logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z błędami na dysku bardzo proszę o pomoc!

Budzyn.vip 24 Sty 2007 09:08 1962 24
  • #1 3480900
    Budzyn.vip
    Poziom 11  
    Witam

W grudniu pojawił mi się problem z instalacją xp. Dysk Seagate 120 GB Serial ATA. Przy próbie zmiany FAT32 na NTFS sypnęły mi sie partycje do tego stopnia, że komputer nie widział dysku. Wszystkie dane poszły...
    a dysk dopiero naprawiłęm na początku stycznia Partition Magic 8

Dysk był mi niezbędnie potrzebny więc kupiłem nowy Seagate 160 GB Serial ATA. Pochodził ok 1 tydzień i dysk wygenerował mnóstwo błędów typu overlink, jakieś zgubione sektory itp. Sformatowałem cały - włącznie z MBR i wgrałem WINXP po 1,5 tygodnia to samo tyle tylko, że juz dysku nie mozna było nawet sformatować pod XP. Oddałem ten dysk na gwarancje...

Wziąłem ponownie stary dysk 120GB i po pełnym formatowaniu wraz z MBR i aktualizacją BIOSU zainstalowałem XP. Już nastepnego po zainstalowaniu sterowników, i kilku aktualizacji sprawdziłem dysk spod DOS PM8 i nie wykazało błędów. Wieczorem zainstalowały się 64 aktualizacje sprawdzam PM* i znów to samo - mnóstwo błędów o zgubionych sektorach, a na drugiej partycji Błąd Krytyczny. Komputer narazie chodzi dobrze z tymi błedami. Ale czuję, że niedługo

Co to może być??
    już naprawdę ręce mi opadają.

Mój komputer to:

PG: Asus P4V800-X
    Procek 2,5 GB Celeron
    DDRAM 512 (3200) i 256 (2700) (może to jest przyczyną...)
    GF 5200FX

Bardzo proszę o pomoc
  • #2 3480944
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 3482152
    Budzyn.vip
    Poziom 11  
    Mam zasilacz Codegen

ale czy to może być powodem takiej magii??

Sprawdziłem memtestem pamięci RAM i wszystko jest ok - sprawdzało 4 razy i 0 error

A może to jest wina płyty głównej??
  • #4 3482252
    axeland
    Poziom 20  
    Ocena: 3
    Witam sprawdzić czy komputer chodzi na domyślnych ustawieniach nie jest przetaktowany np procesor , tak jak piszą koledzy może to być umierający zasilacz , rzadko ale też przyczyną są spuchnięte lub wystrzelone kondensatory elektrolityczne na płycie głównej .
  • #5 3482621
    Budzyn.vip
    Poziom 11  
    wczoraj przeinstalowałem Bios i chodzi na domyślnych ustawieniach, dziś jeszcze raz sprawdziłem, procek nie jest podkręcony. Kondenstorki też wydają się być n iespuchnięte. Więc zostaje tylko zasilacz??

Ewentualnie jaki proponujecie??

W tej chwili mam Codegen 300V
    ATX.

Czy potrzeba jeszcze jakichś danych, aby sprzedawca wiedział o jaki chodzi?
  • #6 3482690
    axeland
    Poziom 20  
    Ocena: 3
    O zasilaczach na elekrtodzie jest pełno jaka firma to twój wybór , ja sam używam tylko Tagan i Chieftec ale ja nie lubię mieć problemów ( Chieftec 5 lat i nie wiem co to jest zasilacz faktem jest że ma tylko 350W) Zasilacz najprawdopodobnie ze złączem 20 pin , zobacz czy nie potrzebujesz dodatkowej złączki do zasilania płyty głównej .
  • #7 3485065
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 3517925
    Budzyn.vip
    Poziom 11  
    Witam po długiej przerwie jaka była mi potrzebna na kupno i wymianę zasilacza. Zakupiłem Fortrona.

Niestety problemy nadal te same.
    Wczoraj po wyczyszczeniu MBR-a i ponownych ustawieniach partycji zainstalowałem XP. Najpierw z SP1 - wszystko chodziło OK. Dograłem SP2 i kicha - rozsypało się znów.

Instalując Win z SP2 praktycznie po 3 włączeniach, wyłączeniach było to samo.

A mianowicie: Włączam rano zimny komputer. Zaczyna wczytywać WIN i RESTART. Następnie tryb normalny chodzi OK. Dopóki nie zostawi sie go wyłączonego przez kilka godzin to jest ok. Jak postoi to znów to samo.

Przed zainstalowaniem XP sprawdzałem dysk PM8 i nie wykazało błędów. Po zainstalowaniu SP2 - kupa błędów typu crossover link clusster a na drugiej partycji wykazuje krytyczny błąd partycji.

Instalowałem już z 6 razy i za każdym razem jest to samo.

Próbowałem formatować i w NTFS i FAT 32 - zawsze to samo.

Dysk na którym był zainstalowany to ten pierwszy 120GB bo nowy 160 poszedł już na gwarancje.

Mam spostrzeżenia co do dysku, że jak zainstalowałem XP z SP! to zajmuje mniej miejsca niż SP2 i może po zainstalowaniu powiedzmy 2 GB
    danych miejsce dysku jest uszkodzone i generuje te właśnie błędy????
    Czy to jest wina twardego dysku? Czy płyty głównej? a może procesor??

POMOCY - NIE MAM JUŻ SIŁY!
  • #9 3518033
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1074
    Moze wklej raport ze smarta pozwoli to w miare wykluczyc hdd.
  • #10 3518099
    Budzyn.vip
    Poziom 11  
    Jak to zrobić?? jakimś programem czy sprawdzić w Biosie?

Czy dysk musi być sformatowany? Czy z tymi błędami ktrych już nałapał?
  • #11 3518211
    Kamerzysta
    Poziom 17  
    Ocena: 36
    Sprawdź tasiemki od hdd i podepnij dysk twardy do innego kontrolera na PCI.
  • #12 3518257
    trkomputer
    Poziom 12  
    witaj

kolego o ile może to sprawdz kości pamięci bo coś mi tu się nie podoba
  • #13 3518318
    Budzyn.vip
    Poziom 11  
    Dysk mam SATA i podpinałem do dwóch gniazd. I jest tak samo.

A kości RAM sprawdzałem MEMTESTEM i cztery razy pod rząd wykazało 0 błędów. Również Partition Magic nie wykazuje błędy na czystym dysku
  • #14 3518408
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6545
    4 razy - ile trwał test? Na pewno mówimy o tym samym MemTeście? Taki w trybie tekstowym, odpalany z dyskietki? I przeszły 4 testy czy 4 cykle (czyli PASS 4, FAIL 0).
  • #15 3518444
    Budzyn.vip
    Poziom 11  
    Test trwał ok 1 godz. Bootowany z dyskietki

tak jak piszesz PASS 4, Fail 0

czy trzeba dłużej??
  • #16 3518585
    tzok
    Myślę, że wystarczy... pomierz napięcia z zasilacza miernikiem i wymień taśmę/przewód sygnałowy od dysku, upewnij się też, że wtyk zasilający od dysku dobrze "siedzi" w gnieździe.
  • #17 3519123
    Budzyn.vip
    Poziom 11  
    Zasilacz zmieniałem wczoraj wieczorem. Przeinstalowałem system i dziś rano znów to samo.

Z tymi przeowdami to sie zastanawiam, czy byłoby to regułą, żeby dysk zawsze w tym samym miejscu wydziwiał taką magie, bo jak mówię, przeinstalowuję już z 6 raz i ciągle w tym samym momencie się to dzieje. Więc to może nie to.

Jak sprawdzić tego SMARTA??
  • #19 3519683
    jonnyB
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    witam
    czy obejrzales dokładnie kondensatory elektrolityczne na płycie głownej , czy nie sa "wybrzuszone"- nie tylko w okolicy procesora choc tam zdaza sie to czesciej ale na calej powierzchni. ostatnio naprawialem płyte epoxa i815 gdzie ktos juz wczesniej wymienil CE koło procesora a "wybrzuszylo" sie jeszcze dziesiec innych rozsianych po calej płycie.
    pozdrawiam
  • #20 3520253
    Budzyn.vip
    Poziom 11  
    Mam już printscreena z HD Tune. Ale błędów na dysku żadnych nie ma. Wyciągnęłem dwie kości po 256 i została tylko jednai na tej bazie będę teraz wykluczał RAM.
    Problem z błędami na dysku bardzo proszę o pomoc!
    Moderowany przez TONI_2003:

:arrow: Kliknij aby powiększyć :!:
    Proszę tylko zamieszczać fotki tak jak w linku poniżej!
    Sądzę że jest to zrozumiale dla wszystkich, a przynajmniej powinno być!
    Choć jakoś nie mogę się przekonać do tego obserwując co poniektórych!
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

• #21 3520257
    Budzyn.vip
    Poziom 11  
    aha co do kondensatorów to obejrzałem je naprawdę dokłądnie i nie widzę na nich żadnych wybrzuszeń ani wycieków
  • #22 3520566
    tzok
    Nie chodziło o skan dysku tylko o raport SMART (zakładka Health w HD-Tune).
  • #23 3521157
    Budzyn.vip
    Poziom 11  
    wierz mi, że health mam n/a i niestety raprtu żadnego w nim nie było
  • #25 3529255
    Budzyn.vip
    Poziom 11  
    Dziękuję wszystkim za pomoc.
    Po wielu dniach walki udało się wkońcu znaleźć przyczynę. - Były nią kości RAM. Niestety gryzły się ze sobą 3200 i 2700. Po włożeniu jednych albo drugich wszystko jest OK.

Jeszcze raz dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
    Kamil

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z dyskami Seagate 120 GB i 160 GB SATA, które generowały błędy partycji i uszkodzone sektory po próbach formatowania i instalacji systemu Windows XP. Po wymianie zasilacza Codegen na Fortron problemy nadal występowały, a błędy pojawiały się zwłaszcza po instalacji SP2. Dysk był testowany programem Partition Magic 8 oraz HD Tune, który nie wykazał błędów SMART. Sprawdzono pamięć RAM programem MemTest86, która nie wykazała błędów, a także kondensatory elektrolityczne na płycie głównej, które nie były uszkodzone. Zalecano sprawdzenie napięć zasilacza, wymianę kabli SATA oraz podłączenie dysku do innego kontrolera. Ostatecznie przyczyną problemów okazały się niekompatybilne kości RAM (3200 i 2700 MHz), które po wymianie na jednorodne rozwiązały problem stabilności systemu i błędów dysku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA