logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GRUNDIG ST70-282/8 CUC 1836 - niestabilne wymiary obrazu przy zmianie jaskrawości

HeniekLi 30 Lis 2006 12:24 1629 7
REKLAMA
  • #1 3278773
    HeniekLi
    Poziom 10  
    Witam. Mam problem z wyżej wymienionym odbiornikiem. Do naprawy trafił na cykliczne wyłączanie się w różnych odstępach czasu. Pomimo, iż był bardzo długo wygrzewany, usterka ta nie wystąpiła, zauważyłem natomiast inne bardzo niepokojące obiawy. W takt regulacji jaskrawości i kontrastu, zmieniają się wymiary obrazu, a co za tym idzie jego korekcja. Przy średniej jaskrawości, obraz utrzymuje wymiary, ale wystarczy zmiana jaskrawości sceny, by rozciągnął się bardzo mocno na boki oraz w pionie. Przy ciemnych scenach dochodzi do sytuacji, że na ekranie widoczny jest "prostokąt", który nie pokrywa całości rastra- obraz jest za mały ze wszystki stron. Wszystkie te usterki sugerują na brak stabilizacji obrazu i tu zaczyna się problem. Napięcie zasilające odchylanie jest stabilne, natomiast nie znalazłem związku napięcia powrotu ABL- "ablenkungu" z układem korekcji. Napięcie to oczywiście się zmienia w takt jaskrawości obrazu i mimo iż na schemacie jest uwidocznine, że ma ono wchodzić na nóżkę 7-mą układu korekcji, wpływając na jej zakres, w tym egzemplażu OTVC brakuje elemenu łączącego te dwa układy- puste miejsce na płycie, pomimo iż pozostałe elementy są zgodne ze schematem. Zaryzykowałem i połączyłem te dwa punkty, obraz jest nieco bardziej stabilny, ale i tak zmiena swoje wymiary. Może klient ma rację, że odbiornik się wyłącza przy zbyt dużym prądzie kineskopu...?! Proszę o sugestie dotyczące dalszej naprawy.
  • REKLAMA
  • #2 3279225
    robert75n
    Poziom 29  
    Ocena: 27
    Podstaw powielacz
  • REKLAMA
  • #3 3280263
    HeniekLi
    Poziom 10  
    Ten odbiornik nie posiada powielacza, ale trafopowielacz..., jednak nie to jest najistotniejsze, obraz nie rozpływa się, jak ma to miejsce przy uszkodzeniu prostownika w trafopowielaczu, ale zmienia wymiary pod wpływem zmian prądu kineskopu. Proszę o kolejne sugestie, może ktoś miał podobną usterkę w tym modelu OTVC?!
  • REKLAMA
  • #4 3280829
    marcin_211
    Poziom 24  
    Ocena: 20
    Sądzę że przyczyną tego co opisujesz jest zbyt mała wydolność prądowa zasilacza i w zasilaczu szukałbym usterki.Nie wiem jakim miernikiem mierzysz napięcie-czy tradycyjnym wychyłowym?.
  • REKLAMA
  • #5 3280915
    bonzo jan
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 46
    zrob foto tego miejsca.
  • #6 3281423
    HeniekLi
    Poziom 10  
    Jak już napisalem na wstępie, napięcia stabilne, a co z tym związane, zasilacz wydajny prądowo- podczas zmian wymiarów obrazu, nie zmieniają się napięcia z zasilacza...
  • #7 3281547
    tenap
    Spec od TV
    Ocena: 247
    Witam!
    Jak jest z stabilnością napięć zasilających uzyskiwanych z trafopowielacza, np. zasilanie ramki, wzm. wizji? Jeśli masz miernik prądu kineskopu to zrób pomiary. Sprawdź: R53012, D53019, CD53019, C53018, C53019
  • #8 3283005
    HeniekLi
    Poziom 10  
    Usterka okazała się banalna, uszkodzony był kondensator 20nF/630V w modulatorze diodowym- równoległy do diody podłączonej do masy. Niniejszym kończę temat i pozdrawiam wszystkich Ermechów.

Podsumowanie tematu

✨ W odbiorniku GRUNDIG ST70-282/8 CUC 1836 występowały niestabilne wymiary obrazu przy zmianie jaskrawości i kontrastu, objawiające się rozciąganiem obrazu na boki i w pionie oraz pojawianiem się mniejszego prostokątnego obrazu przy ciemnych scenach. Problem nie wynikał z braku stabilizacji napięć zasilających odchylanie ani zasilacza, które były stabilne i wydajne prądowo. Wykluczono uszkodzenie trafopowielacza i powielacza. Po sugestiach dotyczących pomiarów prądu kineskopu oraz kontroli elementów zasilania i sygnału (m.in. R53012, D53019, CD53019, C53018, C53019), usterka została zidentyfikowana jako uszkodzony kondensator 20nF/630V w modulatorze diodowym, połączony równolegle do diody i masy. Wymiana kondensatora rozwiązała problem niestabilnych wymiarów obrazu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA