logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radeon 9800 pro - dziwne objawy przy uruchomieniu komputera.

BOB101 01 Sie 2007 09:40 1907 7
REKLAMA
  • #1 4134725
    BOB101
    Poziom 11  
    Witam wszystkich.
    Kupiłem radeona 9800 pro (pamięci Hynix 2.8). Po włożeniu do komputera wszystko poszło bez zarzutu. W grach śmigał i nie wyświetlał żadnych artefaktów. Gdy rano uruchomiłem komputer, ku mojemu zdumieniu, na planszy startowej (gdzie pokazywany jest typ procesora, pamięci) wyświetliło się mnóstwo kwadracików, pasów i innych przebarwień! Po załadowaniu Windowsa to samo. Ale po zmianie rozdzielczości na mniejszą (800 na 600) wszystko wraca do normy. Odpaliłem grę (wymagającą) i nie ma żadnych artefaktów ani przebarwień! Komputer może pracować 24 godziny i nie ma żadnych problemów aż do następnego uruchomienia komputera (musi postać z 2godziny). I znowu wyświetla pasy i kratki! Zmieniam rozdzielczość i dalej wszystko śmiga.
    Proszę o pomoc.

Na początek proponuję Koledze przeczytać Regulamin forum.
    Poprawiłam temat postu oraz sam post.
    Proszę pisać zgodnie z zasadami ortografii i interpunkcji języka polskiego.
    Zdanie rozpoczynamy z dużej litery oraz kończymy kropką.
    Proszę nie używać CapsLocka.
    Proszę nie używać wielokrotnie ?? i !!, to nie są ozdobniki.
    Dziękuję.
    charm_spider
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4134845
    ninjafan
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    Przegrzane pamięci. Jeżeli jest to karta kupiona z allegro to być może padłeś ofiarą oszustwa. Prawdopodobnie poprzedni właściciel sprzedał Tobie kartę Radeon 9800 zmodowaną na 9800Pro. http://www.in4.pl/recenzje.htm?rec_id=172 - Tutaj poznasz szczegóły tej operacji. Istnieje ciągle możliwość (choć mała) przywrócenia karcie poprawnych ustawień - by tak się stało, musisz wgrać do niej (zależy od modelu jaki posiadasz) oryginalny BIOS. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 4138106
    BOB101
    Poziom 11  
    Dziękuję za odpowiedz.Ale czy przegrzane pamięci nie powinny wyświetlać artefakty cały czas?W moim przypadku jest odwrotnie.Jak odpalę kompa i pokombinuję z rożdzielczoscią artefakty znikają.I niema ich w żadnej z gier ani w 3D Marku.Mało tego gdy go uruchamiam i są artefakty a zawsze są wystarczy odpalić grę 3D i problem z głowy.żadnych artefaktów wtedy niema.A przecież wtedy pamięć i GPU pracują z pełną mocą.Nie rozumiem tego.Czy ktoś z was miał kiedykolwiek taki problem?
    Proszę poprawić post!
    Przypominam, że zdanie rozpoczynamy z wielkiej litery i kończymy kropką, stosujemy również znaki przestankowe (interpunkcja).
    Stosowanie slangu oraz błędy.
    Dziękuję ...
    TONI_2003
  • REKLAMA
  • #4 4138566
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    Można spróbować wymienić jeszcze kwarc.
  • Pomocny post
    #5 4139497
    Radysh
    Poziom 27  
    Ocena: 12
    Karta złapała raczej zimne luty pod pamięciami ("kości" BGA, prawda?). Radziłbym zanieść ją do do jakiegoś punktu napraw w którym posiadają hot air. Delikatne "podsmażenie" jej powinno zniwelować problem, wiem z własnego doświadczenia ;)
  • REKLAMA
  • #6 4139513
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    Zasilacz masz wystarczający ? Podaj pełny konfig.
  • #7 4139960
    BOB101
    Poziom 11  
    Dziękuję za rade.Tylko jak i gdzie wymienić kwarc taktujący?Podejrzewam że być może jest to RADEON 9800 przerobiony na wersje PRO.Może ktoś wie jak to sprawdzić?I czym się różni zwykły RADEON od PRO?

Dodano po 9 [minuty]:

Moja konfiguracja to:Płyta Asus A7N8X rev.2 dwie kości pamięci 512 Ram (niemarkowe) procek: Sempron 2200+,karta dzwiękowa :Sound Blaster Live,twardy Maxtor 80GB no i zasilacz 400W(niemarkowy)
  • Pomocny post
    #8 4140049
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    Mniejwięcej tak wygląda. Wymiana kwarcu to ostateczność. Jeśli sądzi kolega, że karta była modowana to niech spróbuje wgrać soft od 9800.

Radeon 9800 pro - dziwne objawy przy uruchomieniu komputera.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kartą graficzną Radeon 9800 Pro (pamięci Hynix 2.8), która po uruchomieniu komputera wyświetla artefakty takie jak kwadraty, pasy i przebarwienia na ekranie startowym BIOS oraz w Windowsie. Problem znika po zmianie rozdzielczości na niższą (800x600) oraz po uruchomieniu wymagającej gry 3D, gdzie karta działa bez zarzutu. Artefakty pojawiają się ponownie po wyłączeniu i pozostawieniu komputera na około 2 godziny. W dyskusji sugerowano możliwe przyczyny: przegrzane pamięci, zły BIOS (karta mogła być przerobiona z wersji 9800 na 9800 Pro), zimne luty pod pamięciami BGA, a także ewentualną wymianę kwarcu taktującego. Zalecane jest wgranie oryginalnego BIOS-u odpowiedniego dla modelu karty oraz ewentualne "podsmażenie" karty w serwisie z użyciem hot air w celu naprawy zimnych lutów. Pytano również o konfigurację zasilacza i podano konfigurację sprzętową użytkownika (płyta Asus A7N8X rev.2, procesor Sempron 2200+, zasilacz 400W). Wskazano, że wymiana kwarcu to ostateczność, a najpierw warto sprawdzić oryginalny BIOS i stan lutów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA