logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ford Scorpio 2,0 OHC 115km + GAZ problem z uruchomieniem!

yozka1 09 Lut 2006 20:32 5165 15
REKLAMA
  • #1 2281922
    yozka1
    Poziom 16  
    Ocena: 25
    Tak jak w temacie moja skorupa odmawia posłuszeństwa, a mianowicie ine odpala. Wymienione: kopułka, palec, świece, filtr powietrza, kable zapłonowe. Jedakowe zachowanie jest jak na gazie tak i na benzynie.
  • REKLAMA
  • #2 2282305
    prezes11
    Poziom 23  
    Ocena: 124
    nie napisales czy masz iskre na swiecach
  • REKLAMA
  • #3 2282421
    yozka1
    Poziom 16  
    ....iskra jest w porządku sprawdzone wszystkie 4szt. Silnik "kręci" dobrze, po 20 minutach holowania zaczął strzelać z tłumika.
  • REKLAMA
  • #4 2282920
    bonzo f
    Poziom 29  
    Ocena: 23
    witam
    podaje pompa paliwo..zalewa swiece.wstaw do ogrzewanego garazu na dobe i odpal na wiekszym oktanie.mysle ze nie gmyrales w zaplonie
  • REKLAMA
  • #5 2282985
    yozka1
    Poziom 16  
    Wydaje mi się własnie, że to zapłon ale nie jestem pewien. Aparat nie był ruszany. "Na lince" po dłuższej przejażdce odpaliła, przytrzymałem na obotach aż silnik się nagrzał, zgasiłem i juz nie odpaliła o własnych siłach.

...nie rozumiem jak odpalic na większym oktanie?
  • #7 2283595
    yozka1
    Poziom 16  
    Świece na nowo wyczyściłem iskra sprawdzona po raz kolejny i dalej bez efektów, nie chce samodzielnie odpalić ani ni na gazie jak i na benzynie. Po odpaleniu "na zaciąg" silnik normalnie pracuje ale niema wolnych obrotów (silnik krokowy sprawny). Jak zgaśnie, samochód nie jest w stanie odpalić.
    Czy możliwe jest to, że po wymianie : kopułka, palec, kable zapłonowe, świece, przestawił sie zapłon?

.....chyba już tylko kontenerek na złom pomoże?!
  • #8 2284161
    nepek59
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Witam, jeśli w czymś grzebałeś a potem nie pali to w tym samym szukaj usterki.
    <kolejność przewodów
    <czystość gniazd przewodów (śniedź)
    <prawidłowe założenie palca i kopułki
    <czy się w aparacie nie odłączył jakiś przewódjak i na cewce.Powodzenia
  • #9 2284212
    palala
    Poziom 24  
    Ocena: 105
    sprawdź przepływomierz - może jest martwy i masz i masz właśnie takie efekty (zacięta klapa przepływki) - niestety jak strzelał czasami w kolektor to tak będzie.

pozdrawiam
  • #10 2284918
    yozka1
    Poziom 16  
    Sprawdziłem zacięta była klapa w przepływomierzu. W tej chwili moja skorupa niema prądu ale jak poskładam zobaczymy czy coś się zmieniło.

Czy jest możliwość rozebrania (bez uszkodzenia) przepływomierza tak żeby odblokować wahadełko bardzo ciężko chodzi (ociera o dolną ściankę)
  • #11 2287646
    yozka1
    Poziom 16  
    Jednym słowem wielka lipa. Przepływomierz wymieniony na sprawny (nie chodził na gazie) podłączyłem bez gazu i niestety nie odpala na benzynie, zalewa swiece, zapłon został ustawiony raz jeszcze na znaki tak jak powinno być, kompresja na cylindrach 14,0bar, kolejność 1,3,4,2 w razie błędu proszę mnie poprawić. Może ktoś już przerabiał taka usterkę proszę o pomoc a wręcz błagam!
  • #12 2287840
    IWEX100
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    Witam
    Przepraszam że wtrącę się do ale miałem u siebie w Warsztacie podobny przypadek, okazało się, że walnięty był palec rozdzielacza. Na końcu palca rozdzielacza w Fordzie jest blaszka która trzyma się tylko na dwóch cienkich drucikach, sprawdź czy się nie ułamała i nie zostały tylko te dwa druciki.

Pozdrawiam
  • #13 2510728
    yozka1
    Poziom 16  
    Problem został rozwiązany przyśniedziały kabel od komputera. Samochód zapala bez problemu ale ma około 1100-2000 na wolnych obrotach czasami jest dobrze, a nieraz poprostu zgasnie.
  • #14 2510996
    akakij
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Ja bym najpierw jeszcze raz zobaczył, czy klapa przepływomierza chodzi płynnie w całym zakresie, później "wyprał" w benzynie ekstrakcyjnej elektrozawór biegu jałowego, na końcu poszukał, skąd może pobierać "lewe" powietrze.
  • #15 2511263
    yozka1
    Poziom 16  
    przepływomierz nowiutki, wymieniłem tez profilaktycznie silnik krokowy. Na benzynie samochód trzyma cały czas 2000 obrotów a na gazie 1100 i czasami wyżej ale nie więcej jak 2000
  • #16 2511741
    akakij
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    No to dalej...
    1. Tak jak pisałem wcześniej - szczelność dolotu.
    2. Podobne objawy z wolnymi miałem jak mi się do garów lało jednocześnie gaz i benia. Tylko, że wtedy ogólnie nie miał siły. Miałem upalony styk przy centralce gazu (ten zasilający elektrozawory) i dodatkowo zlepił sie przekaźnik odłaczający plus do wtrysków.
    3. W tej chwili nic więcej nie przychodzi mi do głowy, ale możesz jeszcze zczytać kody błedów.
    Tematy wałkowane na
    http://ford-scorpio.pl/forum/index.php
    i tam sobie jeszcze poczytaj, koniecznie używając funkcji "szukaj".

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Ford Scorpio 2.0 OHC 115 KM nie odpala zarówno na gazie, jak i na benzynie, mimo wymiany kopułki, palca rozdzielacza, świec zapłonowych, filtrów powietrza i kabli zapłonowych. Iskra na świecach jest prawidłowa, silnik kręci, lecz po rozruchu na "zaciąg" nie utrzymuje wolnych obrotów, a po zgaszeniu nie odpala samodzielnie. Podejrzewano przestawienie zapłonu, zalewanie świec przez pompę paliwa oraz uszkodzenie przepływomierza – stwierdzono zaciętą klapę przepływomierza, którą odblokowano, a następnie wymieniono na nowy. Kompresja cylindrów wynosi około 14 barów, a kolejność zapłonu to 1-3-4-2. Ostatecznie problemem okazał się przyśniedziały kabel od komputera sterującego, którego wymiana przywróciła możliwość zapłonu. Po naprawie silnik ma niestabilne wolne obroty (1100-2000 obr./min), co może wynikać z nieszczelności dolotu, uszkodzonego elektrozaworu biegu jałowego lub problemów z centralą gazową. Zalecane jest sprawdzenie szczelności dolotu, czyszczenie elektrozaworu biegu jałowego oraz diagnostyka kodów błędów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA