Witam. Mam problem z wyżej wymienionym odbiornikiem. Do naprawy trafił na cykliczne wyłączanie się w różnych odstępach czasu. Pomimo, iż był bardzo długo wygrzewany, usterka ta nie wystąpiła, zauważyłem natomiast inne bardzo niepokojące obiawy. W takt regulacji jaskrawości i kontrastu, zmieniają się wymiary obrazu, a co za tym idzie jego korekcja. Przy średniej jaskrawości, obraz utrzymuje wymiary, ale wystarczy zmiana jaskrawości sceny, by rozciągnął się bardzo mocno na boki oraz w pionie. Przy ciemnych scenach dochodzi do sytuacji, że na ekranie widoczny jest "prostokąt", który nie pokrywa całości rastra- obraz jest za mały ze wszystki stron. Wszystkie te usterki sugerują na brak stabilizacji obrazu i tu zaczyna się problem. Napięcie zasilające odchylanie jest stabilne, natomiast nie znalazłem związku napięcia powrotu ABL- "ablenkungu" z układem korekcji. Napięcie to oczywiście się zmienia w takt jaskrawości obrazu i mimo iż na schemacie jest uwidocznine, że ma ono wchodzić na nóżkę 7-mą układu korekcji, wpływając na jej zakres, w tym egzemplażu OTVC brakuje elemenu łączącego te dwa układy- puste miejsce na płycie, pomimo iż pozostałe elementy są zgodne ze schematem. Zaryzykowałem i połączyłem te dwa punkty, obraz jest nieco bardziej stabilny, ale i tak zmiena swoje wymiary. Może klient ma rację, że odbiornik się wyłącza przy zbyt dużym prądzie kineskopu...?! Proszę o sugestie dotyczące dalszej naprawy.