logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wolny odczyt z HDD, błędy spójności, bad blocki...

maver 04 Cze 2003 02:46 2951 17
  • #1 237141
    maver
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Czy istnieje jakiś uniwersalny program do przywracania twardego dysku do życia, jeśli wolno przechodzi skanowanie powierzchni, posiada bad sectory lub jest komunikat o braku spójności ? Mam takie dyski WD Caviar, Fujitsu, Seagate. Wciąż gdzieś czytam, że istnieją jakieś wspaniałe programy do formatowania niskopoziomowego.... Czy ktoś ma jakieś sukcesy w tej materii ? Wszelkie informacje, doświadczenia, tool's mile widziane :)
  • #2 237320
    DeViL17
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Co do Seagate to polecam Seatoold. Mi on juz zycie (i okolo 45 GB filmow) uratowal :). Sciagniesz go z www.seagate.com jest gdzies w dziale support.

Pozdrawiam!
  • #3 237358
    electro
    Poziom 18  
    Ocena: 108
    do dyskow WD jest rewelacyjny program, ktorym postawilem juz wiele trupow, jak sie wydawalo. Umozliwia on m.in. format niskopoziomowy. Nazywa sie on jakos WD diag, czy dlg diag. W kazdym badz razie znajdziesz go na stronie westerna
  • #4 237410
    elbob
    Poziom 32  
    Ocena: 117
    Witam.
    Słyszałem, że jest taki uniwersalny program do wszystkich dysków (nazywają go do zerowania dysków - czyli chyba do doprowadzania ich do stanu fabrycznego).
    Posiadają go serwisanci od komputerów (może nie wszyscy, niestety nikt z nich nie chce się nim podzielić).
    Może ktoś coś wie na ten temat (ja szukałem, ale bez powodzenia), również byłbym zainteresowany.
    Dziękuję.
  • #5 237423
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    elbob - Do zerowanie dysku sluzy wdclear. Latwo znalezc w internecie lub na elektrodzie. ("szukaj").
  • #6 237428
    elbob
    Poziom 32  
    Ocena: 117
    Platon napisał:
    elbob - Do zerowanie dysku sluzy wdclear. Latwo znalezc w internecie lub na elektrodzie. ("szukaj").

Witam.
    Dzięki w imieniu kolegi, który mnie tym zadręczał.
    Już znalazłem.
  • #7 238617
    electro
    Poziom 18  
    oto program o ktorym wspominalem wczesniej
    Załączniki:
    • dlgdiag.zip (187.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 240436
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6482
    DLDiag działa chyba tylko z dyskami WD, a starszy WDClear z wszystkimi, podobne programy to Drive Fitness Test (IBM/Hitachi) i SeaTools (Seagate). DFT też pracuje z dyskami innych producentów i ma opcje zerowania dysku.
  • #9 241048
    electro
    Poziom 18  
    dlgdiag faktycznie jest tylko do dyskow wd ale rusza czesto takze dyski ktorych nawet bios nie wykrywa, i co ciekawsze mozna ja naprawic !!!
  • #10 242703
    tygrys5232
    Poziom 18  
    Ocena: 13
    Ewentualnie - EasyRecovery Professional Edition lub PowerQuest PartitionMagic Pro
  • #11 242839
    olcha0098
    Poziom 28  
    Ocena: 58
    A co zrobić jeśli na drugim teście w wdclear wywala komunikat: Cylinder 3206 Head 1 Sector 32 Aborted CMD??
  • #13 264953
    koniol
    Poziom 16  
    Ocena: 72
    a czy móglby mi ktoś poradzic co zrobic.mam problem z transferem dysku.posiadam wd caviara 40 GB ultra ata 100, plyta rowniez jest przystosowana do tego standardu ale od pewnego czasu maxymalny transfer wynosi 3 MB. to jest śmieszna prędkość. wymienialem już trzy razy taśme i nic w biosie wszystko jest ustawione jak należy a dysk muli i chodzi jak stara 386-tka.
    pomocy.!!!Dodam ze programy diagnostyczne nie wykazują rzadnych błedów fizycznych dysku.
  • #14 265067
    olcha0098
    Poziom 28  
    Ocena: 58
    A DMA włączyłeś?
  • #15 265296
    tzok
    A masz może płytę na VIA? Jak tak to które i czy w ogóle 4in1 masz?
  • #16 265723
    koniol
    Poziom 16  
    Nie mam na VIA. mam płyte na chipsecie intela .w biosie wszysto właczone DMA też to sie stało nagle.NIc nie robilem i zorientowałem się ze bufor w nagrywarce nie napełnia sie już przy szybkości 16x.Okazało sie że transfer dysku nie przekracza 3 MB a jest na osobnej taśmie.
  • #17 265793
    tzok
    Jak masz płytę na chipie i8xx to zainstaluj Intel inf update i Intel Ultra ATA Driver lub Intel Aplication Accelerator. Jeśli to nie pomoże przeinstaluj system (raczej z formatem a nie "nakładka"). Skoro problem pojawił się po jakimś czasie normalnego użytkowania to raczej dotyczy systemu, zwłaszcza że programy diagnostyczne nie stwierdzają błędów. Jeśli dysk jest sam na taśmie to sprawdź czy jest ustawiony na Master lub Single, niektóre płyty "nie lubią" Cable Select.
  • #18 265813
    koniol
    Poziom 16  
    jest na master i do tego na nowej taśmie.Mam nadzieję że to będzie wina systemu :) jestem troche zaskoczony bo tego problemu nigdy nie miałem a korzystam już z tego pudła dwa lata.dzięki za pomoc dam znac co i jak!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z wolnym odczytem, błędami spójności i bad sectorami na dyskach twardych różnych marek, w tym WD Caviar, Fujitsu i Seagate. Użytkownicy polecają dedykowane narzędzia diagnostyczne i naprawcze: dla Seagate – SeaTools, dla WD – WD Diag (WD Diagnostic) oraz starszy WDClear, który działa z dyskami różnych producentów i umożliwia formatowanie niskopoziomowe. Wspomniano także o programie Drive Fitness Test (DFT) kompatybilnym z dyskami IBM/Hitachi i innymi, oferującym opcję zerowania dysku. DLGDiag jest narzędziem specyficznym dla dysków WD, zdolnym do naprawy nawet dysków niewykrywanych przez BIOS. Pojawiły się także sugestie dotyczące programów do odzyskiwania danych, takich jak EasyRecovery Professional Edition i PowerQuest PartitionMagic Pro. Wątek porusza również problem niskiego transferu danych na dysku WD Caviar 40 GB Ultra ATA 100, gdzie mimo braku błędów fizycznych i poprawnych ustawień BIOS, prędkość transferu spadła do około 3 MB/s. Rozwiązania obejmują włączenie DMA, instalację sterowników Intel INF Update, Intel Ultra ATA Driver lub Intel Application Accelerator oraz ewentualną reinstalację systemu operacyjnego. Zalecane jest także sprawdzenie ustawienia dysku na Master lub Single zamiast Cable Select.
REKLAMA