logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BASCOM AVR: Odbiór kodów IR z dowolnych pilotów, TSOP1736, Atmega 8

marslod 09 Maj 2006 21:43 2467 4
REKLAMA
  • #1 2609768
    marslod
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Witam

Piszę programy w BASCOM AVR i mam niewielki problem z napisaniem procedury odbioru podczerwieni dla dowolnych pilotów. Wiem oczywiście że jest w bascomie instrukcja Getrc5, jednakze pilot ktorym mam zamiar sterowac uklad nie jest w tym standardzie.

Chcialbym aby program mogł umieć odebrac kod z dowolnego pilota i go zapamiętać, tak by w przyszlości gdy odbierze ten kod mogł go rozpoznać i zadziałac.

Proszę o podpowiedz jak powinien wyglądac wycinek kodu odpowiedzialny za odbiór kodu innych standardow, mam odbiornik TSOP1736, Atmega 8

dziekuje
    Marcin
  • REKLAMA
  • #2 2609932
    zumek
    Poziom 39  
    Ocena: 51
    marslod napisał:
    ...Chcialbym aby program mogł umieć odebrac kod z dowolnego pilota i go zapamiętać, tak by w przyszlości gdy odbierze ten kod mogł go rozpoznać i zadziałac.

To obejrzyj jak wyglądają różne standardy http://www.xs4all.nl/%7Esbp/knowledge/ir/ir.htm
    i do dzieła.

Piotrek
  • REKLAMA
  • #3 2610069
    marslod
    Poziom 15  
    dzięki to już wiele wnosi do mojej wiedzy na temat zalezności sygnałowych w standardach iR.

Tylko teraz pytanie, w jakim standardzie nadaje pilot ktorym mam to sterować. Wiem że TSOP na podczerwień z niego reaguje zmieniając stan swojego wyjścia sygnałowego gdy nadaję sygnał z pilota, ale rozumiem ze taki układ pomimo innej czestotliwości moze dzwine reagowac na sygnaly wejściowe i te dane na jego wyjsciu nie sa odzwierciedleniem info wysyłanych.

Jak sprawdzic w jakim standardzie nadaje pilot ? Jest to mały pilot wielkości karty kredytowej od CDrom CREATIVE.

dzieki
    Marcin
  • REKLAMA
  • #5 2611802
    marslod
    Poziom 15  
    Dzieki mos18 za linka, nie zdawałem sobie sprawy ze ktoś już adaptował taki pilot creativa. Zaadaptuję ten program do AVR powino działać, mam nadzieje :)

dziekuję i pozdrawiam
    Marcin
REKLAMA