logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ford Scorpio 2,9 V6 - kod 59, silnik nie odpala, dusi się i strzela

mind 11 Maj 2006 08:32 2688 13
REKLAMA
  • #1 2614037
    mind
    Poziom 18  
    Ocena: 21
    Jak w temacie. W pewnym momencie przestał odpalać. Jeszcze wcześniej odpalał, pracował na biegu jałowm. Przy dodaniu gazu, dusił się, strzelał i gasł, teraz nie można go uruchomić wcale. Tester wyrzuca kod błyskowy 59 (Regulacja biegu jałowego / wiązka przewodów obsługowych). Co to może być?
  • REKLAMA
  • #2 2614192
    akakij
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    A próbowałeś już resetu komputera?
  • REKLAMA
  • #3 2614471
    mind
    Poziom 18  
    Tak reset komputera był robiony. Czekam na inne sugestie. Wszelkie wypowiedzi mile widziane
  • #4 2614825
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 2614958
    mind
    Poziom 18  
    Tak iskra jest, paliwo dostaje. W zasadzie dłuższy czas było tak że odpalał i pracował tylko na jałowych obrotach. Przy próbie dodania gazu strzelał w wydech albo dolot i gasł.
  • #6 2615184
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 2615746
    mind
    Poziom 18  
    Najgorsze jest to że nie mogę zlokalizować w nim przepływomierza. Przed przepustnicą nic nie ma. w samej przepustnicy też nie wiem gdzie tego szukać. Na schemacie, który pasowałby do tego modelu też przepływomierza nie ma zaznaczonego.
  • REKLAMA
  • #8 2615789
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 2616034
    akakij
    Poziom 13  
    2,9 są i bez przepływomierzy.
  • REKLAMA
  • #10 2616230
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 2616548
    mind
    Poziom 18  
    Elektrit dzięki za rysunek. U mnie nie ma czegoś takiego jak zaznaczyłeś. Wiem że przepływomierz sprawdza sie mierząc jego rezystancję w zależności od wychylenia się klapki. Co jeszcze sugerujecie do sprawdzenia? Czy mogą to być źle ustawione zawory? Gdzie szukać usterki?
  • #12 2617271
    akakij
    Poziom 13  
    Ja np. mam map-a i dwie sondy. Przepływomierzy brak.
  • #13 2657617
    m4341
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    potencjometr lub obwód regulacji i złącze wolnych obrotów
  • #14 2658113
    mind
    Poziom 18  
    Potencjometr przepustnicy sprawdziłem - myślę że jest OK. Jak sprawdzić obwód regulacji biegu jałowego? Samochód już odpala, ale nie wchodzi na obroty, a przy próbie dodania gazu strzela w dolot albo wydech i gaśnie.

Podsumowanie tematu

✨ Ford Scorpio 2,9 V6 ma problem z uruchomieniem silnika, który wcześniej pracował na biegu jałowym, lecz przy dodaniu gazu dusił się, strzelał w dolot lub wydech i gasł. Obecnie silnik nie odpala wcale. Tester diagnostyczny wskazuje kod błędu 59 dotyczący regulacji biegu jałowego lub wiązki przewodów obsługowych. Sprawdzono reset komputera, który nie rozwiązał problemu. Iskra i dopływ paliwa są obecne. Podejrzewane są niskie ciśnienie paliwa lub problemy z przepływomierzem powietrza, jednak w modelu 2,9 V6 przepływomierz może nie występować, a zamiast niego stosowany jest czujnik MAP. Dyskusja wskazuje na obecność potencjometru przepustnicy oraz obwodu regulacji biegu jałowego jako możliwych źródeł usterki. Zalecane jest sprawdzenie potencjometru przepustnicy, obwodu regulacji biegu jałowego oraz złącza wolnych obrotów. Możliwe są również problemy z ustawieniem zaworów. Schematy i lokalizacja elementów różnią się w zależności od wersji silnika i modelu, co utrudnia jednoznaczną diagnozę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA