logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zasilić wzmacniacz samochodowy 2x20W w domu – czy zasilacz ATX 300W wystarczy?

fizzmann 11 Maj 2006 14:02 1149 3
REKLAMA
  • #1 2614874
    fizzmann
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    witam mam wzmacniacz samochodowy 2x20W chciałem go podłaczyć do głośników.... czy wzięcie +12 z zasilacza komputera bedzie jakieś tragiczne dla zasilacza w kompie? zasilacz jakiś 300W max ew skąd wziąść takie napięcie do zasilenia wzmacniacza samochodowego
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2614969
    Bonkot
    Poziom 39  
    Ocena: 93
    Witam
    Jeżeli ten zasilacz nie jest w pełni wykorzystywany przez twój komputer, (zasilacze z reguły mają zabezpieczenie przed nadmiernym wzrostem prądu) to nic się nie stanie. A jeżeli po podłączeniu tego wzmacniacza zasilacz nie będzie w stanie dostarczyć tyle prądu, to na pewno wzrosną zniekształcenia (spadek napięcia), a nawet doprowadzi to do zawieszania się komputera. Aby uniknąć tych zdarzeń, podłącz wzmacniacz i poobserwuj napięcia linii 12V czy nie ma dużych spadków napięcia (program diagnostyczny typu: Everest, lub inny).
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 2615364
    fizzmann
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    działa tylko mam everesta jakiegos triala i akurtat nie pozauje mi napiecia... mam speedfana a w nim zamiast +12 jest +9 ? w biosie jest 11,97 - 11,83 po podłaczeniu wzmacniacza nic nie siada.. z reszta on ma spalony 1 kanał i działa tylko na jednej kostce i ma 1 x 20W ale dalej boje sie że zasilacz w kompie siądzie... wiec rozglądam sie za jakimś innym źródłem +12V moze jakis zasilacz tyylko jaki? bo te co mam maja 12V ale sa za słabe
  • #4 2616904
    Jaroff
    Poziom 27  
    Ocena: 26
    Taki wzmacniacz to max 3A, więc spoko Twój zasilacz da rade.
REKLAMA