logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować pilot IR z Atmega8, TSOP1736 i diodą IR? Szukam kodów w C

Petros 14 Lis 2007 16:40 2498 4
REKLAMA
  • #1 4480396
    Petros
    Poziom 20  
    Ocena: 355
    Witam

Od jakiegoś czasu szukam na forum jak zbudować pilot i nadajnik ir. Posiadam 2xAtmega8, odbiornik TSOP1736 i diode IR. Jak zaprogramowac uC aby rozpoznal i reagowal na pryciski? Może posiada ktoś kody/schematy? Znam jezyk C i w nim ucze sie programować uC

Dziękuje, osobom które pomogą podaruje punkty
  • REKLAMA
  • #2 4480661
    wujo17
    Poziom 12  
    Kiedys zrobilem dwa ukladziki na Atmedze8, nadajnik i odbiornik podczerwieni w kodzie RC5. Odbiornik odczytywal nacisniety przycisk na pilocie i wyswietlal go na LCD, a nadajnik nadawal dowolne kody RC5 i dodatkowo odczytywal wcisniete klawisze na klawiaturze PS2 i wysylal to do odbiornika (wyszla z tego cos jakby bezprzewodowa klawiatura PS2). Z tego co pamietam to odbiornik dzialal czasami niestabilnie, ale jakos tam to dzialalo.

Calosc napisana w C, wiec chyba wszystko pasuje do twoich wymagan.

Dzisiaj nie mam juz czasu, ale jutro poszukam i jak znajde to ci podesle, oczywiscie jesli jestes zainteresowany.
  • REKLAMA
  • #3 4480781
    Petros
    Poziom 20  
    Ocena: 355
    wujo17 napisał:

Dzisiaj nie mam juz czasu, ale jutro poszukam i jak znajde to ci podesle, oczywiscie jesli jestes zainteresowany.

Jestem bardzo zainteresowany.

Jaka ma być ogólna postać tego wszystkiego? Wysyłam sygnały przez diodę IR o częststliwaości 36kHz, sygnał długi =1 a krótki =0 ?

Aby odczytać dane musze w odbiorniku z większą częstotliwością zczytywać stan wyjścia na układzie TSOP1736?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4480924
    wujo17
    Poziom 12  
    Ok poszukalem i cos znalazlem. Nie wiem tylko czy to jest finalna wersja bo mam ich kilka ale tak mi sie wydaje ze to ta koncowa.

Wszystko bylo pisane pod WinAVR.
    Sam program moze nie jest napisany bardzo profesjoanlnie, ale jakos tam dzialalo (pamietam ze przy odczycie wcisnietych klawiszy na pilocie raz na jakis czas pojawial sie jakis smiec).

Cytat:
    Jaka ma być ogólna postać tego wszystkiego? Wysyłam sygnały przez diodę IR o częststliwaości 36kHz, sygnał długi =1 a krótki =0 ?

Nie pamietam dokladnie, wiem ze bylo to zgodne ze standardem RC5, czyli w takim w ktorym nadaje wiekszosc pilotow. Poszukaj na necie o tym standardzie.

Cytat:
    Aby odczytać dane musze w odbiorniku z większą częstotliwością zczytywać stan wyjścia na układzie TSOP1736?

Kurcze nie pamietam dokladnie jak to bylo z odbiornikiem, ani jakiego uzywalem u siebie, ale z tego co pamietam to sam odbiornik byl raczej bardzo prosty w obsludze.

Oki, na dzisiaj starczy bo juz naprawde nie mam czasu, ale jak sie pojawia jeszcze jakies to jutro postaram sie na nie odpowiedziec
    Załączniki:
    • Rc5.rar (57.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA