logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radeon 9800PRO 128MB wykrywany jako 9800SE - BIOS do wgrania?

CZAPLIK 10 Maj 2006 15:55 2796 21
REKLAMA
  • #1 2611987
    CZAPLIK
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    Karta posiada nalepkę Radeon 9800PRO 128mb pamięci hinix BGA (na rdzeniu napis R360). Nie mam jej przed oczami więc podaje to co pamiętam. W systemie (a także everest) widziana jako 9800se. Jeśli nie wgram sterowników to na standardowych xp działa ale nie odpala akceleratora 3D (w dXdiag tylko direct draw , 3D niedostępne-wyłączone). Po instalacji sterowników system się odpala prosi o hasło dostępu do systemu po podaniu chwilę widać ekran po czym ginie i cyklicznie się załącza (restart karty graficznej chyba akceleratora 3D)
    Czy ta karta jest przypadkiem złego wgrania biosu?]
    czy specjalnie został wgrany niższy bo się komuś wysypała?
    CZy mógł by któryś z kolegów podesłać bios od 9800pro?
    (karta SHAPIRE)
    ps. zasilacz ok chiewtec 350 więc styknie:?:
  • REKLAMA
  • #2 2612269
    vacpan
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Możliwe, że to problem z biosem bo system powinien ją widzieć jako Radeon 9800Pro a nie SE jeśli rzeczywiście jest pro. Zawsze możesz bios zmienić, dobrze zaopatrzyć się też jakąś starą karte graficzną na PCI jakby się coś nie udało i wogule nie było obrazu.
    A tak nawiasem mówiąc to nie jest to może Radeon 9800se która została przerobiona na 9800Pro ? Postaraj sie wgrać taki bios jak ten co był oryginalnie.
    A co do zasilacza to powinien wystarczyć jak nie masz jakiś specjalnych udziwnień w kompie.
  • #3 2612812
    CZAPLIK
    Poziom 14  
    Udziwnień brak , bios który jest w karcie informuje że to SE naklejka że PRO bios mam tylko taki jaki w karcie czyli SE . Może któryś z kolegów ma taką kartę postaram się jutro dodać fotkę . Kartę na PCI mam jakby co. Czekam na dalsze podpowiedzi.
    POZDRAWIAM
  • #5 2618693
    CZAPLIK
    Poziom 14  
    Dzięki biosa już mam reraz poluję na ATI FlashRom oraz drugi do edytowania biosa gdyby ktoś miał to proszę o umieszczenie na elektrodzie. Rdzeń to R360 tak napisane na rdzeniu obecnie jest wykrywany jako R350.
    Pozdrawiam i czekam na dalsze sugestie.
  • Pomocny post
    #6 2618730
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Te programy których szukasz są na tej samej stronie.
  • REKLAMA
  • #7 2619739
    CZAPLIK
    Poziom 14  
    Dziękuję teraz będę się brał za przeróbkę. Sprawdziłem dużo niedziałających linków i takich po których okazało się x-laski. Ściągnąłem bios a programiki były nasamym dole.
    Dziękuję o wynikach powiadomię
    ------------------------------------
    13 Maj 2006 21:42
    nadal kiszka co prawda po wgraniu biosu na początku przez 5 sekund można coś zobaczy ale potem komunikat o problemach z kartą i restarty. Może zablokowa 4 potoki? Jak to zrobi?
    Moderowany przez TONI_2003:

Post został scalony !

• #8 2622629
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Z potokami to powalczysz RivaTunerem.
  • #9 2627349
    CZAPLIK
    Poziom 14  
    Witam zjechałem z zegarami 200/200 i nadal artefakty. tak więc wyłączenie potoków wydaje się być nieuniknione.
    CZy można sobie wybrać potoko do wyłączenia?
    Jest dużo opisów jak je włączyć ściągnąłem bios od 9800se obniżyłem zegary ale bios który pobrałem też jest ośmo potokowy a innego biosu (firmy ) nie chcę wgrywać
  • #10 2627862
    czuga
    Poziom 23  
    Ocena: 38
    Zapytam z ciekawosci: Dlaczego nie oddasz karty, skoro kupiles wersje PRO a dostales SE?

Pozdrawiam
  • #11 2629526
    CZAPLIK
    Poziom 14  
    1 karta jest nie moja tylko kolegi
    2 kupiona jako uszkodzona z opisem usterki przy czym po "testach" dochodzę do wniosku że bios od 9800se był wgrany by choć trochę było widać
    3 bios jaki do niej znalazłem (sapphire) jest również na 8 potoków wszystkie opisy są jak odblokować te potoki jak wrócić w przypadku niepowodzenia ale ja nie mam pliku początkowego
    4 nie znalazłem biosu do sappyire 9800pro 128MB hynix 2,8ns (pamięci bga) więc jeśli ktoś ma a był by tak uprzejmy
    5 jakiś szczegółowy opis jak zablokować potoki gdyby nie było tego biosu.
    W chwili obecnej everest , riva tuner pokazują zarówno po wgraniu se jak i pro 8 potoków.
    Dlaczego to robię - kolega jest mechanikiem jak miałem awarię samochodu (najechałem w zimę na lewar który wziąłem za grudę śniegu i blok mi w cienkim pękł) zholował mnie naprawił auto (wyciągnął silnik dał do spawania złożył itd.) a zapłaciłem 50 zł z czego 40-spawanie a reszta uszczelki i filtr oleju (olej miałem)
    Mogę więc trochę powalczyć z jego kartą - kupił "okazyjnie" mały problemik miała mieć więc pomóżcie koledzy.

Dodano po 2 [minuty]:

Jeszcze do punktu 4 biosy znalazłem do sapphire ale wszystkie na 8 potoków (nawet ta se)

Gdyby kolega poświęcał nieco więcej uwagi temu, jak kolega pisze, to byłoby miło z kolegi strony. Proszę poprawić swoje błędy.
    [jankolo]
  • #12 2629726
    plopki
    Poziom 13  
    Widocznie karta jest Pro skoro nawet po wgraniu biosu od SE jest 8 potoków. Karty te oprócz biosem różniły się też położeniem jednego rezystora na rdzeniu. Musisz poszukać opisu tzw. hardmod'a, i zobaczyć który rezystor trzeba było przelutować żeby z SE zrobić Pro i przelutować go tak jak powinien być w SE. Potem wgrać bios od SE. Nie musi być koniecznie od Sapphire, bo chyba wszystkie Radeony 9800 z pamięciami 256-bit (ułożone w kształcie litery L a nie w jednym rzędzie) są oparte na konstrukcji referencyjnej - tj. różnią się kolorem laminatu, nalepkami chłodzeniem ale nie samą elektroniką.

Dodano po 11 [minuty]:

Przy okazji, może ktoś jest w stanie rozwiązać ten problem (też z R 9800) https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic511709.html#2629737 ?
  • REKLAMA
  • #13 2629858
    CZAPLIK
    Poziom 14  
    Przepraszam za błędy, pisałem w nocy na tej uszkodzonej karcie i nie wszystko byo widać na ekranie. W dodatku nie były powyłączane skruty klawiszowe i co jakiś czas np. przy ć włączał się pulpit ATI.
    Czy jakiś link do tego moda? (równiesz będę szukał).
    Jak pisłem wcześniej na rdzeniu widnieje napis R360 ( coś jakby trąci XT). Po wgranu biosów które ściągnąłem R350
    Zasilanie wygląda podobnie w tej karcie jak i w odpowiedzi powyżej - sprawdzę czy on jest.
    Pozdrawiam wszystkich!!!
  • #14 2633799
    plopki
    Poziom 13  
    Tu masz zdjęcie

Radeon 9800PRO 128MB wykrywany jako 9800SE - BIOS do wgrania?

W 9800 SE ten rezystor jest w położeniu 1-2 a w 9800 Pro 2-3. Na zdjęciu jest mostek z 2-3 co w sumie daje mniejszy opór niż rezystor 1-2.
    W Twoim przypadku albo przelutuj rezystor w połozenie 1-2 albo zmostkuj 1-2 - efekt powinien być taki sam. Ja osobiście jeśli dysponowałbym odpowiednim sprzętem to bym rezystor przelutował (zwasze to jak w oryginale).[/b]

Dodano po 4 [minuty]:

A co do tego, że rdzeń jest R360 a nie R350 to się nie masz co martwić. R360 to lekko poprawiona wersja R350 dzięki czemu wytrzymuje wyższe taktowania - stąd zastosowanie w R9800XT które jest wyżej taktowane niż Pro
  • #15 2770287
    CZAPLIK
    Poziom 14  
    Wymieniłem FDS6912 zmieniłem położenie rezystorka zegary niskie (200/200) i dalej artefakty. Chyba jednak rdzeń poszedł się ......... . Mam jak by co jeszcze fds gdyby któryś z kolegów potrzebował to odstąpię , póki jeszcze mam. Przeglądałem np. Allegro i radeony 9800 są bardzo wadliwe. Z artefaktami lub w ogóle nie startujących jest sporo. Co o tym sądzić?
  • #16 2770823
    plopki
    Poziom 13  
    Radeony 9800 rzeczywiście są wadliwe, a to ze względu na dużą ilość ciepła przez nie wydzielane. Do poprawnego ich działania potrzebyn jest porządny zasilacz i dobre chłodzenie. niestety nie każdy użytkownik tej karty jest w stanie to zapewnić w związku z czym spora ilość uszkodzonych egzemplarzy.
  • #17 2771239
    deboo
    Poziom 18  
    mozliwe że bios jest walnięty napewno nie jest to R 9800 Se skoro na rdzeniu pisze R360 bo tylko XT i pRo produkowali z R 360......możliwe jest równierz że karta albo jest przetaktowania weś ATI-Tool-em sprawdz jakie ma taktowane rdzeń/pamięci....lub byc może karta już została przetaktowana i takie są efekty jej działanie..... kupiłeś tą karte używaną ?? masz gwarancję ?? jeśli tak to oddaj póki się skończy...
  • #18 2772797
    plopki
    Poziom 13  
    deboo - były produkowane R9800 SE na rdzeniu R360. Do SE szedł rdzeń w którym testów nie przeszedł jeden z quadów (zespołu 4 potoków) i nie miało tu znaczenia, czy to R 350 (na początku produkcji) czy R 360 (pod koniec produkcji). Czasem (ok 20%) do kart trafiały tez rdzenie 100% sprawne, bo akurat nie było tyle wadliwych a było zapotrzebowanie na R 9800 SE.
    Nie doczytałeś też co do zegarów, bo wyrażnie jest napisane, że nawet przy taktowaniu 200/200 są artefakty.
    CZAPLIK
    Ja reflektuję na tego FDS6912 do swojego radka (a nawet 2 jak znajdziesz).
  • #19 2773247
    deboo
    Poziom 18  
    no to w takim razie odpowiedz jest prosta....karta zostałą przetaktowana....albo działała na wadliwym zasilaczu który jej zaszkodził.....

a karty są wadliwe bo
    zje.... standardowe chłodzenie
    każdy myśli że wyciągnie na niej rekord świata i ją piłuje na maxa nawet na standardowym chłodzeniu...]
    po 3 nie kupuje sie uzywek chyba że z bardzo zaufanego źródł ja kupiłęm swoją na allego z roczną gwarancją.....od 3 miechów chodzi jak igła...zero problemów...no może ze sterami bo te omegi nie pasza mi do tej karty....gry mi sie na omegach tną...
  • REKLAMA
  • #20 2773532
    CZAPLIK
    Poziom 14  
    Dziwi mnie że karta nie reaguje na zmianę położenia rezystorka. Cały czas w EVEREST 8 potoków a miałem nadzieję że uda się je zablokować i jako SE będzie normalnie pracować. Może jest jeszcze inny sposób zablokowania tych 4 potoków? Wyczytałem że rdzeń R360 miał diodę termiczną - w EVEREŚCIE nie ma odczytu temperatury a ponad to EVEREST pokazuje że to R350 czyli co innego niż na rdzeniu. Zrobię fotki i postaram się zamieścić to może coś wyczarujemy. Co do FDS (dla kolegi plopki) sztukę mogę odsprzedać za 10zł + koszty przesyłki (włożę w list i papa). Musiałem kupić 3 jednego wstawiłem jednego sobie zostawię (na wszelki wypadek bo czekałem na nie 4 tygodnie). Dałem za nie 32zł tak więc chyba nie zdzieram. Jeśli kolega chętny proszę o podanie swojego adresu na PW.[/img]
  • #21 2774470
    plopki
    Poziom 13  
    A czy po zmianie rezystorka wgrałeś bios od R9800 SE? Jak tak to juz nie mam zbytnio pomysłów na zablokowanie potoków. Jeżeli bardzo zależy Ci na odratowaniu tej karty, to zainteresuj się ofertą na http://www.mtec.com.pl/ - wymiana rdzenia w R 9800 to koszt 140 zł (jeśli dobrze pamiętam).
  • #22 2901005
    CZAPLIK
    Poziom 14  
    Everest cały czas polazuje cały czas 8 potoków nic nie daje zmiana biosu rezystorka i inne kombinacje. Temat zamykam zanim mnie zdrażni.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy karty graficznej Radeon 9800PRO 128MB (rdzeń R360, pamięci Hynix BGA, producent Sapphire), która jest wykrywana przez system i program Everest jako Radeon 9800SE. Po instalacji sterowników system ulega restartom, a akceleracja 3D nie działa poprawnie. Podejrzewa się nieodpowiedni lub uszkodzony BIOS, który mógł zostać wgrany celowo lub przez pomyłkę. Próby wgrania oryginalnego BIOS-u od 9800PRO oraz BIOS-u od 9800SE nie przyniosły poprawy. Karta ma 8 potoków, które nie dają się zablokować standardowymi metodami, np. zmianą położenia rezystora na rdzeniu (hardmod), co jest kluczowe dla rozróżnienia wersji SE i PRO. Rdzeń R360 jest poprawną wersją dla 9800PRO i 9800XT, natomiast 9800SE zwykle ma rdzeń R350 lub wadliwy R360 z uszkodzonym jednym z potoków. Próby obniżenia zegarów (200/200 MHz) nie eliminują artefaktów. Karta może być uszkodzona fizycznie (np. uszkodzony rdzeń lub tranzystory FDS6912). Dyskusja wskazuje na powszechne problemy z kartami Radeon 9800 związane z przegrzewaniem i wadliwym chłodzeniem, co prowadzi do uszkodzeń. Proponowano użycie narzędzi ATI FlashRom i RivaTuner do modyfikacji BIOS-u i zarządzania potokami. Ostatecznie autor zamyka temat z powodu braku skutecznych rozwiązań. Wskazano też możliwość wymiany rdzenia w serwisie za około 140 zł.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA