logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa wzmacniacza audio 2x150-200W – jakie podzespoły i elementy są potrzebne?

ticek18 16 Maj 2006 00:01 1316 6
REKLAMA
  • #1 2629634
    ticek18
    Poziom 12  
    Witam
    Chciałbym zbudować wzmacniacz tylko nie wiem jak i z czego nie chce zlecać tej pracy profesjonaliści chce go zrobić sam.Moje pytanie to co musze mieć aby zrobić wzmacniacz o mocy 2x150-200W (prosze szczegułowo) Jakie podzespoły musiałbym zakupić ??

Wiem że to b.trudne ale chce to zrobić sam nawet jeśli musiałbym kupować 4razy to samo.

Dziękuje za odpowiedzi :)
  • REKLAMA
  • #2 2629649
    badyl00
    Poziom 30  
    Ocena: 301
    Taki wzmacniacz jak chcesz to raczej będzie ci ciężko uruchomić. Takiego wzmaka nie zbudujesz na scalonych wzmakach. Trzeba do tego użyć tranzystorów. Schematów w sieci jest pełno. Ale obawiam sie co do twojej wiedzy w uruchamianiu takich wzmacniaczy. Najlepiej zrób sobie prosty wzmacniacz na TDA7294 o mocy "prawie" 100W. Przynajmniej nie będziesz miał problemów z uruchomieniem pod warunkiem że wszystko dobrze złożysz.
  • REKLAMA
  • #3 2629711
    ticek18
    Poziom 12  
    ok. to mi tez wystarczy a masz moze jakies linki gdzie to mozna kupić taki zestawik do zlozenia ??
    i jakie nażedzia bede potrzebował.

aha mam koncówke mocy "Eltron" i jakiś wzmacniacz liniowy "Audiotech" o mocy 100W może cos z tego dalo by sie wymontować ??

Pozdrawiam!!
  • REKLAMA
  • #5 2629811
    ticek18
    Poziom 12  
    A jeśli nie znam podstaw to czy NE013 nie bedzie łatwiejszy ?? jak dla początkującego ??
  • REKLAMA
  • #7 2631842
    virus333
    Poziom 11  
    ew. jezli chcesz się pobawić to proponuje coś na lampach :) - daje o wiele wiecej satysakcji :) ja wtej chwili robie lampowy wzmacniacz otl a wiem o elektronice tyle co uczą w 1 kl. liceum na fizyce :)

Podsumowanie tematu

✨ Budowa wzmacniacza audio o mocy 2x150-200W wymaga zastosowania tranzystorów, gdyż wzmacniaczy scalonych o takiej mocy trudno jest użyć i uruchomić. Dla początkujących zaleca się prostsze rozwiązania, np. wzmacniacz na układzie scalonym TDA7294 o mocy około 100W, który jest łatwy w montażu i uruchomieniu. Dostępne są zestawy do samodzielnego montażu, takie jak nord elektronik NE022, które są polecane dla osób znających podstawy elektroniki. Dla całkowicie początkujących może być odpowiedni model NE013, który jest jeszcze prostszy. Wzmacniacze na scalonych końcówkach mocy zazwyczaj nie wymagają skomplikowanego uruchamiania i działają od razu po złożeniu. Alternatywnie, dla osób chcących większej satysfakcji z budowy, polecane są wzmacniacze lampowe, np. typu OTL, które jednak wymagają większej wiedzy i doświadczenia. Autor dyskusji posiada końcówkę mocy marki Eltron oraz wzmacniacz liniowy Audiotech o mocy 100W, które można rozważyć do wykorzystania częściowo w projekcie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA