logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie elementy i schemat do budowy wzmacniacza audio stereo 2x100W od podstaw?

malutki13 15 Sie 2006 12:33 1869 9
REKLAMA
  • #1 2917358
    malutki13
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam!

Chciałbym zbudować wzmacniacz przynajmniej 2*100W. Jestem zielony w tym temacie dlatego prosze o pomoc od postaw, wiem że takich postów jest masa na elektrodzie ale niwiem który jest dobry. Co muiałbym kupić i jak to wszystko podłączyć żeby działało. Z góry dziękuje za odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 2917380
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1095
    Skoro jesteś "zielony" to jednak proponuję użyć funkcji "szukaj" i duużo poczytać (bez urazy).

Pozdr
    Adam
  • REKLAMA
  • #4 2917565
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    Jesli jestes zielony to niepowinienes zabierac sie za budowe tego typu urzadzen!!!
  • #5 2917988
    malutki13
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Dzięki bardzo.
  • REKLAMA
  • #6 2918421
    trebuch1
    Poziom 26  
    Ocena: 131
    Malutki13, nie zrażaj się opiniami. Jesli masz zielone pojecie
    o obwodach elektrycznych to łatwo bedzie Ci poczytać troche literatury
    i na pewno cos zbudujesz. Jeśli prad jest dla Ciebie magią, budowa wzmacniacza musi byc odłozona w czasie. Nie jest trudne "zlepienie"
    kilkunastu kabli "do kupy" wg podanej instrukcji. Kłopoty zaczynaja sie
    w zrozumieniu tego co robimy zwłaszcza gdy musimy sobie poradzic
    z bieżacymi kłopotami technicznymi. Zaczynanie od 2x100W to zbyt wysoka poprzeczka ponieważ naraża na straty finansowe. Nalezy pamiętac również o umiejetności obchodzenia sie z pradem el.
  • #7 2920027
    bratek58
    Poziom 23  
    Ocena: 28
    Na początek proponuję jednak kupić gotowy "kit" już zmontowany. Przy takich mocach, bardzo łatwo poniesiesz straty.
  • REKLAMA
  • #8 2920137
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1700
    Witam

A czemu od razu 100W ?? to jakaś magiczna granica ?, nie zaczyna sie roboty od końca !!.
    Jesli jesteś zielony to zacznij od nauczenia sie podstaw, a nie porywaj sie z motyką na słońce. Nawet na TDA 7294 nie zrobisz dobrego wzmacniacza , bo on nie odda 100W tylko ok. 70W.

Pozdrawiam
  • #9 2920157
    dybas
    Poziom 38  
    Ocena: 338
    A mnie wydaje się, że rozumiem naszego Kolegę. Pamiętam doskonale
    marzenia wszystkich młodych elektroników aby zrobić WZMACNIACZ.
    Przecież nie o to chodzi,aby po prostu kupić, ale zmontować to własno-
    ręcznie. Bo ON będzie jedyny, niepowtarzalny i na pewno lepszy od innych. Kolego "malutki13" zbuduj swój WZMACNIACZ, pamiętaj jednak,
    że nawet użycie gotowego kitu nie gwarantuje sukcesu. Znajdź kogoś,
    kto potrafi pomóc w razie kłopotów. Zacznij od czegoś sprawdzonego,
    a przy tym nieźle grającego. Polecam wzmacniacze oparte na TDA7294
    albo LM3866- mają wszelkie zalety. I nie zrażaj się. Powodzenia.
  • #10 2921097
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1700
    Witam

Przecież nikt nie mówi ze kolega ma nie budować wzmacniacza, owszem niech go zbuduje, tylko ze niech zacznie od początku.

Przecież widzisz że kolega nawet nie wie jak to wszystko połaczyc żeby działało, co sam napisał w swoim poście.

Proponuje na początek coś "prostego" zasilanego niskim napieciem z baterii, np. TDA7056

Ja swój pierwszy wzmacniacz zbudowałem na UL1481, pamiętam że wtedy "bałem sie" tranzystorów w obudowie TO-3, oraz unikałem transformatorów , bo bałem sie ze mnie prąd popieści.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat budowy wzmacniacza audio stereo o mocy około 2x100W dla początkującego. Uczestnicy zalecają najpierw zdobycie podstawowej wiedzy z zakresu elektroniki i obwodów elektrycznych, gdyż budowa takiego wzmacniacza wymaga zrozumienia działania elementów i umiejętności radzenia sobie z problemami technicznymi. Sugerowane jest rozpoczęcie od prostszych projektów o niższej mocy, np. wzmacniaczy z układami TDA7056 lub UL1481, aby uniknąć strat finansowych i technicznych trudności. Wzmacniacze oparte na układach TDA7294 lub LM3866 są polecane jako sprawdzone i dobrze grające rozwiązania, choć TDA7294 nie osiąga pełnych 100W mocy wyjściowej, a raczej około 70W. Zaleca się również korzystanie z gotowych zestawów (kitów) do montażu, co ułatwia start i minimalizuje ryzyko błędów. Podkreślono, że samodzielne zbudowanie wzmacniacza jest możliwe, ale wymaga cierpliwości, nauki i ewentualnej pomocy bardziej doświadczonych osób.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA