logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nagrywarka DVD MS-8416B padła po upgradzie oprogramowania.

przemek_byd 15 Maj 2006 19:41 1074 8
REKLAMA
  • #1 2628484
    przemek_byd
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    witam, mam problem, posiadam nagrywarke:
    Producent MSI (OSD)
    Model MS-8416B (ATAPI DVD DD 2X16X4X16)
    Producent Chipsetu PHILIPS
    Wersja Firmware 1.60

Zrobilem upgrade oprogramowania w niej, za pomoca strony MSI Live Update 3 no i nagrywarka umarla.....
    Nie moge nawet wyjac plyty z niej, nie reaguje na podlacznaie napiecia.

Czy wiecie moze jak mozna ta czynnos odwrocic, zeby znow zaczela wypalac plyty? Czy od razu ja wykrecic i do smieci ?
    TJT
  • REKLAMA
  • #2 2628618
    Artee18
    Poziom 22  
    Ocena: 18
    Jeśli są napiecia na wejsciu to ciężko naprawić:/możliwe że uszkodziłeś układ i teraz nie reaguje na jakiekolwiek instrukcje:/
  • REKLAMA
  • #4 2629052
    Harry3612
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    MtkWinFlash potrafi wrzucić bios do "martwej", nawet niewidocznej w biosie i wingrozie nagrywarki. Na pewno już jej nie zaszkodzisz, a jest duża szansa, że się uda.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 2629344
    przemek_byd
    Poziom 12  
    dzieki, bede probowal.

taka fajna byla, kupilem ja 3 miesiace temu i wypalilem moze z 12 plyt dvd ale licze ze moze cos jeszcze z niej bedzie bo windows ja jakos widzi, w biosie tez ja widac wiec do konca martwa nie jest
    Rady:
    - dbaj o styl swojej wypowiedzi
    - nie popełniaj błędów
    - nie zaniżaj poziomu elektroda.pl
    Dziękujemy!

Proszę poprawić swe wszystkie posty stylistycznie i gramatycznie !
    Dziękujemy . TONI_2003 (TJT)
  • #6 2629439
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    Może robiłeś update z płytą w napędzie ? To byłby właśnie błąd.Jak system ją widzi to sflashuj jeszcze raz tylko bez plyty w napędzie i najlepiej żeby była Secondary Master,sama na pasku.Jak na tym pasku masz drugi napęd to na czas flashowania odłącz go.
  • REKLAMA
  • #9 2631902
    przemek_byd
    Poziom 12  
    zrobilem update firmwareu ale nadal martwa. Widzialem ze wgrywa, palila sie czerwona lampka, zrobilem reset no i dupa.
    windows wykryl nowa nagrywarke, zainstalowal ja ale ona nadal nie dziala.
    Probowalem nastepny raz z nowszym oprogramowaniem i juz nei jest tak wesolo. Wgrywa tak do 3/4 i komp sie zawiesza i tak w kolko.

macie jakies pomysly? bo ja juz spislaem nagrywarke na straty.

Podsumowanie tematu

✨ Nagrywarka DVD MSI MS-8416B (ATAPI DVD DD 2X16X4X16) z chipsetem Philips przestała działać po aktualizacji firmware'u do wersji 1.60 za pomocą MSI Live Update 3. Po upgrade napęd nie reaguje na zasilanie, nie można wyjąć płyty, choć jest widoczny w BIOS i systemie Windows. Możliwe uszkodzenie układu wewnętrznego. Proponowane rozwiązania to ponowne flashowanie firmware'u bez płyty w napędzie, najlepiej jako Secondary Master i odłączonym innym napędzie, z wykorzystaniem narzędzi do flashowania firmware, np. MtkWinFlash (choć może nie działać z chipsetem Philips) lub firmware dostępnego na forum rpc1.org. Próby ponownego wgrywania firmware'u kończą się zawieszeniem komputera lub brakiem reakcji napędu. Użytkownik rozważa, czy napęd jest do naprawy, czy do wyrzucenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA