logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Regulacja lasera KSS-313A w Sony CDX-900RDS – objawy: trzaski, gubienie ścieżki

---==LUK==--- 15 Maj 2006 23:14 2346 9
REKLAMA
  • #1 2629456
    ---==LUK==---
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    W radiu Sony CDX-900RDS był wymieniony laser KSS-313A. Robił to "elektronik", nie ja. Okazało się, że usterką nie był uszkodzony laser, a silniczek płyty (co już sam sobie zrobiłem) i przełożyłem z powrotem stary laser.

Radyjko już chodzi, ale ma pewien nowy problem: czasami przerwie (na ok. sekundę zgubi ścieżkę) poza tym słychać czasami ciche trzaski (słychać w głośnikach). Wydaje mi się też że laser pracuje głośniej i trochę dłużej wczytuje płytę.

Te usterki przy odtwarzaniu to już wydaje mi się wina lasera (który, zanim wziął się za niego "elektronik" chodził idealnie). Na pewno czymś kręcił bo mówił że go "regulował":|

Jak spróbować podregulować teraz laser? Z boku lasera jest taka malutka śrubka, czy to jest peerek? Czy w tym radiu są jakieś inne regulacje lasera?

Proszę o pomoc, już i tak dzięki Wam naprawiłem sobie radyjko, za co dziękuję, teraz jeszcze muszę poprawić to co spartolił "spec".

Edit: załączam zdjęcie lasera z zaznaczonym miejscem gdzie jest owa śrubka.
    Załączniki:
    • Regulacja lasera KSS-313A w Sony CDX-900RDS – objawy: trzaski, gubienie ścieżki kss313a.jpg (67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2629490
    P@WEŁ
    Poziom 20  
    Ocena: 17
    Tak, obok lasera jest mały potencjometr.
    Ustaw go w pozycji środkowej i odpal radio. Jeśli będzie grało źle, to ustawiaj przekręcając go delikatnie...
    Powinno pomóc.
    Pozdrawiam P@WEŁ
  • REKLAMA
  • #3 2629760
    airbob
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    W pełni profesjonalnie o ile to możliwe w warunkach warsztatowych taką regulację robi się przy użyciu płyty testowej i oscyloskopu mierząc poziom sygnału RF.
    Przy wymianie silnika musiałeś zdemontować plastikowy talerzyk i ponownie go umieścić na osi nowego silnika.
    Zazwyczaj przy nie umiejętnym wykonaniu tej operacji talerzyk ulega przekoszeniu co powoduje bicie płyty no i automatycznie wzmożoną pracę ogniskowania lasera a co za tym idzie więcej odgłosów podczas pracy.
    Kolejną pułapką jest odpowiednie ustawienie wysokości talerzyka.
    Ale jeśli nie popełniłeś tych błędów a nie mając sprzętu pomiarowego pozostaje metoda prób i błędów zaproponowana przez P@weł.
    Ale uważaj może to się skończyć całkowitym uwaleniem lasera.
    Wyjściowe ustawienie potencjometru to ok 2/3 wartości na 1/2 laser może nie widzieć płyty
  • REKLAMA
  • #4 2629818
    ---==LUK==---
    Poziom 10  
    No więc rano biorę się do pracy. A w woli wyjaśnienia to nie demontowałem silniczka. Z rad jakie dostałem wynikało że może być zwarcie w silniczku spowodowane brudem. A właśnie przez ten talerzyk i jego ustawienie nie chciałem demontować silniczka, a na jego spodzie są otwory, przez które popsikałem izopropanolem i silniczek ożył :)
    Lecz możliwe że ten "spec" też coś grzebał przy silniczku, bo po tym jak stwierdził, że uszkodzony jest laser, kupiłem nowy który też wg. niego był uszkodzony to prosiłem o sprawdzenie silniczka. Podobno podmieniał go na inny więc musiałby demontować talerzyk. Ale jakby to zrobił to usunął by ustarkę, więc sam nie wiem czy ruszał talerzyk, co kręcił przy laserach...
  • #5 2637855
    ---==LUK==---
    Poziom 10  
    Zrobiłem jak radziliście i już jest prawie idealnie...

Ale radio jest w dalszym ciągu dość wrażliwe na porysowane płyty (nie są bardzo porysowane, a wcześniej chodziły wszystkie bez problemu).
    Przy ok. 1/2 wartości PR właśnie przerywało czasami i słychać było ciche trzaski (tam gdzie płyta porysowana). Zwiększałem stopniowo aż doszedłem do 3/4 wartości i praktycznie ma problem tylko z kilkoma płytami (dawniej czytało wszystko). Trochę się obawiam zwiększać dalej pr.

Są jeszcze regulacje FCS i TRK, czy one mogą mieć wpływ na porysowane płyty?
    Przez co jeszcze radio może mieć problem z porysowanymi płytami (przy okazji wyczyściłem i nasmarowałem mechanizm przesuwu lasera)?
    Czy PR zwiększać aż będzie czytał wszystkie płyty?
  • #6 2638282
    Nawigator
    Poziom 33  
    Ocena: 160
    Jak zaczniesz wszystkim kręcic to po radiu.
    Dasz za duzy prąd lasera to traci ogniskowanie i zywotnosć. Bez serwisowki, oscyloskopu i plyty testowej szkoda czasu na zabawy. No chyba że poprzednik juz sie pobawił pierwszy to nie masz nic do stracenia.
    Pozdr. N.
  • REKLAMA
  • #7 2638297
    ---==LUK==---
    Poziom 10  
    No właśnie raczej bawił się:|

Na TRK i FCS są zaznaczone ślady markerem, i ustawiłem na te ślady. Regulacja PR daje coraz lepszy efekt, ale nie wiem jak dalego go podkręcić i czy nie spróbować ruszyć TRK lub FCS (żeby lepiej czytał porysowane płytki).
    pzdr.
  • #8 2638351
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1325
    Problem jest jeden. Jak zrobisz to na oko to będzie chodziło dziś a za jakiś czas padnie całkiem. Co ważne zwiększenie mocy lasera do maksimum też powoduje, że nie jest w stanie odczytać płyt. W przypadku starych modeli oprócz regulacji mocy lasera był do strojenia cały tor PLL - zabawy co niemiara ale dzięki temu daje się uratować trochę starych odtwarzaczy CD.
  • #9 2638398
    ---==LUK==---
    Poziom 10  
    A jeszcze jedno troche lamerskie pytanie:)

Laser się podkręca w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara czy przeciwnym?

Bo wszędzie pisze że w prawo (czyli zgodnym ze wskazówkami) a ja mam coraz lepsze efekty kręcąc w przeciwnym do ruchu wskazówek...
  • #10 2638977
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1325
    Heh to zależy gdzie jest + a gdzie masa, a moc zwiększasz kręcąc do plusa.

Podsumowanie tematu

✨ W radiu Sony CDX-900RDS wymieniono laser KSS-313A, jednak problemem okazał się silniczek płyty, który po oczyszczeniu izopropanolem zaczął działać poprawnie. Po powrocie do starego lasera pojawiły się nowe objawy: przerywanie odtwarzania (gubienie ścieżki) oraz ciche trzaski w głośnikach. Laser pracuje głośniej i dłużej wczytuje płyty. Obecnie regulacja lasera odbywa się za pomocą małego potencjometru (oznaczanego jako PR) umieszczonego z boku lasera. Zaleca się ustawienie potencjometru w pozycji środkowej i delikatne korekty w celu poprawy odczytu. Regulacja powinna być wykonywana ostrożnie, gdyż zbyt wysoki prąd lasera może skrócić jego żywotność i pogorszyć odczyt. Dodatkowo istnieją regulacje FCS i TRK, które mogą wpływać na odczyt płyt, zwłaszcza porysowanych. Ustawienia tych potencjometrów zwykle są oznaczone markerem i nie powinno się ich zmieniać bez odpowiedniego sprzętu pomiarowego (płyta testowa, oscyloskop). Problemy z odczytem mogą też wynikać z niewłaściwego ustawienia talerzyka silniczka, który po nieumiejętnym demontażu może powodować bicie płyty i wzmożoną pracę lasera. Metoda prób i błędów jest często stosowana w warunkach domowych, jednak wymaga ostrożności, aby nie uszkodzić lasera. Kierunek regulacji prądu lasera zależy od polaryzacji potencjometru, dlatego efekty mogą być różne w zależności od konkretnego egzemplarza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA