logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak działa i czy warto stosować elektroniczny system antykorozyjny z Allegro?

jurek46 11 Maj 2006 22:20 16386 6
REKLAMA
  • #1 2616612
    jurek46
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Mam pytanie odnośnie elektronicznego systemu antykorozyjnego. Jak działa i czy jest na tyle skuteczny że nie trzeba konserwować samochodu?Reklamowany jest na allegro.
  • REKLAMA
  • #2 2616679
    Buzka23
    Poziom 18  
    Ocena: 65
    Czytałem kiedys dosc ciekawy artykuł z tego co pamietam ma zjonizowac karoserie pojazdu ale pamietam ze oferowane poprzednio urzadzenie obnizalo tylko wystepowanie korozji moze te jest bardziej dopracowane ale mysle ze gdyby to było skuteczne po co producentom samochodów byłoby cynkowanie nadwozi. Trudno jednoznacznie ocenic te cacko. Moze ten ktos chce zarobic a ty i tak w przeciagu 2 lat nie ocenisz czy działa bo tyle moze maksymalnie dac ci gwarancji o ile sie nie zwinie,zwłaszcza jesli zainstalujesz w starym samochodzie to korozja nie zniknie

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2616901
    krzysiek40
    Poziom 22  
    Ocena: 11
    Bylo juz o tym na elektrodzie i wystarczy poszuac! Takie urzadzenie dziala tylko w pewnych warunkach i musi byc opowiednio zestrojone i zamontowane, zaleznie od samochodu. Zalozmy ze ktos juz to dopracuje i bedzie dzialalo, to wystarczy ze ktos inny dolozy pletwe na begarznik i urzadzenie wtedy nic nie da.
  • REKLAMA
  • #4 2616971
    maras77
    Poziom 21  
    Ocena: 113
    krzysiek40 napisał:
    Bylo juz o tym na elektrodzie i wystarczy poszuac! Takie urzadzenie dziala tylko w pewnych warunkach i musi byc opowiednio zestrojone i zamontowane, zaleznie od samochodu. Zalozmy ze ktos juz to dopracuje i bedzie dzialalo, to wystarczy ze ktos inny dolozy pletwe na begarznik i urzadzenie wtedy nic nie da.

Zapomniałeś dodać, że "pewne warunki" oznacza statek w wodzie, albo rurociąg w ziemi.

Ocynk jest lepszy i też jest wbrew pozorom ochroną elektrochemiczną.
  • REKLAMA
  • #5 2633839
    mirmos
    Poziom 14  
    Ocena: 62
    Pozdrawiam

A ja w takie cudeńka nie wierzę !!!!
  • #6 2634204
    Zwierzak81
    Poziom 24  
    Ocena: 61
    Kiedyś czytałem, że już akumulator podłączony minusem do masy i mokra karoseria, tworzą ogniwo elektryczne, które przyspiesza korozję.
    Najlepiej byłoby stosować dwuprzewodową instalację - ale oczywiście to są koszty dla producentów.

Sam mam w samochodzie odłączanie minusa od masy (jako zabezpieczenie przed kradzieżą) ale trudno określić czy to coś daje jeśli chodzi o korozję, gdyż samochód jest zbyt leciwy i już jest w nim rdza.

Słyszałem o ochronie statków morskich przed korozją poprzez umieszczanie w wodzie elektrody, a statek jako druga. Przyłożone odpowiednie napięcie i zużywała się elektroda zanurzona w wodzie, a nie kadłub statku.
  • #7 2636672
    crsevolution
    Poziom 16  
    Ocena: 32
    Heh.. Co do statków to mogę się wypowiedzieć jako przyszły mechaniorek..

Otóż statki morskie nie są chronione takimi urządzeniami - a przynajmniej ja takich przypadków nie znam.. Za to stosuje się tam kilka wartw podkładu i specjalny lakier - to jeśli chodzi o kadłub..

Jeśli zaś chodzi o urządzenia mające kontakt z wodą morską to w takim np. skraplaczu nie ma żadnego takiego urządzenia tylko w dwóch miejscach (najczęściej oddalonych od siebie) są przykręcone cynkowe koła o grubości ok. 2 cm i średnicy ok. 10 cm.. To zapobiega korozji metalu, za to co jakiś czas nalezy wymieniać te cynkowe koła, gdyż powiedzmy "ubywa ich".. :)

Podsumowanie tematu

✨ Elektroniczne systemy antykorozyjne dostępne na Allegro mają na celu jonizację karoserii pojazdu w celu ograniczenia korozji. Jednak ich skuteczność jest wątpliwa i zależy od odpowiedniego montażu oraz warunków eksploatacji. W praktyce takie urządzenia mogą jedynie zmniejszać tempo powstawania rdzy, ale nie eliminują konieczności konserwacji samochodu. Tradycyjne metody ochrony, takie jak cynkowanie nadwozia, są nadal bardziej efektywne i powszechnie stosowane przez producentów. W ochronie przed korozją stosuje się również metody elektrochemiczne, np. anodę ofiarną na statkach, gdzie cynkowe elementy zużywają się zamiast kadłuba. W samochodach natomiast standardowa instalacja elektryczna (masa podłączona do karoserii) może przyspieszać korozję, co sugeruje, że dwuprzewodowa instalacja mogłaby być korzystniejsza, choć jest to kosztowne i rzadko stosowane. Ogólnie, elektroniczne systemy antykorozyjne nie zastępują tradycyjnej konserwacji i zabezpieczeń antykorozyjnych.
REKLAMA