logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Usuwanie kalafonii. Czym to najlepiej zrobić?

16 Maj 2006 15:53 22717 18
REKLAMA
  • #1 2631266
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 2631276
    waldec
    Poziom 19  
    Ocena: 51
    Witam.Kalafonię można usunąć np.denaturatem,alkoholem izopropylowym lub nitrem.Pozdrawiam Waldec
  • #3 2631825
    olaf x
    Poziom 34  
    Ocena: 357
    sa tez takie w sprayu, choc najtanszy jest denaturat i to fioletowy, zdaje sie ze przezroczysty zawiera jeszcze jakies swinstwa...
  • #4 2631910
    SONIAK12
    Poziom 23  
    Ocena: 21
    Witam
    Ja używam benzynki ekstrakcyjnej - ładnie zmywa, a pozatym daje ładny mat na powierzchni cyny - no i nie jest zbyt droga.
    Pozdrawiam Soniak
  • #5 2632044
    teridar
    Poziom 18  
    Ocena: 20
    Jak dotychczas to najlepiej izopropanolem. Najlepiej pędzelkiem. Benzynka też dobra, ale czasami można dodatkowo coś zmyć.
  • REKLAMA
  • #6 2632628
    ogryz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    Witam!
    Ja mam mały, lekko spiłowany wkrętak (płaski) i najpierw nim delikatnie zeskrobuję kalafonię (tylko delikatnie - tak, żeby soldermaski nie zarysować), następnie pędzelek zwilżam izopropanolem lub denaturatem i przemywam płytę. Nie pozostaje żaden ślad.

Pozdrawiam.

P.S. Używając IPA w sprayu, należy uważać, żeby nie siknąć na elementy mechaniczne (np. w VCR, magnetofonach, itp), ponieważ może wygryźć smar.
  • REKLAMA
  • #7 2633217
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 2633339
    dual
    Poziom 21  
    Ocena: 72
    Kolega Wawrzyniak nie wiedzieć dlaczego miesza do całej sprawy szelak , który nie ma nic wspólnego z kalafonią . Jest on produktem naturalnym ze strefy tropikalnej natomiast kalafonia jest produktem destylacji żywicy sosnowej . Szelak nie stosuje się jako topnik z prostej przyczyny , że łatwo ulega utwardzeniu pod wpływem temperatury . Dawniej z tego powodu używało się go w roztworach alkoholowych do politurowania drewna szlachetnego . Kalafonia jest łatwo rozpuszczalna w terpentynie i alkoholach oraz stanowi doskonały topnik do lutowania . Ze względu na szybkie wysychanie zmywanej warstwy lepsze są alkohole , a zwłaszcza izopropanol . Najprościej jest używać denaturatu , który z powodzeniem wystarczy do większości prac .
  • #9 2633340
    thomas__1
    Poziom 23  
    Ocena: 144
    Spróbuj psiknąć WD40 np. na płytę główną z telefonu komórkowego....
  • #10 2636370
    gosp
    Spec od drukarek
    Ocena: 45
    Witam.
    Osobiście czyszczę czasem izopropanolem i denaturatem, lecz w tym bezkonkurencyjny jest kontakt PCC, wygodny bo ma specjalną szczotkę.Kiedyś jak mi się skończył przełożyłem całą głowicę na pojemnik kontaktu 60 i sprawował się niegorzej.

P.S. - Szelak uszlachetniona gumilaka, wydzielina żywicza azjatyckich owadów zwrotnikowych z rzędu pluskwiaków, używana szeroko, zwł. dawn., do wyrobu płyt gramofonowych, w farbiarstwie, elektr., druk i papiernictwie.
    Etym. - nm. Schellack 'jw.'; hol. schel 'łuska (rybia)'; nm. Lack 'lak(ier)'.

Pozdrawiam.
  • #11 2636469
    KaW
    Poziom 34  
    Ocena: 305
    szelak to roztwor izolacji elektrycznej -zanurzanie w nim-suszenie-
    b. dobra izolacja...

Kto lutuje kalafonia -robi b. dobrze -kalafonia w sensie roztwor w denaturacie .Lzej sie lutuje ,kalafonia likwiduje napiecie powierzchniowe
    stopionej cyny i usuwa mozliwe zwarcia-sperla cyne na perelki z polyskiem.DO likwidacji po lutowaniu uzywam chinskich pedzelkow do golenia-ale krotko przycietych maczanych w spir denat .smierdzi i mozna sie opic -ale czyszczenie moze byc dokladne. Usuwanie przetopionej kalafoni mechanicznie-delokatnie .
  • #12 2642589
    leszek.b
    Poziom 29  
    Ocena: 157
    Kawałkiem drewna!-drugi koniec pędzelka
  • #14 2660423
    edass
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam!

Czytając ten post dowiedziałem się czym można usunąć pozostałości kalafoni ale ja mam inne pytanie:
    Czy po lutowaniu koniecznie trzeba usuwać kalfonię z płyty np. telefonu???

Pozdor!
  • REKLAMA
  • #15 2660775
    szczepan596
    Poziom 13  
    Ocena: 23
    To zależy! Ale do lutowania proponuje paste ponieważ ma ona lepsze własciwosci od kalafoni i nie zasycha co umożliwia łatwe jej usuniecie z powieżchni lutowanej pozostawiając przy tym estetyczny wygląd! Pozdrawiam.
  • #16 2660838
    shg
    Poziom 35  
    jest jeszcze opcja hardcore. W zasadzie nie nadaje się do usuwania śladów kalafoni z płytki obsadzonej elementami, ale za to szybko i skutecznie pozwala usunąć kalafonię, nawet mocno spaloną, której praktycznie nic nie rusza, nawet spirytus na gorąco + szczotka, np. ze świeżo wykonanych płytek po cynowaniu za pomocą lutownicy.
    A specyfik ten to octan etylu.
    Do znalezienia np. w "bezacetonowych" zmywaczach do paznokci.
    Nie nadaje się do "obsadzonych" płytek, bo poza kalafonią świetnie rozpuszcza też dość znaczną ilość tworzyw sztucznych, z których mogą być wykonane obudowy elementów.

A tak poza tym to na codzień używam spirytusu i pędzelka, tylko wcześniej śrubokrętem, albo czymkolwiek zdrapuję to co się da zdrapać, żeby zaoszczędzić sobie roboty przy zmywaniu (i spirytus ;]).
    Benzyna też powinna być dobra (choć osobiście nie próbowałem), plastiku raczej nie rusza.
  • #17 2661416
    ogryz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    :arrow: edass
    Nie wiem jak sprawa wygląda z telefonami ale np. w TV powinno się usuwać kalafonię z elementów nagrzewających się (ułatwia to odprowadzanie ciepła). Poza tym - względy estetyczne.

Pozdrawiam.
  • #18 2662066
    marcin.koz2910
    Poziom 27  
    Ocena: 387
    Witam

Kalafonię możesz rozpuścić dowolnym alkoholem (spyrytus, denaturat ale niebieski) nie próbuj eksperementować z WD-40 ponieważ to jest smar a nie rozpuszczalnik do kalafonii.
  • #19 2667252
    KaW
    Poziom 34  
    Ocena: 305
    sa firmy ,ktore myja swoje wyroby -np. po lutowaniu pracownik czysci i
    dba o wyglad calosci -tak ,zae nie widac =czy...i jak...i wogole -ze bylo lutowanie.-nastepnie lakierem szybkoschnacym pokrywaja wierzch plytki ...i w. spod... to zasycha i sie swieci.

Wartosc takiego zabezpieczenia jest taka, ze jesli wilgoc moze choc w jednym miejscu pokonac te zewn warstwe izolacji to ja pokona ..
    i bedzie sie gotowac zupa ...

Prostszym roztworem spirytusowym/ na denaturacie / -jest roztwor kalafoni - na ogol wystarcza do zabezpieczenia przeciw wilgocowego-
    ponadto -warstewka na polaczeniach lutowanych - nie dopuszcza do zniszczen cyny-lutow -taki bialy proszek-rozpad cyny -mrozy-wilgocie-
    itp wplywy atmosferyczne.

Mysle ,ze obecne plyty elektroniki myte sa w specjalnych wodach
    o spec. skladzie -w celu potanienia produkcji..
    To tylko my chyba pasjonujemy sie kalafonia -ciekaw jestem jakie topniki
    sa inne niz kalafonia -stosowane na swiecie.
    Do nich zaliczylbym wszelkie postacie lojow -uzywane przy lutowaniu olowiem ...to widzialem i wiem ze dziala.

Podsumowanie tematu

✨ Kalafonię, czyli żywicę sosnową stosowaną jako topnik do lutowania, najlepiej usuwać za pomocą rozpuszczalników takich jak denaturat (najlepiej fioletowy), izopropanol (IPA), spirytus lub benzyna ekstrakcyjna. Do czyszczenia zaleca się użycie pędzelka lub szczoteczki (np. do zębów) nasączonej rozpuszczalnikiem oraz delikatne mechaniczne zeskrobywanie kalafonii płaskim narzędziem, np. lekko spiłowanym wkrętakiem. Izopropanol jest szczególnie polecany ze względu na szybkie odparowywanie i skuteczność. Preparaty w sprayu z izopropanolem są wygodne, lecz należy unikać kontaktu z elementami mechanicznymi, gdyż mogą usuwać smar. Niektórzy stosują WD-40 do rozsmarowania pozostałości, jednak jest to smar, a nie rozpuszczalnik, więc nie jest zalecany do usuwania kalafonii. W przypadku silnie przypalonej kalafonii można użyć octanu etylu, np. w bezacetonowych zmywaczach do paznokci, jednak jest on agresywny dla tworzyw sztucznych i nie nadaje się do płytek z elementami. Po lutowaniu usuwanie kalafonii jest zalecane szczególnie z elementów nagrzewających się, aby poprawić odprowadzanie ciepła i estetykę. Alternatywnie stosuje się pasty lutownicze, które nie zasychają i łatwiej się usuwają. Kalafonia rozpuszcza się dobrze w alkoholu i terpentynie, natomiast szelak, będący naturalnym produktem z żywicy owadów tropikalnych, nie jest topnikiem i nie powinien być mylony z kalafonią.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA