logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zabezpieczyć dysk 3,5 hasłem przy starcie komputera?

granacik 12 Maj 2006 15:36 1090 6
REKLAMA
  • #1 2618336
    granacik
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    witam poszukuje jakiegos sposobu by zabezpieczyc dysk haslem i nikt niemogl z niego korzystac (probowalem atapwd) ale chcialbym by przy starcie komputera wyskawiwalo okno z mozliwoscia wpisania hasla a nie informacja ze dysk nieposiada systemu plików
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 2618621
    granacik
    Poziom 22  
    bubu321 wlasnie o to mi chodzilo wielkie dzieki (a dysk docelowo ma lezec tylko w moim kompie)
  • REKLAMA
  • #5 2620972
    granacik
    Poziom 22  
    mecze sie juz troche z ta nakladka ale moze zle zrozumialem -> ustawiam odpowiednio dla karty wbudwanej wplyte glowna vendor id typ pci i wstawiam amibcp do biosu ale nic pozatym sie nowego niedzieje plyta startuje normalnie (moja plyta to k7s5a) a bios zalaczam
    Załączniki:
    • amiboot.bin (256 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 2620991
    bubu321
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    może daj zrzut binarii biosu przed korektą, łatwiej bedzie sprawdzić.
    a ten twój dysk supportuje security frozen, nawet nie wiem jak to sprawdzić.
  • #7 2621551
    granacik
    Poziom 22  
    zalacznik ktory podalem jest biosem przed korekta:) wielkie dzieki za pomoc VendorID 1039,dev id 0900 przepraszam dopiero zauwazylem roznice teraz podsylam bios przed przerobka dobra poradzilem sobie trzeba bylo jedynie wydobyc stary ROM z sieciowki i przez addatasx zlaczyc te dwa romy a nstepnei znoeu wrzucic do biosu teraz wszystko dziala
    Załączniki:
    • K7S5A.rar (223.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zabezpieczenia dysku twardego 3,5 cala hasłem przy starcie komputera, tak aby uniemożliwić korzystanie z niego bez podania hasła. Użytkownik próbował narzędzia atapwd, ale pojawiał się komunikat o braku systemu plików zamiast okna do wpisania hasła. Zaproponowano użycie funkcji ATA Security dostępnej w BIOS-ie, która pozwala na ustawienie hasła na dysku na poziomie sprzętowym. Wskazano stronę z narzędziem do konfiguracji ATA Security. Autor potwierdził, że dysk będzie używany tylko w jednym komputerze, co zmniejsza ryzyko fizycznego wyjęcia dysku. Pojawiły się problemy z modyfikacją BIOS-u płyty głównej (model K7S5A) w celu aktywacji funkcji zabezpieczeń ATA, w tym konieczność połączenia ROM-u sieciowego z BIOS-em za pomocą narzędzia addatasx. Po poprawnym wgraniu zmodyfikowanego BIOS-u funkcja zabezpieczenia dysku hasłem działała prawidłowo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA