logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przekierować porty na routerze DSL-504T dla serwera FTP?

ninja2 13 Maj 2006 00:17 1452 2
REKLAMA
  • #1 2619984
    ninja2
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Witam wszystkich czytających ten post.
    Mam bardzo dziwny poroblem ze swoim routerkiem. Chodzi z neostradą az miło. Troche piszczy ale da sie to znieść. Jedyny porblem jaki z nim mam to przekierowanie portow. Przeszukalem cale forum i nic nie moglem odpowiedniego znaleźć. Problem polega na tym ze na jednym z kompów w LAN chcialem postaiwc serwer FTP. Działa on na 21 porcie ale przydaje sie tez 20.

Ustawilem tak tez w opcjach:
    Oczywiscie ten komp ma statyczne IP.
    START PORT 21
    END PORT 21
    MAP Port 21
    kliknelem SAVE & REBOOT

Mialo dzialac ale lipa. Po kazdym odwolaniu do IP po WAN czyli np FTP://83.26.1.1 pojawia sie fajne okienko, prosi o USER-a i PASS, jednak nie dziala zadne z ustrawionego w sieci LAN. Pasuje jedynie haslo i user do routera, czyli user:ADMIN pass:xxxx. a powinien chyba przekierowac do kompa w LAN, jednak tam serwer czyli w moim przypadku SERV-U nic nie widzi. Dodam ze z LAN-u do LAN-u FTP smiga znakomicie.
    Czy ktos moze mi pomodz w tej sprawie?
    Chcialbym przekerowac 4 klientom w LAN oddzielne porty w GG, aby kazdy mogl miec polaczenie p2p z siecia WAN przez GG
    Pozdrawiam i dziekuje za wszelka pomoc
  • REKLAMA
  • #2 2620488
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    ninja2 napisał:
    Witam wszystkich czytających ten post.
    Mam bardzo dziwny poroblem ze swoim routerkiem. Chodzi z neostradą az miło. Troche piszczy ale da sie to znieść. Jedyny porblem jaki z nim mam to przekierowanie portow. Przeszukalem cale forum i nic nie moglem odpowiedniego znaleźć. Problem polega na tym ze na jednym z kompów w LAN chcialem postaiwc serwer FTP. Działa on na 21 porcie ale przydaje sie tez 20.

Ustawilem tak tez w opcjach:
    Oczywiscie ten komputer ma statyczne IP.
    START PORT 21
    END PORT 21
    MAP Port 21
    kliknelem SAVE & REBOOT

Aby działało FTP w trybie aktywnym trzeba przekierować jeszcze port 20TCP.

Cytat:

Mialo dzialac ale lipa. Po kazdym odwolaniu do IP po WAN czyli np FTP://83.26.1.1 pojawia sie fajne okienko, prosi o USER-a i PASS, jednak nie dziala zadne z ustrawionego w sieci LAN. Pasuje jedynie haslo i user do routera, czyli user:ADMIN pass:xxxx.

Najwyraźniej na routerze działa jakaś usługa na tym porcie - trzeba to wyłączyć.
    Czy przy próbie połączenia serwer FTP pisze cos w logach ?

Cytat:

Chcialbym przekerowac 4 klientom w LAN oddzielne porty w GG, aby kazdy mogl miec polaczenie p2p z siecia WAN przez GG

Ustawiasz im przekierowanie jakichś portów. Oni muszą wpisać przekierowany port w konfiguracji GG.
  • #3 2623710
    ninja2
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Aby działało FTP w trybie aktywnym trzeba przekierować jeszcze port 20TCP.

Zgoda.
    Przekierowalem recznie 2 porty (20 i 21) i lipa
    nawer w opcjach wybralem SERWER FTP - lipa
    Nie ma pomyslow
    Sprawdzielm chyba juz wszystko.

Porty są wolne.
    Nie ma zadnych przekeirowan oprocz 2 portow 20 i 21
    W logach nic nie ma na temat FTP

Oto fragment loga:

Jan 1 12:02:03> WAN IP address 83.9.xx.xx
    Jan 1 12:02:03> WAN gateway 213.25.2.151
    Jan 1 12:04:15> Firewall rules flushed
    Jan 1 12:04:27> Firewall rules flushed
    Jan 1 12:04:37> Firewall rules flushed
    Jan 1 12:06:46> Firewall rules flushed
    Jan 1 12:06:52> Firewall rules flushed
    Jan 1 12:06:59> set error: message= :Bad value for key 'command/127.0.0.1/' in 'flan-100':
    Jan 2 04:16:15> Firewall rules flushed
    Jan 2 04:16:25> Firewall rule FTP21 (ALLOW) for IP 192.168.0.158 added

Jezeli chodzi o GG to wiem jak sie robi ale co z tego jak nawet 21 portu nie da sie przekierować :(

Dodam ze nie moge sie na niego zalogowac od WAN.
    (Tzn z LAN podajac IP z neostrady to moge, natomiast od sasiada z neostrady juz lipa)
    Moje dane:
    FIRMWARE: V2.00B01T01.EU.20050630
    HARDWARE nie moge znależć

Jest jakas rada na to?
REKLAMA