logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP LJ 1020 - Jak usunąć cykliczne plamki tonera co 76mm?

kotlar 13 Maj 2006 18:17 2094 20
REKLAMA
  • #1 2621645
    kotlar
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    czesc
    mam taki problem a mianowicie na wydrukowanej stronie mialem plamke tonera. plamka pojawiala sie cyklicznie co 76mm.
    wyczyscilem toner standardowo nio i dosypalem nowego tonera plamka przybladla ale nadal jest tam taki maly slad ale na drugiej stronie kartki pojawila sie nowa plamka ktora rownierz powstaje cyklicznie co 76mm.

co mam wyczyscic aby pozbyc sie tego problemu??

z gory dziekuje za pomoc
    pozdrawiam kotlar
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2621866
    Janusz.P
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 224
    czyszczenie nic tu nie pomoże prawdopodobnie masz " dzirę w bębnie " odprysk materiału fotuczułego. Obejżyj dokładnie powłokę bębna a znajdziesz ten odprysk
  • #3 2621957
    kotlar
    Poziom 13  
    nio obejrzalem caly beden dokladnie no i nie ma zadnego odprysku zadnej dziurki wyglada idealnie. przetarlem go lekko husteczka higieniczna nio i wlazylem spowrotem.
    nadal mam te cykliczne kropki tonera.

prosze o pomoc
  • #4 2621984
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    bo to nie powataje na bebnie tylko w piecu - proponuje rozebrać piec
  • #5 2622026
    dr_z
    Poziom 18  
    Ocena: 25
    76mm to znaczy że odpowiedzialny jest element o średnicy 24,2mm czyli wałek optyczny lub wałek w piecu, skoro co kolwiek pojawia sie po drugiej stronie kartki to jednak stawiał bym na piec .
  • REKLAMA
  • #6 2622134
    kotlar
    Poziom 13  
    piszac:

na drugiej stronie kartki pojawila sie nowa plamka ktora rownierz powstaje cyklicznie co 76mm.

mialem na mysli ze jezeli pierwsze slady pojawialy sie po lewej stronie strony to puzniej mialem tez takie slady po prawej stronie strony.

pozyczylem od kolegi taki sam toner nio i drukujac na nim jest wszystko ok wiec wina ewidetnie lezy po stronie tonera.
  • Pomocny post
    #7 2622968
    upior
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    No i ewidentnie masz zapaskudzony wałek swiatloczuły w tonerze, moze nie byc widac ze jest zabrudzony (zatluszczony np.),sprobuj dokladnie go obejzec a pozniej wyczyscic podejzane miejsca lub go poprostu wymienic (wałek swiatłoczuły, agawa ma to w dobrej cenie).
    Pozdrawiam.
  • #8 2623446
    kotlar
    Poziom 13  
    obejrzalem walek bardzo dokladnie nio i nie zauwazylem na nim nic podejzanego ale profilaktycznie wyczyscilem go husteczka higieniczna.
    czeszczenie nic nie dalo problem wystepuje nadal:cry:
  • Pomocny post
    #9 2623744
    upior
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Witam, od strony zadruku kontakt z papierem ma tylko wałek swiatłoczuły, skoro na innym tonerze nie ma plamki to na 100% winny jest twój wałek światłoczuły. Tu masz skrót do materialów do regeneracji tonerów HP (ceny detaliczne). Twój wałek kosztuje 35zł brutto - wymien go i bedzie dobrze, w trakcie wymiany sprawdz ewentualnie stan listwy czyszczacej ktora ma bezposredni kontakt z wałkiem i powinna byc idealnie równa i czysta (jej krawędź silikonowa) trzeba ją umyć izopropanolem i nałożyć cienką warstwę płynu lubryfikacyjnego. (Żeby rozpołowić kasetę trzeba wyjąć wałek światłoczuły elektrodę która znajduje sie pod nim i wypchnąć cienkim sztywnym drutem (cienka szprycha lub drut od parasolki) piny zawiasów kasety.
    Chociaż możesz całą operacje sprowadzic jedynie do wymiany wałka.
    Ważne: nigdy nie dotykaj wałka ani elektrody palcami zawsze przez mięką bawełnianą chusteczkę!!!!
    http://www.agawa.pl/g6.asp?nrs=281&ln=

Pozdrawaim
  • #10 2623758
    kotlar
    Poziom 13  
    ok wielkie dzieki za pomoc
    pozdrawiam kotlar
  • REKLAMA
  • #12 2624078
    kotlar
    Poziom 13  
    symbol tej kasety to nie C4092A a Q2612a.
    regeneracjie robilem juz kilka razy nio i nie potrzebuje juz instrukcji ale dzieki za pomoc
  • #13 2627447
    infinity
    Specjalista od telefonów
    Ocena: 32
    zatnij kartkę w czasie drukowania w srodku drukarki a pozniej obejrzy gdzie dokładnie i jaki element podouje nanoszenie tej kropki. Innymi słuowy otworz klapa w czasie drukowania...
    Pozdrawiam
  • #14 2628141
    kotlar
    Poziom 13  
    nio tak zrobilem tak ale nic mi to nie dalo, nic z tego nie wywnioskowalem ze otwarlem te klapke i spojrzalem na te kartke.
  • #15 2628429
    copyman
    Ocena: 834
    Czyli wnioskuję że plamki nie było na wydruku przy zacięciu kartki...

dr_z napisał że może być to coś o średnicy 24,2 mm , hmmm obawiam się że to folia grzałki ma maleńką dziurkę na powierzchni i sieje tą kropkę.

Często w HP rolki ładujące we wkładzie lubią kropki zostawiać. Moja metoda to wymycie jej w silnym detergencie (koncentrat) np. AJAX i wytarcie miękką serwetką. Pierwsze druki wychodzą trochę dziwne ale ok. 20-tego już wszystko gra.

C.
  • REKLAMA
  • #16 2629108
    infinity
    Specjalista od telefonów
    Ocena: 32
    Nie tlumaczyłem wiecej bo myślalem że zalapiesz oco chocdzi. Generalnie otwierajac klapę sprawdzasz w ktorym momencie nanosi ci kropkę i szukasz tego miejsca... W tej drukarce piec(grzalka, zespół utrwalania) jest w zupelnie innym miejscu niz cardridz to tez łatwo stwierdzić gdzie lezy przyczyna i co robi krope. Teraz mam nadzieje ze juz zapanowała jasność. Stawiam na piec, dlaczgo? bo tyle ma folia z grzałką, a dziurki w tej folii to standard.
  • #17 2630461
    kotlar
    Poziom 13  
    wiec tak zacielem kartke jeszcze raz troszku wyzej niz przedtem.
    po wyciagnieciu jej z drukarki obejrzalem ja dokladnie nio i wszystkie plamki juz na niej sa wiec wnioskuje ze to kadridz mi robi te plamki.
    drukujac na innym kadridzu nie ma zadnych problemow wydruki sa narmalne nie ma nawet zadnego sladu tych plamek.
    wiec jednak to musi byc beben ale nie widze na nim zadnych optycznych uszkodzen.
  • #18 2630473
    copyman
    Ocena: 834
    No to wymień bęben i wyczyść rolkę ładującą i masz problem z głowy !!! Albo kup cały wkład jak się nie czujesz na siłach rozebrać go i też po sprawie !

C.
  • #19 2643369
    Mariunciu
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Przecież kolega wcześniej pisał , że po wymianie cartridg'a problem znika.
    Po co dywagować na temat drukarki skoro jest sprawna ? Bęben w cartrigu do wymycia isopropanolem ( jakoś tak na pewno alkochol ) albo niestety do wymiany.

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #20 2644610
    Janusz.P
    Ocena: 224
    Panowie cała ta dyskusja przypomina mi gadanie o d... maryni przecież tydzień temu pisałem że bęben światłoczuły do bani a wszycy dochodzicie po tygodmiu do tego samego więc po co młocić plewy i zaśmiecac posty
  • #21 2644648
    kosmita
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 136
    Zamykam temat zdaje się że kotlar rozwiązał problem. Jak by co niech go sobie otworzy.

Podsumowanie tematu

✨ Problemem były cykliczne plamki tonera pojawiające się co 76 mm na wydrukach z drukarki HP LaserJet 1020. Plamki nie znikały po standardowym czyszczeniu i dosypaniu tonera. Analiza wskazała, że przyczyną nie jest uszkodzenie bębna światłoczułego ani dziura w jego powłoce, gdyż bęben wyglądał na nienaruszony. Cykliczność plamek odpowiadała elementowi o średnicy około 24,2 mm, co sugerowało problem z wałkiem światłoczułym lub zespołem utrwalania (piec, grzałka). Wymiana tonera na inny egzemplarz wyeliminowała problem, co potwierdziło, że wadliwy był toner, a konkretnie zabrudzony lub uszkodzony wałek światłoczuły w tonerze. Zalecano dokładne obejrzenie i wyczyszczenie wałka światłoczułego, a w razie braku efektu – jego wymianę. Podkreślano konieczność ostrożności przy dotykaniu wałka, używania izopropanolu do czyszczenia listwy czyszczącej oraz stosowania płynu lubryfikacyjnego. Wskazano również instrukcje regeneracji tonerów HP oraz możliwość wymiany całego wkładu. Ostatecznie problem rozwiązano przez wymianę wałka światłoczułego w tonerze.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA