logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP 1020 LaserJet - palcem mogę rozmazać toner na kartce

Daniel 2004 29 Paź 2018 18:53 1182 6
REKLAMA
  • #1 17526396
    Daniel 2004
    Poziom 12  
    Ocena: 37
    mam już dość sporo lat drukarkę laserową HP1020, od jakiegoś czasu zauważam narastający problem trzymania się toneru powierzchni na której drukuję, koperty, kartki.

Kasetę wymieniłem na nową problem jest ten sam. Kupuję raczej dobrej jakości kasety z tonerem.

Teraz mam przed sobą wydrukowany formularz na kartce, przejadę po wydruku palcem i jestem w stanie zetrzeć toner. Już na kopertach zauważałem, że adres ściera mi się dość szybko.

W innym zakresie nie ma problemu z wydrukiem i jego jakością.

Prosiłbym o radę co wymienić i gdzie zakupić. Chciałbym jeśli to jest możliwe zakupić części oryginalne.
    Dodatkowo jeśli już będę rozbierał drukarkę co jeszcze warto wymienić profilaktyczne ze względu na wiek drukarki i przebieg. Drukarkę posiadam od nowości.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 17526702
    Daniel 2004
    Poziom 12  
    Doprecyzuję jeszcze, to nietrzymanie tonera objawia się gdy kartki czy koperty leżą na sobie i się te dokumenty przesuwa. Załączyłem zdjęcie. W tym miejscu kilkakrotnie przetarłem niezbyt mocno opuszkiem palca po kartce.
    Jeśli chodzi o równomierność i jednolitość druku to jest w porządku. Jedyny problem to nietrzymanie się tonera, kilka razy się gdzieś kartki poprzesuwają i widzę nieznaczne ubytki.

HP 1020 LaserJet - palcem mogę rozmazać toner na kartce
  • REKLAMA
  • #5 17527324
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 834
    Folia , tulejki docisku na dobry początek do wymiany. Pomijam fakt że zamienniki są ładowane coraz gorszej jakości tonerem .

C.
  • REKLAMA
  • #6 17527338
    Daniel 2004
    Poziom 12  
    Wspomniane elementy wymienię jak tylko znajdę jakieś źródło z oryginalnymi częściami, po tylu latach nie zaszkodzi. Chyba, że są jakieś dobre warte uwagi zamienniki?

Natomiast zaważyłem, że zmieniając ustawienie w preferencjach wydruku, typ papieru, z Plain na Heavy 90-105g/m przywieralność toneru jest lepsza.
    Papier na którym robię wydruki ma 80g. Plaint to zdaje się 75-104g więc nie powinno to robić problemu, a jednak jest zauważalna różnica. Choć nie na tyle by tak to zostawić.

Rozumiem, ze wybór trybu wpływa na temperaturę? Im grubszy papier tym temperatura wyższa?
  • #7 17527431
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 834
    Dokładnie . Dodatkowo drukarki z reguły pracują troszkę wolniej. Chodzi o wydłużenie czasu utrwalania i lepsze wgrzanie tonera z papierem.

C.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z nietrzymaniem się tonera na wydrukach z drukarki laserowej HP 1020, mimo wymiany kasety na nową. Problem objawia się zcieraniem tonera przy przesuwaniu kartek i kopert. Użytkownik zauważa, że zmiana ustawień drukowania na papier cięższy (90-105g/m) poprawia przywieralność tonera. W odpowiedziach sugerowane są do wymiany elementy takie jak folia i tulejki docisku, a także sprawdzenie stanu wygrzewacza. Użytkownik planuje wymienić te części na oryginalne oraz rozważa zamienniki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA