logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zewnętrzny IP a problem z pobieraniem z Rapidshare - konflikt adresów IP?

oleksy009988 15 Maj 2006 21:18 1836 13
REKLAMA
  • #1 2628880
    oleksy009988
    Poziom 20  
    Ocena: 3
    Witam
    od dzisiaj jestem posiadaczem zewnetrznego IP które opłaciłem u Admina sieci za bagatela 40 zł za rok.
    Ale mam takie pytanie.
    Chcę sciągnąć filmy z Rapidshare, ale gdy klikam Free dostaje komunikat że IP 83.XX.XX.XX ściąga już jakiś plik... Mój IP to 213.XXX.XXX.XXX.

Myślałem i chyba błędnie, że jak się ma zewnętrzny IP to od razu dostanę dostęp do pliku. Czy ten adres 83.xx.xx.xx to jest adres główny sieci w której jestem, czy jakiejś bramy czy co? Może mi ktoś wytłumaczyć?
  • REKLAMA
  • #2 2629297
    kinxsize
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Witaj
    wiec twoj admin przydzielił Ci prawdopodobnie nowy adres IP ale tylko i wyłacznie jest on widoczny w sieci.Poza nia czyli w necie podczas sciagania z direct download jestescie podpięci do jednego łącza internetowego za które płacicie i na to łacze przydzielony jest jeden adres Ip a te servery rapidshare odrazu wiedza czy ktos sciaga z takiego danego adresu Ip. Wiec jesli masz siec a w niej sporo uzytkowników to musisz trafić moment kiedy nikt nie bedzie sciagal z direct download z tego servera:)niestety, chyba ze sobie wykupisz abonament za iles euro:)
    pozdrowienia!
    aa i w sumie niewiem za co on skasował cie 40 zł:D
  • REKLAMA
  • #3 2629322
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    Wygląda to na błąd w konfiguracji serwera, pogadaj z adminem niech czym prędzej to naprawi.
  • #4 2629438
    oleksy009988
    Poziom 20  
    No więć z eMule zmienił mi się LowID w HighID, necik chodzi znacznie szybciej, no i do moje kompa mogą się dostać kumple z drugiego końca świara gdy postawie serwer jakimś programem. A czy możliwe jest, że admin łączy wszystkie adresy IP (wew. i zew.) z netem przez proxy :?:
  • REKLAMA
  • #5 2629595
    KanGu
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Moim zdaniem administrator najprawdopodobniej ma ustawiony podział usług i możliwe że programy P2P idą z jednego łącza strony WWW z drugiego, a reszta jeszcze z innego w takich przypadkach pomimo tego ze na łączu pierwszym masz przekierowane całe IP to korzystasz tylko z tych portów które są dla niego przydzielone, a na innych łączach nadal korzystasz z tego samego IP wyjściowego i portów co inni wiec wszystko zależy jak ma ustawiony podział usług.
  • #6 2629761
    oleksy009988
    Poziom 20  
    A czy w jakiś sposób mogę sprawdzić w jaki sposób admin ma to ustawione :?:
  • #7 2630053
    geniusm
    Poziom 27  
    Ocena: 49
    elo!

a nie masz czasem włączonego proxy w przeglądarce ???

pozdr,
    geniusm
  • #8 2630549
    oleksy009988
    Poziom 20  
    Nie, łączę się bezpośrednio z internetem...

Czyli wynika z tego, żę admin mnie łączy z netem poprzez proxy...
  • #9 2630755
    geniusm
    Poziom 27  
    niom, na to by wychodziło ....
    pogadaj z adminem, on pewnie będzie wiedział coś więcej na ten temat ...

pozdr,
    geniusm
  • #10 2630772
    oleksy009988
    Poziom 20  
    A myslicie, że byłby w stanie to zmienić z własnej dobrej woli :?:
  • #11 2630997
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6563
    Może w RapidShare masz na sztywno wpisane stare IP, przez które przedtem "wychodziłeś"?
  • #12 2631061
    geniusm
    Poziom 27  
    "A myslicie, że byłby w stanie to zmienić z własnej dobrej woli"

a czemu nie ? nawet nie byłby a powinien...

niewidzę powodu dla którego miałby Cię zmuszać do korzystania z proxy...
    chyba że chce podglądać co sciągasz :D ...

pozdr,
    geniusm
  • REKLAMA
  • #13 2631090
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    Możliwe, że dla połączeń przez port 80 (http) admin postawił na serwerze tzw. transparent proxy, przez co połączenia www zawsze idą przez ogólny zewnętrzny IP serwera.
  • #14 2631137
    geniusm
    Poziom 27  
    no ale jak mu dał zewnętrzne IP to powinien był go z tej reguły wyłączyć ...
    bo w sumie po to dostał IP zewnętrzne...

pozdr,
    geniusm

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada zewnętrzny adres IP wykupiony u administratora sieci, jednak podczas pobierania plików z Rapidshare przez tryb Free pojawia się komunikat, że inny użytkownik z adresem IP 83.xx.xx.xx już pobiera plik. Problem wynika z faktu, że mimo posiadania zewnętrznego IP (213.xxx.xxx.xxx), ruch internetowy jest prawdopodobnie kierowany przez wspólne łącze z jednym adresem IP wyjściowym, co powoduje konflikt adresów IP podczas pobierania z serwerów Rapidshare. Możliwe jest, że administrator stosuje transparent proxy lub dzieli usługi sieciowe na różne łącza, co skutkuje tym, że połączenia HTTP (port 80) przechodzą przez wspólny adres IP serwera proxy. Użytkownik pyta, czy można sprawdzić konfigurację i czy administrator może zmienić takie ustawienia. Wskazano, że administrator powinien wyłączyć proxy dla użytkowników zewnętrznych IP, aby uniknąć konfliktów, a także zasugerowano kontakt z administratorem w celu wyjaśnienia i ewentualnej zmiany konfiguracji. Dodatkowo zauważono, że w Rapidshare może być zapamiętany stary adres IP, co również może powodować problemy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA