logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6310i - brak możliwości uruchomienia po grzaniu płyty głównej

arczi114 15 Maj 2006 21:05 873 6
REKLAMA
  • #1 2628824
    arczi114
    Poziom 28  
    Ocena: 12
    miałem uszkodzony zasieg w Nokia 6310i , płyte wygrzałem i chyba przesadziłem, teraz nie moge odpalic fona,czy to mozliwe ze za mocno przygrzałem Mjolnera ? prosiłbym o jakąś porade...
  • REKLAMA
  • #2 2629026
    NOOKIA
    Poziom 28  
    Ocena: 37
    mogłeś dać taką temperature żę wyskoczyły ci kulki z pod procka (ale jeśli grzałeś hotem to raczej nie mozliwe :)
  • REKLAMA
  • #3 2629096
    tedlep
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    co nie mozliwe? uwierz mi ze hotem da sie wywalic kulki spod procka zbyt duza temeratura... a wracajac do tematu - byc moze grzejac dales za wysoka temperature i poprostu przegrzales plyte...
  • #4 2629212
    fifii69
    Poziom 29  
    Ocena: 15
    mogleś przegrzać mjolnera lub kulki ci się zwarły pod układem-mogłeś go np zbytnio ruszyć i mogły się zewrzeć.Jeszcze możesz wylutować PA i spróbować włączyć fona bo może być zwracie na PA
  • REKLAMA
  • #5 2629939
    arczi114
    Poziom 28  
    w sprawach hw. raczej jestem cienki, układów starałem sie nie ruszac, wiec raczej Mjolnera nie przestawiłem , czyli od czego musiałbym zacząc? chodzi mi o konsekwencje eliminacji usterek...,może jakis schemat..

Dodano po 1 [minuty]:

oczywiscie grzałem hotem..., żeby nie było niejasności..,temp. 250-280
  • #6 2630005
    fifii69
    Poziom 29  
    Ocena: 15
    sprawdz miernikiem na stykach bateri czy niemasz zwarcia jeśli masz to wylutuj na początek PA i próbuj włączyć fona
  • REKLAMA
  • #7 2630178
    arczi114
    Poziom 28  
    w porzadku, a mógłbys podesłac mi jakąs serwisówke z zaznaczonymi układami ,które musze sprawdzac,tak jak wczesniej pisałem nie jestem zbyt bystry w usterkach związanyhch z układami...,dopiero zaczynam takie prace, dlatego chce sam to zrobic..

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem z uruchomieniem telefonu Nokia 6310i po przegrzaniu płyty głównej metodą grzania hotem w temperaturze 250-280°C. Istnieje ryzyko uszkodzenia układu Mjolner lub zwarcia kulek pod procesorem wskutek zbyt wysokiej temperatury. Zalecane jest sprawdzenie miernikiem styków baterii pod kątem zwarć oraz wylutowanie modułu PA, aby wyeliminować potencjalne zwarcie na tym układzie. Użytkownik prosił o schemat serwisowy z zaznaczonymi kluczowymi układami do kontroli, gdyż dopiero zaczyna pracę z usterkami sprzętowymi. Podkreślono, że przesunięcie lub uszkodzenie układu Mjolner jest możliwe, ale mniej prawdopodobne, jeśli nie był on ruszany mechanicznie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA