logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grundig ST70-720/8 CUC6330 - zmiana rozmiaru obrazu przy jasnych i ciemnych scenach

SONIAK12 11 Maj 2006 20:18 2445 8
REKLAMA
  • #1 2616135
    SONIAK12
    Poziom 23  
    Ocena: 21
    Witam
    Jak w temacie Grundig ST70-720/8 CUC6330 - w sprzęcie była standardowa usterka - zimne luty, tylko klient zamiast dać sprzęt do naprawy znalazł sposób: przez otwory w obudowie wtykał widelec popychając radiator i wtedy TV pracował, aż w końcu przestał pracować.
    Uszkodzeniu uległ BU508AG (za niego wstawiłem BU2525AX), oraz TDA8145 i 4,7OHM/0.5W i TV odpalił.
    Tylko teraz mam problem z którym sobie nie mogę poradzić: wszystkie napięcia zasilające są OK, wszystkie regulacje na PR-kach widać reakcje na obrazie, czyli TDA8145 działa, ale...... coś jest nie tak z obrazem
    Reaguje na znianę treści wizyjnej w następujący sposób: jeżeli na obrazie jest dużo jasnej treści i prąd kineskopu jest w miarę duży to rozmiary obrazu są w miarę OK, ale gdy tło zmienia sie na ciemne to obraz staje się zdecydowanie mniejszy, a najlepiej to widać podczas przełączenia na AV (czarne tło) bez sygnału i wtedy na kineskopie 29" robi się obrazek 21", to samo po odpaleniu TXT: jak jest cokolwiek nadawane to obraz jest w normie, ale jak nie jest nadawana TXT to obraz robi się jak w małym TV.
    "Przeryłem" już prawie całe chassis i brakło mi pomysłów, może ktoś już coś takiego trafił - będe wdzięczny.
    Szukałem na elektrodzie ale nic podobnego nie znalazłem.
    Z góry dzięki
    Pozdrawiam Soniak
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2616535
    SONIAK12
    Poziom 23  
    Witam
    To, że coś może się dziać z ograniczeniem prądu kineskopu to ja wiem, tylko nie rozumiem dlaczego działa jak w "negatywie" im mniejszy prąd tym bardziej ogranicza i odchylanie V i H proporcjonalnie.
    Zasilanie jak już pisałem stabilne: B+ jest OK: 150V i po stronie wtórnej zasilania z trafopowielacza też OK np. zailanie TDA8145 dokładnie się trzyma +28V.
    Z całum szacunkiem - wiele sprawdziłem i o byle problem bym głowy nie zawracał, ale coś się dzieje czego nie rozumien.
    Pozdrawiam Soniak
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 2616757
    SONIAK12
    Poziom 23  
    Witam
    może coś dokładniej jezak - może masz jakiś pomysł bo ja już jak pisałem starałem sie logicznie podejść do tematu i w końcu spasowałem, aż zszedłem do o poziom niżej i na piechotę sprawdziłem wszystkie elementy (wiem, że metoda sprawdzania elementów na sucho jest conajmniej lekko niepewna, ale mam drugie chassis - coprawda lekko już niekompletne- i podstawiałem elementy z niego i dalej nic) i zastanawiam się czy to aby nie wina trafopowielacza i tu zonk bo akurat go nie mam na podstawkę ( ale sprawdziłem też czy aby gniazdo WN w trafie się nie wypaliło - bo kiedyś miałem coś podobnego - ale niestety to też nie to).
    Naprawdę już nie mam pomysłów.
    Prześpię sie z tematem, może jutro mi sie coś rozjaśni.

Zastanawiam się jeszcze czy nie podstawić STV2110B, ale mam tylko STV2110 i nie wiem czy pójdzie 2110 za 2110B.
    Pozdrawiam Soniak
    PS
    I może też ważne co zazpomniałem dopisać na początku:
    Regulacja szerokością, lub wysokością obrazu w trybie AV czyli na zniejszonym obrazie powoduje pojawienie się linii powrotów jak po podwyższeniu napięcia UG2 - jednak napięcie UG2 nie zmienia się a obraz lekko sie powiększa.
  • #6 2618532
    marck1
    Serwisant RTV
    Ocena: 772
    A, czy mierzyłeś co się dzieje z WN na kineskopie podczas tych zmian?
  • Pomocny post
    #7 2618828
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1989
    Witam.
    Proponuję powrót do BU508 i dokładne wstrojenie L573. +A ustaw na 152V. Zaniżone napięcie powoduje podobny efekt - możesz sprawdzić. Zakładam, że modulator i L569 absolutnie sprawne.
  • #8 2618933
    SONIAK12
    Poziom 23  
    Witam
    Co do pomiaru wysokiego to nie mam możiwości z powodu braku sondy, zaś co do ustawienia napięcia +A to nie ma czego regulować - trzyma się sztywno i stabilnie L573 nie ruszane, zaś co do modulatora i i L569 podstawione i nic.
    Tak jak pisałem w pierwszym poście - TV padł z przyczyn lekko nienaturalnych - przez widelec - i iskrzenia na całej masie zimnych lutów mogły poczynić niezłe spustoszenia, a mnie już brakło pomysłów,
    Ogólnie narazie dzięki za zainteresowanie - wrócę do tematu w poniedziałek - juwenalia się zaczeły - może świeższy umysł będzie :-))))))))))))).
    Pozdrawiam Soniak
  • #9 2628529
    SONIAK12
    Poziom 23  
    Witam
    Wróciłem do tematu tak jak pisałem wcześniej - chyba mi Juwenalia pomogły - dzięki mirex - wziołem się za sprawdzanie modulatora bo coś mnie tkneła twoja podpowiedź i okazało się, że uszkodzony C569 - powinno być 27nF a było 270pF i tu może przecinek na mierniku się mógł przestawić (zmęczenie materiału - mnie). Sprzęcik chula aż miło.
    Dzięki za podpowiedzi
    Pozdrawiam Soniak

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Grundig ST70-720/8 z układem CUC6330 wystąpił problem z dynamiczną zmianą rozmiaru obrazu w zależności od jasności sceny – przy jasnym obrazie rozmiar jest prawidłowy, natomiast przy ciemnym obraz znacznie się zmniejsza, co jest szczególnie widoczne na czarnym tle w trybie AV. Po wymianie uszkodzonych elementów BU508AG (zamieniony na BU2525AX), TDA8145 oraz rezystora 4,7Ω/0,5W, zasilanie i regulacje na potencjometrach działają poprawnie, jednak problem z obrazem pozostaje. Podejrzewano ograniczenie prądu kineskopu (ABL), stabilność napięć B+ (około 150V) oraz zasilanie TDA8145 (+28V), a także stan trafopowielacza i modulatora. Ostatecznie przyczyną okazał się uszkodzony kondensator C569, który miał wartość 270pF zamiast 27nF, co po wymianie przywróciło prawidłową pracę telewizora i stabilny obraz.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA