobie pokręcisz
  • Pomocny post
    #12 2614255
    micho a
    Poziom 35  
    a na festynach to jak wygląda puszczasz muzyke z CD i ew na estradzie ktoś spiewa czy gra kapela na instrumentach ??

pięęęęękny mikser teraz zobaczyłem fotke :D:D 16 kanałow ....

jak obsługiwać ?? jeśli nagłasniasz karaoke CD + mikrofony w super skrócie :D

zdjęcie jest za bardzio zmniejszone nie widać opisów gałek ale tak

jeśeli masz regulowana czułośc to wpinasz miki obiojętnie gdzie i cd też bierzesz suwak na opór i ustawiasz czulósc na czysty dzwięk a bas /wysokie/średnie według preferancji

w gniazda AUX wpinasz psujki dzwięku (chorus echo phaser flanger etc..)najczęsciej są to gniazda in/out czyli jedna wtyczka wchodzi i wychodzi sygnał

w głowne wyjście master wpinasz jaj ci kolega napisał głowny wzmacniacz ( jeśli masz jeden ) w 2 wyjście wpina sie odsłuchy ...tu kombinacji jest wiele wręcz bardzo wiele
  • #13 2616847
    maly11
    Poziom 12  
    Na takich imprezach to podpina się wszystko-mikrofony, CD i nawet
    jak jest potrzeba to i kapelę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #14 2617660
    micho a
    Poziom 35  
    podaj reszte sprzętui jakĄ masz jakie mice i ile ile wzmacniaczy itd...........to bardzo ułTWIA SPRAWE :D
  • #15 2618571
    maly11
    Poziom 12  
    A co ma reszta do mixera?
  • Pomocny post
    #16 2619486
    micho a
    Poziom 35  
    to ma reszta że musisz sie okresłic np ile masz wzmacniaczy żeby wiedzieć jak je podłaczyć czy masz crossover czy masz jakiś efekt ....

masz 2 wzmaki i ceross i już ma z 5 wersji połaczenia

z master sygnał na cross i na wzmaki

z booth i master sygnał na cross i do wzmaków

z booth sygnał na cross i do 1 wzmaka z master sygnał

no i już jest problem okablowania itd........ a możesz mueć jeszcze psujke (chorus flanger itd) tu też jest problem jak ją wpiąc w który AUX ...

jaki masz odsłuch i też problem czty wpiąc go na aux i regulować auxem odsłuch (wtedy masz możliwośc odsłuchu selektywnego np żeby były tylko mikrofony )

czy wpiąc w booth i słyszeć wszystko .......
  • #17 2626515
    maly11
    Poziom 12  
    Sory ale ostatnio mnie nie było.
    Mam dwie końcówki mocy.
  • #18 6449445
    reson
    Poziom 2  
    Ello ja też mam ten Mixer :):D:D:D:) i mam problem jak i gdzie podpiąc cos żeby mozna na nim bylo nagrywac czyli Komputer plus sluchawki plus mikorofon
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #19 6449763
    adamjur1
    Poziom 42  
    Daj to zdjęcie wyjść w lepszej rozdzielczości to Ci pomogę...
    Pozdr.J.
  • #20 6449798
    reson
    Poziom 2  
    Ok ziomeku alle musze aparat skolowalc !!!!!! a mam pytaie czy podepnąc moge pod niego MXL 990 czyli mikrofon ktory potrzebuje zasilanie phaton ??????? i jak bym chcial go sprzedac to ile mogbym za niego dostać ?

Kolega aby na pewno szuka porady? Czy raczej klienta?
    Jeśli porady - nietaktem jest zamieszczanie zdjęć w taki sposób, że chcąc pomóc Koledze musimy za to "płacić"...(o regulaminie już nawet nie wspomnę).
    Jeśli sprzedać - nie ten dział.
    W obydwu wypadkach łamie Kolega Regulamin, którego jak wnioskuję nie było czasu przeczytać.
    Poza tym, jeśli już o regulaminie mowa - w jakim to nieznanym języku Kolega pisze? I po co aż tyle wykrzykników, pytajników...No i jeszcze jedno- czemu Kolega nie założył własnego tematu, a odgrzebuje stary, z przed 3-ch lat ?
    Proszę poprawić pisownię, zamieścić poprawnie zdjęcia i zadawać pytania w języku zrozumiałym.
    (dj-MatyAS)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy obsługi i naprawy miksera Vermona 1642, dużego miksera studyjnego o około 16 kanałach. Użytkownik-amator poszukuje podstawowych informacji na temat podłączania i użytkowania miksera podczas nagłaśniania imprez plenerowych, festynów i wiejskich wydarzeń, gdzie wykorzystywane są mikrofony, odtwarzacze CD oraz ewentualnie zespoły muzyczne. Porady obejmują podstawowe podłączenia: wejścia liniowe (line in) dla sygnałów z komputera lub CD, wyjścia liniowe (line out/master) do wzmacniaczy mocy, a także wykorzystanie suwaków i gałek do regulacji głośności i barwy dźwięku (bas, średnie, wysokie). Wskazano również na możliwość podłączania efektów zewnętrznych (chorus, echo, phaser, flanger) przez gniazda AUX in/out oraz różne konfiguracje podłączenia wzmacniaczy i odsłuchów, co wpływa na okablowanie i sposób regulacji. Podkreślono, że pełna instrukcja obsługi miksera byłaby bardzo obszerna ze względu na liczbę kanałów i funkcji. W dyskusji pojawiły się także pytania o kompatybilność mikrofonów wymagających zasilania phantom (np. MXL 990) oraz kwestie nagrywania z miksera na komputer z wykorzystaniem słuchawek i mikrofonu. Użytkownicy sugerują eksperymentowanie z podłączeniami i regulacjami, a także podanie szczegółów dotyczących pozostałego sprzętu, aby lepiej dopasować konfigurację. Wskazano stronę producenta www.vermona.de jako źródło zdjęć i krótkiego opisu miksera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA