logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Astra I 1.4 1994 - Brak zasilania pompki paliwa, jak odblokować?

tytan44 10 Maj 2006 09:05 1169 6
REKLAMA
  • #1 2610781
    tytan44
    Poziom 11  
    witam mam problem z opelkiem , jest to rok 94. poj.1,4.
    nie dochodzi prad do pompki paliwa, prawdopodobnie pompka sie spalila.
    ale gdzie szukac czegos zeby odblokowac zasilanie ktore nie dziala????
  • REKLAMA
  • #2 2610803
    nowypn
    Poziom 23  
    Ocena: 68
    Witam
    Prawdopodobnie zadziałał wyłącznik bezwładnościowy bezpieczeństwa. Nie wiem gdzie on jest w astrze ja w swoim autku mam go w bagażniku a ty poszukaj gdzieś w okolicy fotela kierowcy może gdzieś na progu albo całkiem pod siedzeniem. Wystarczy go wcisnąć i zasilanie wróci do normy.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2610884
    Orochimaru
    Poziom 31  
    Ocena: 532
    Nie słyszałem, żeby Astry miały taki włącznik, ale może się mylę.
    Sprawdź przekaźnik pompy, który jest pod poszyciem prawego słupka drzwiowego obok komputera. Dochodzą do niego przewody w kolorze min czerwonym i czerwono-niebieskim.
    Na czerwonym powinno być napięcie przez cały czas, a na czerwono-niebieskim po włączeniu przekaźnika.
  • #4 2612965
    nowypn
    Poziom 23  
    Ocena: 68
    Witam
    A może razem z kolegą Orochimaru zabrnęliśmy za daleko-może to tylko bezpiecznik się spalił-sprawdź najpierw to.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 2613054
    marrrk
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    sprawdz czy zalacza sie przekaznik plus jest po zaplonie staly natomiast minus ze sterownika

Dodano po 3 [sekundy]:

sprawdz czy zalacza sie przekaznik plus jest po zaplonie staly natomiast minus ze sterownika
  • REKLAMA
  • #6 2617810
    tytan44
    Poziom 11  
    tylko ktory bezpiecznik jest od tego zasilania bo sprawdzalem bezp. i wygladaly na dobre. moze gdzies pod maska jest glowny bezpiecznik ???
  • #7 2619024
    Orochimaru
    Poziom 31  
    Ocena: 532
    Pierwszy rząd drugi bezpiecznik - zółty 20A.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W Opel Astra I 1.4 z 1994 roku problem z brakiem zasilania pompki paliwa może wynikać z kilku przyczyn. Jedną z nich jest zadziałanie wyłącznika bezwładnościowego bezpieczeństwa, który w niektórych modelach znajduje się w bagażniku lub w okolicy fotela kierowcy (np. na progu lub pod siedzeniem) i wymaga ręcznego wciśnięcia, aby przywrócić zasilanie. W Astrze może też brakować zasilania z powodu uszkodzonego przekaźnika pompy paliwa, który znajduje się pod poszyciem prawego słupka drzwiowego obok komputera sterującego. Przekaźnik ten sterowany jest przewodami w kolorach czerwonym (stałe napięcie) i czerwono-niebieskim (napięcie po załączeniu przekaźnika). Należy sprawdzić, czy przekaźnik się załącza oraz czy jest obecne napięcie na odpowiednich przewodach. Inną prostą przyczyną może być przepalony bezpiecznik, który w tym modelu znajduje się w pierwszym rzędzie, drugi bezpiecznik (żółty, 20A). Warto również sprawdzić, czy pod maską nie ma głównego bezpiecznika odpowiedzialnego za zasilanie pompki paliwa.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA