logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Astra F 1.6 – montaż alarmu, gdzie ciąć przewody, wybór modelu, zabezpieczenia

RafM 09 Maj 2006 08:25 3420 13
  • #1 2607237
    RafM
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Zamierzam założyć sobie alarm do Asterki (benzyna 1.6). Alarm bedzie sterował również orginalnym centralnym zamkiem. Alarm bedzie przerywał zasilanie rozrusznika i jeszcze jakis obwod np pompe paliwa. Dodatkowo bede montował zabezpieczenie "reczne" na jakis obwod.
    Mam pytanie:
    1. Czy przerwy w przewodach robić w kabinie samochodu czy ciągnąć przewody w okolice silnika ?
    2. Przerwanie czujnika predkosci obrotowej wału - ze schematu wynika że jest tam przewód ekranowany czy to prawda ? Można to przerwac np. przekażnikiem. W którym miejscu przerwać - przy silniku przy module komputera ?
    3. Przekażniki powinny być zaopatrzone w diody przepięciowe ? A może samochodowe już mają taka diode.

Jaki alarm kupić
    1. Tani Freeway za 85zł
    2. SEO za okolo 140 zł
    A może macie jakiś sprawdzony.
  • #2 2607289
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 2630928
    gracus7
    Poziom 26  
    Ocena: 201
    a ja myslę że dostęp do wszystkich przewodów masz w progu u kierowcy i na złączach obok nogi lewej i po co wszystko komplikować i ciągnąć jakieś kable im mniej kabli tym mniejsze prawdopodobieństwo pożaru po takich zabiegach...
    a jeśli chodzi o alarm to kup dobry sprawdzony AMT SUPER FORTECA w astrze świetnie się spisuje
  • #4 2632018
    xwit
    Poziom 33  
    Ocena: 213
    Kup SEO a będziesz miał święty spokój.A skąd mojemu przedmówcy przyszedł pomysł z pożarem???Dziwne.Jak wszystko zrobisz dobrze to nie ma takiej opcji by coś spłonęło.
  • #5 2632296
    gracus7
    Poziom 26  
    Ocena: 201
    sorry ale ten pożar to tylko tak w przenośni gdyż montuję na codzień alarmy i rózne sterowniki i jak napatrzę się na to co ktoś wcześniej nawydziwia z instalacją to aż oczy wychodza na !!!! i wychodzę z założenia aby jak najmniej przewodów w przeróbkach!!!
    ostatnio poprawiałem alerm który montowała garażowy fachowiec w BMW E36, właściciel mówił że ten alarm był montowany 3 dni!!!!!!!!!!! gdzie mi zajmuje to na spokojnie 6 godzinek ze wszyskimi czujnikami itd a gość zamontował SUPER FORTECĘ pod kierownicą gdzie ma wszystkie potrzebne do tego miejsca a odcięcie zapłonu wymyślił i podłączył się przy samej cewce czyli ciągnął 2 metry gróbych przewodów w peszlu na opaskach które z daleka rzucały się w oczy zamiast odciąć jeden przewód pod kierownicą przecież złodziej nie będzie myślał nad tym gdzie przewody idą tylko odrazu je złączy............ a kolega w ASTRZE ma również jedno piękne miejsce gdzie wszystkie przewody podłączy bez ciągnięcia jakichkolwiek przewodów niewiadomo gdzie....
  • #6 2632871
    artur1982
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    oj macie problem podpinajcie sie tak aby Wam było wygodnie, chodz ja mysle ze w kabinie pod kąsolą to najlepsze miejsce...złodziej nie bedzie rozbierał autka...druga sprawa co odłaczyc...hmm najlepiej wyjmowac bezpieczniki pokolei az zgaśnie hehe ja tak robie jak nie mam schematów a przy nowych autach to mam zabawy po pachy bo trudno trafic w tych tonach kabli na jeden właściwy;-)
  • #7 2632920
    Bejz
    Poziom 21  
    Ocena: 43
    Oj rzeczywiście ubaw po pachy. Szczególnie jak po takiej zabawie w wyjmowanie bezpieczników i przecinanie kabli zaczynają się palić kontrolki AIRBAG i CHECK ENGINE. I na dodatek nie chcą zgasnąć...
  • #8 2632927
    xwit
    Poziom 33  
    Artur dziwna metoda.A jak masz auto z poduchami to patrz o dziwo ale może ci się zapalić kontrolka.Nie pomyślałeś o tym.Dziwną masz metodę ale jak skutkuje to ok.
  • #9 2633080
    Bejz
    Poziom 21  
    Ocena: 43
    Widzę xwit, że mamy podobne myślenie. Na dodatek prawie w tym samym czasie :D .
  • #10 2633669
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 2633847
    xwit
    Poziom 33  
    Metodą prób i błędów.Albo się uda albo mamy problem.Dobra metoda.Gratulacje.
  • #12 2633873
    kordel
    Poziom 25  
    Ocena: 92
    A moze by tak za kazdym razem jak zostawiamy auto na parkingu rozbierac cala deske i zabierac ze soba sterownik silnika? :-)
  • #13 2636295
    wpgulin

Poziom 12  
    Ocena: 14
    Każda metoda jest dobra ale Ja wolę się przyjżeć instalacji nawet jak nie mam schematów bo lepiej jest jak nie frówa poducha nad głową albo prosto w tważ choć jeszcze mi się to nie zdażyło a jeszcze do tego dochodzi to że te nowe samochody mają strasznie czułą elektronike łatwo wprowadzić błąd a wtedy awantura gotowa ze strony klijenta i żadko łącze odcięcie z alarmem zawsze osobno pozdro dla wszystkich na forum
    Konto firmowe:
    FLOWERCAR
    Gulin 36b, Radom, 26-652
  • #14 2971468
    RafM
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Zainstalowałem działa OK (SEO)
    Dzieki za informacje
    Zamykam temat

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy montażu alarmu w Opel Astra F 1.6 benzyna, z integracją z oryginalnym centralnym zamkiem oraz blokadą rozrusznika i pompy paliwa. Zaleca się wykonywanie przerw w przewodach w trudno dostępnych miejscach, najlepiej w kabinie pod konsolą lub w progu kierowcy, aby uniknąć zbędnego ciągnięcia przewodów pod maską i zmniejszyć ryzyko uszkodzeń czy wykrycia przez złodzieja. Przekaźniki blokujące powinny być wyposażone w diody zabezpieczające przed przepięciami, jeśli nie są fabrycznie wbudowane. Przerwanie przewodu czujnika prędkości obrotowej wału można wykonać przy module komputera lub silniku, przy czym przewód ten jest ekranowany. Wskazane jest unikanie komplikacji związanych z czujnikiem obrotów wału, wystarczy odciąć pompę paliwa na przewodzie niebiesko-czerwonym i zasilanie po stacyjce (czarny przewód). W kwestii wyboru alarmu, polecany jest model SEO jako sprawdzony i niezawodny, natomiast Freeway za 85 zł jest oceniany negatywnie. Alternatywnie wspomniano alarm AMT Super Forteca, który dobrze sprawdza się w Astrze. Ważne jest, aby montaż był wykonany starannie, z minimalną ingerencją w instalację, co zmniejsza ryzyko awarii i problemów z elektroniką pojazdu. Autor potwierdził skuteczność alarmu SEO po instalacji i zamknął temat.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA