logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Co jakiś czas pada mi system na dysku, komunikat który się..

lowermann 15 Maj 2006 21:30 3927 20
  • #1 2628939
    lowermann
    Poziom 18  
    Ocena: 100
    Co kilka tygodni, pada mi system, normalnie wyłączam komputer a później po włączeniu wyskakuje komunikat

A disc read error occured.
    Insert a system diskette and restart the system.

System mam w ghoscie wiec bez problemu szybko go instaluje ale to jest irytujace strasznie. Na tym dysku mam system plików NTFS i WinXP pro a dyski jest sata. Wiec 1 dysk mam 120 GB IDE i na nim system tez XP i FAT i dysk wlasnie seagate 160 GB i na nim właśnie te problemy. Co może być jego przyczyną? Dysk jest nowy.

Co można z tym zrobić?
  • #2 2628977
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    No to zdecyduj się na którym dysku masz system z kjtórego startujesz,bo raz piszesz że na SATA a dalej na ATA.Jaka płyta ? Sterowniki do płyty zainstalowane ?Przeskanuj dysk pod kątem błędów.Sprzęt nie kręcony ?
  • #3 2628983
    michaelmo
    Poziom 11  
    nie miales czasem dyskietki w stacji dyskietek? :D moze sproboj w ustawieniach bootowania, albo usun partycje i zformatoj ponownie [nie szybkie formatowanie] moze jakisch virus w boot secktorze? ;/
  • #4 2629039
    lowermann
    Poziom 18  
    tronic1
    Mam system na 2 dyskach, dysk bootowalny jest z tego IDE, jesli chcę wystartować z drugiego to przy starcie systemu wciskam F8 i wtedy z boot menu wybieram seagata i system się wczytuje, (nie pytajcie się czemu tak mam po prostu mam) Plyta główna to Asus a7v880, sprzęt nie kręcony sterowniki wszystkie zainstalowane. Dysk skanowałem narzędziem z WinXP i nie wykrył błędów.

michaelmo
    w ogóle nie mam stacji dyskietek w komputerze,hm mogę przeformatować [nie szybko oczywiście] ale czy to coś da? Virus? Raczej nie ale nie jestem pewien. Na dysku IDE ATA jest wszystko w porzadku.
  • #6 2631018
    ka_jan
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    witam
    moze trzeba bedzie uzyć HDD regenerator mimo tego ze dysk jest nowy to moze mieć jakieś bady. Dobrze by było zrobić format w dosie wtedy pokaze czy są bady. a jesli tak bedzie to zycze powodzenia bo bedzie naprawiał peewno ładną chwile czasu.
    pozdrawiam
  • #7 2632621
    michaelmo
    Poziom 11  
    ale jednak sproboj najpierw przeformatowac... :)
  • #9 3567463
    lowermann
    Poziom 18  
    Niestety usterki, nie udało mi się usunąć, ciągle co jakiś czas po wyłączeniu komputera wyskakuje ten komunikat, w tym przypadku pomaga tylko zrzut obrazu z ghost lub instalacja systemu :)

A disc read error occured.
    Insert a system diskette and restart the system.

Już tylko posiadam ten dysk Seagate, problem jest nadal, został przeformatowany, później męczył go hdregenerator i nie znalazł żadnych problemów.

Co Cikawe, ściągnąłem ten program co mi lucas08 w linku napisał, zainstalowałem i... jeżeli partycja jest w FAT32 to mi ładnie pokaże, że wszystko w porządku, jeżeli natomiast jest to partycja NTFS to wyskakuje błąd, znaczy zamiast zielonej kropki pokazuje się czerwona i pisze Fail. Czym można najdokładniej sprawdzić ten dysko bo nie mam pojęcia co to może być.

Drugi problem który ostatnio się objawił to jest spadek napięcia, ale to w innym temacie który założę.

Dodano po 2 [minuty]:

EDIT: Acha podczas formatowania w dosie nie wykrywa żadnych błędów!
  • #10 3569462
    halif
    Poziom 27  
    Ocena: 15
    Być mże winny jest kontroler dyskó. Spróbuj na razie przepiąc dysk na secondary IDE. Ew. kup kontroler IDE na PCI. Koszt to od 25zł, wiec warto zainwestować. Te wahania napięcia mogą mie wpływ na dysk twardy. Musiałbym miernikiem, pod obciążeniem sprawdzić napięcia z zasilacza. Może on sieje...
  • Pomocny post
    #11 3569659
    snakeu
    Poziom 12  
    A próbowałeś zmienić partycję z NTFS na FAT32 ?
    Spotkałem się z podobnymi objawiami:
    partycja systemowa była na NTFS, co jakiś czas system padał, przy restarcie, uruchomieniu komputera itp. System instalowany był kilka razy i zawsze po jakimś czasie nastepował jego pad.

Zmieniłem system plików na FAT32 i problem nie wystepuje.
    Być może to wina kontrolera dysków, może kontroler dysków gryzie sie z danym modelem dysku gdy ten jest na NTFS.
  • #12 3569661
    lowermann
    Poziom 18  
    halif, chodzi o to, że ten dysk jest nie IDE tylko SATA, ale problemy były już od samego początku, tzn, kupiłem nową płytę, później dokupiłem dysk twardy, też nowy i, co jakiś czas, czasem 2, 3 tygodnie po wyłączeniu komputera, w normalny sposób, i ponownym włączeniu zamiast wczytywania systemu operacyjnego wyskakuje ten kompunikat.

Jeżeli chodzi o wahania napięcia to problem jest taki: Ale opiszę tu całą sytuację, chociaż może lepiej stworzyć nowy temat ale żeby nie zaśmiecać forum to dam go narazie tutaj.

Wszystko było w porządku, przez rok czasu, oprócz problemów z twardym dyskiem (patrz wyżej :)). Wyjechałem za granicę, komputer stał w domu przez 2 miesiące odłączony od sieci, a po przylocie i uruchomieniu go stwierdziłęm, że się resetuje. Jednakże te resety były spowodowane tym, że uruchamiam komputer, wkładam kompakt do DVD i przy rozkręcaniu się napędu słyszę jak w zasilaczu coś bzyczy, a później reset. Czasem nawet przy pracującym komputerze w dosie, i rozkręcającym się talerzu DVD też następowało to bzyczenie i reset. Pomyslałem sobie, że to padła zasilacz, MODECOM FEEL 350 W., oddałem go na gwarancję i dostałem drugi na zastępstwo dopóki mi tamtego nie zrobią, taki sam tylko 300 W. Ten zasilacz, chociaż mniejszy to bzyczał tylko ciuchutko przy rozkręcaniu DVD i nie powodował resetów, ale przy graniu np w KOTOR czasem było słychać jak ten dysk się zatrzymuję, czyli tak jakby się wyłączył, obraz się zamrażał, a po minucie lub 2 można było grać, tak się robiło 3, 4 razy i później pomagał tylko reset. Najwięcej się wieszał podczas prezentowania filmików z tej gry. Podobne objawy były z kopiowaniem tej gry z 1 partycji na drugą, czasem było słychać tak jakby dysk się wyłączył i nie dawało się skopiować. Po podłączeniu starego zasilacza do twardego dysku i DVD romu, nie było tych resetów, resztę płyty zasilał ten sam zasilacz. I teraz moje pytanie, co się mogło stać, czy tamten zasilacz się popsół a ten zastępczy jest za słaby?

Prosiłbym o linki gdzie mógłbym sprawdzić napęcia i jak najlepiej to zrobić.

Mam miernik UNI-T M838

Moja konfiguracja to Płyta Asus A7V880, DVD RW, Radeon 9600Pro, karta telewizyjna, SATA 160 GB Seagate, Athlon 2600XP, 512 MB ramu,

Teraz wszystko wyczyszczone i ponownie złożone, bo myślałem, że może zabrudzone, temperatury, normalne, czasem twardy dysk ma 50 *C, procesor około 45, 40 *C.

Proszę o pomoc

Dodano po 6 [minuty]:

Snakeu, to możliwe, jeszcze tego nie próbowałem, hm jest możliwość konwersji z NTFS na FAT32?
  • #13 3569702
    halif
    Poziom 27  
    lowermann napisał:
    halif, chodzi o to, że ten dysk jest nie IDE tylko SATA,

Wybacz, nie zauważyłem. Ale kontroler SATA też mżna podmienić, chociaż ten będzie droższy. Spróbuj na razie podmienić do drugiego gniazda SATA. Masz jakoś skonfigurowany RAID na tym SATA?
  • Pomocny post
    #14 3569711
    snakeu
    Poziom 12  
    Można to zrobić w partition magic ale jest zawsze pewna obawa, że można utracić dane. Mi na kilka takich konwersji jedna zakonczyła się niepowodzeniem i mialem troche klopotów z odzyskaniem danych.
    Jeśli nie masz tam ważnych danych to możesz zrobić to instalując od nowa XP i tym kreatorze wybierając formatownie partycji na FAT32.
  • #15 3569803
    lowermann
    Poziom 18  
    Przepinanie do drugiego gniazda nic nie pomaga, nie mam skonfigurowanego RAID bo nie da rady przy jednym dysku :), Teraz podpiąłem wszystko, tzn, 2 twarde dyski DVR RW, i zmierzyłem napięcia na lini +12 i +5 V, ale bateria w mierniku jest padnięta, i wyniki pewnie zakłamane, jutro wymienię to tu wkleję.

Narazie pokazywało +12 to +12,90 lub 13,20
    +5 to + 5,30, przy kopiowaniu i rozkręcaniu napędów, ale miga wskaźnik baterii Low a w tej chwili nie mam możliwości podmiany.

Snakeu, właśnie ten obraz w ghoscie mam w ntfs, i chciałem go na fat32 zrobić, tzn, zrzucam obraz na partycję, przerabiam na Fat i zrzucam do ghosta, nie mam ochoty od nowa instalować systemu bo z dzień czasu musiałbym na komfigurację poświęcić a narazie tyle nie mam, więc jutro spróbuję to przekonwertować i zobaczę jak działa, jutro też zmierzę napięcia z nową baterią :)
  • #16 3581197
    lowermann
    Poziom 18  
    Przy mierzeniu napięć korzystałem z tych porad :)
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic316154.html

Więc jedynymi odchyłami w pomiarach były linie zasilania
    +12V - napięcie zmierzone 12,90 13 V
    -12V - napięcie zmierzone -14.62

Napięcie na przewodzie szarym gdzie powinno być 5 V tak zwane PB tam wynosi 5,98 V.

Resztę napięć mieściło się w normie, oczywiście napięcia mierzone były pod obciążeniem.

TONI_2004 napisał w linku podanym wyżej

Cytat:
    Przy czym w nielicznych przypadkach awarii zasilacza komputerowego błędny stan sygnału Power Good jest jedynym objawem niesprawności i przyczyną odmówienia pracy przez system operacyjny komputera.
    Tak więc nie zapominajmy podczas pomiaru również o tym pomiarze sygnału PG (+5V) na pinie nr. 8 ( najczęściej kabelek ma kolor popielaty , szary ).

To jest ten zasilacz który dostałem w zastępstwie, zanim nie naprawią mi tamtego, jak myślicie? Katastrofa?[/quote]
  • #17 3597850
    lowermann
    Poziom 18  
    Nikt nic nie napisze ???

Acha grzeje sie strasznie taki układ scalony na płycie głównej niedaleko kości pamięci, myślałem że się poparzę o niego jak dotknąłem palcem. Przykleilem radiatorek. Ten scalak ma sie tak grzac ???
  • #18 3598140
    halif
    Poziom 27  
    CO do napięć to są zdecydowanie poza normami. Może Twoj zasilacz dogorywa.
    Natomiast co do ukłądu to trudno powiedzieć. Może to chipset i on ma prawo sięgrzać - ale nie powinien, więć radiator jest dobrym rozwiązaniem. Spisz jego numer, albo sprawdź w instrukcji co to za układ.

Mam jeszcze pytanie. Ten dysk nie jest przypadkiem w kieszeni?
  • #19 3598584
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Lowerman, jeżeli miernik masz sprawny i bateria jest świeża, to NIE UŻYWAJ już tego zasilacza. Chyba że masz w planie założyć temat "komputer nie włącza się, nic nie działa, co się mogło stać?".
  • #20 3600086
    lowermann
    Poziom 18  
    Moj zasilacz pierwszy padł, oddałem do serwisu na naprawę, a ten dali mi zastępczy na jakiś czas! Twardy dysk nie jest w kieszeni, a ten układ co się grzeje to jest tutaj:
    To jest ten układziki obok 20 pinowego wtyku zasilacza, akurat naprzeciwko tego wtyku, miedzy slotami pamięci, taki prostokątny duży, jest tam tylko jeden taki, nie zaznaczyłem na zdjęciu.

http://www.unitycorp.co.jp/images/im-products/im-socket_as/im_a7v880/a7v880-big.jpg
  • #21 3864847
    lowermann
    Poziom 18  
    Wiec sprawa rozwiązana, zasilacz już naprawiony! Wiec wszystko działa w porządku ale prawdą jest że system postawiony na partycji NTFS co jakiś czas padał, za radą snakeu zmieniłem system na FAT32 i już dłuuuugi czas jest w porządku więc myślę, że sprawa rozwiązana!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył okresowych błędów odczytu dysku twardego SATA Seagate 160 GB z systemem plików NTFS i Windows XP Professional, objawiających się komunikatem "A disc read error occured. Insert a system diskette and restart the system." System był instalowany z obrazu Ghost, a dysk był nowy i przeskanowany pod kątem błędów bez wykrycia uszkodzeń. Dysk startowy znajdował się na innym dysku IDE 120 GB z FAT. Podejrzewano uszkodzenia dysku, wirusy w sektorze rozruchowym, problemy z kontrolerem SATA, a także wahania napięcia zasilacza. Zalecano testy SMART, użycie narzędzi diagnostycznych Seagate SeaTools oraz HDD Regenerator, a także pełne formatowanie dysku (nie szybkie). Wskazano możliwość konfliktu kontrolera SATA z systemem plików NTFS, co potwierdziło się po zmianie systemu plików na FAT32 – problem ustąpił. Dodatkowo wykryto niestabilne napięcia zasilacza i przegrzewający się układ scalony na płycie głównej Asus A7V880, co mogło wpływać na stabilność systemu. Po naprawie zasilacza i zmianie systemu plików na FAT32 system działał stabilnie przez dłuższy czas.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA