logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie silnika trójfazowego dwubiegowego z 9 przewodami - jak to zrobić?

chanys 16 Maj 2006 16:13 11137 17
REKLAMA
  • #1 2631343
    chanys
    Poziom 1  
    Witam mam problem z podłączeniem silnika trójfazowego dwubiegowego na tabliczce wychodzą 9 przewodzików jak je mam podłączyć abym mógł sobie sterować szybciej bądz wolniej silnkiem.
    Z góry dziękuje wszystkim którzy odpowiedzą na post
  • REKLAMA
  • #2 2631523
    monjan5
    Poziom 21  
    Ocena: 16
    Podaj symbol silnika,ale najpierw sprawdź bo powinien być opis podłączeń na tabliczce.Od czego jest ten silnik?pozdrawiam.mon
  • #3 2631783
    warbipower
    Poziom 18  
    Ocena: 58
    W załaczniku jest schemat podłączenia silnika 2- biegowego na rózne prędkości oraz ze zmianą kierunku wirowania.
    Załączniki:
    • silnik 2-biegunowy.pdf (115.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 14486103
    martinelka
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam. Odświeżam temat, bo mam podobny problem. Silnik zamontowany w czeskiej pile taśmowej STG 200 GHA. Brak DTR-ki, brak tabliczek znamionowych, brak schematów. Połamana puszka w której znajdowały się przełączniki i sterowanie. Do wymiany puszki musiałem odpiąć silnik od przełącznika krzywkowego (też czeskiego, nieopisanego) Oznaczenia na łączniku były na tyle nieczytelne, że chyba coś pomyliłem, bo po podłączeniu na jednym biegu silnik chodzi ale bardzo mozolnie (niska prędkość, burczenie) Na drugim biegu nie idzie wcale (nie wiem który bieg jest który). Z silnika wyprowadzone są bezpośrednio na lącznik przewody w trzech kolorach, oznaczone:
    1U1
    1U2
    2U1
    1V1
    1V2
    2V1
    1W1
    1W2
    2W1
    1U1 początek uzwojenia, 1u2 koniec - uzwojenie 6 ohm. Analogicznie pozostałe fazy.
    2U1, 2V1 i 2W1 wyglądają na połączone w gwiazdę - opór 12ohm
    Próbowałem podłączać bez pakieciaka, na różne sposoby - na początek zasiliłem te dwójki w gwiazdę - działa, ale wolno i burczy, potem spiąłem jedynki w gwiazdę, tak jak poprzednio. Jedynki w gwiazdę równolegle z gwiazdą dwójek - dym z silnika ( mam nadzieję że przeżył ). Jedynki w trójkąt - lecą bezpieczniki.
    Czy ktoś jest mi w stanie podpowiedzieć po chłopsku jak to połączyć? Na początek bez łącznika, jak zachula to się dalej będzie myśleć.
  • #5 14486254
    Krzysztof Reszka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1548
    martinelka napisał:
    Oznaczenia na łączniku były na tyle nieczytelne, że chyba coś pomyliłem

Oznaczenia że są nieczytelne nie świadczy to o tym że rozpinając przewody nie masz zaznaczyć ich końcówek i miejsca gdzie były (swoje oznaczenia ). Teraz będzie kłopot bo nie wiemy nawet co to za silnik .A może być różny mimo to że ma tylko 9 końcówek.
    Tu schematy takich podłączeń .
    http://www.silnik.pl/index.php?func=3&parent_id=30&page=30&i=1&pol=exe
    Niestety omomierz do ręki i próby .
  • REKLAMA
  • #6 14486717
    martinelka
    Poziom 11  
    Gwoli wyjaśnienia/wytłumaczenia siebie. Przewody były opisane, opisałem połączenia, jednak prawdopodobnie w skutek tego że opisy na pakietowym były nieczytelne musiałem popełnić jakiś błąd. Omomierz też już pracował. Jednak z pomiarów wynika, że dwójki są końcem uzwojenia połączonego wewnętrznie w gwiazdę, zaś jedynki to końce uzwojeń. Z 1U1 i 1U2 nie ma przejścia nigdzie więcej, jakby nie połączone wewnętrznie. Nijak nie pasuje mi to do schematów - porównywałem już wcześniej.
  • #7 14487752
    Krzysztof Reszka
    Usystematyzujmy to dwójki to 2U /2V /2W co są połączone i nie wykazuje w stosunku do nich żadna jedynka połączenia . Szczerze to otworzył bym silnik z jednej strony i zobaczył uzwojenie bo myślę że jest przerwa .
  • #8 14491836
    martinelka
    Poziom 11  
    Przerwa wydaje mi się mało prawdopodobna, bo piła do końca działała. Poza tym po mierzone przejścia są symetryczne. Teoretycznie mogłem wyrwać coś podczas naciągania przewodów, bo bardzo krótkie były, ale wówczas wyniki pomiarów powinny coś pokazać. Wysłałem do producenta prośbę o dokumenty. Może coś się wyklaruje.
  • #9 14493675
    Krzysztof Reszka
    martinelka napisał:
    Przerwa wydaje mi się mało prawdopodobna, bo piła do końca działała

To niczego nie zmienia bo ;
    martinelka napisał:
    Jedynki w gwiazdę równolegle z gwiazdą dwójek - dym z silnika ( mam nadzieję że przeżył

martinelka napisał:
    Poza tym po mierzone przejścia są symetryczne

Ale pomiar tylko do jednego uzwojenia przecież drugie niema żadnego przejścia .
    martinelka napisał:
    ale wówczas wyniki pomiarów powinny coś pokazać.

Niekoniecznie , zrobiła się idealna przerwa.
    Myślę ze ten silnik był dobry objawy dymu jaki się wytworzył na to wskazywały , na pewno nie wolno było łączyć tych dwóch uzwojeń równolegle bo tak jak byś połączył dwa silniki w jednym .
  • #10 14506448
    martinelka
    Poziom 11  
    Silnik podłączony, uruchomiony, działa poprawnie. Tak jak podejrzewałem, przyczyną było to, iż błędnie odczytałem oznaczenie na przełączniku krzywkowym. Udało mi się znaleźć schemat podobnego urządzenia i sprawa się wyjaśniła.
    Dziękuję i pozdrawiam.
  • #11 14506781
    Krzysztof Reszka
    martinelka napisał:
    Silnik podłączony, uruchomiony, działa poprawnie

Niech kolega napisze jak podłączył może się przydać potomnym a nam uświadomi czy podłączenie równoległe było możliwe.
  • REKLAMA
  • #12 14507029
    cooltygrysek
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 530
    Z opisu kolegi wynika że to silnik z uzwojeniami typu YY /Y podwójnej gwiazdy. Może pracować tylko w połączeniu w gwiazdę pojedynczą lub podwójna.
  • REKLAMA
  • #14 14509567
    martinelka
    Poziom 11  
    Połączyłem zgodnie ze schematem :
    Podłączenie silnika trójfazowego dwubiegowego z 9 przewodami - jak to zrobić?

Co do samego silnika udało mi się ustalić, że jest to silnik TM80 2/4 B14.
    Niestety, na stronie producenta silnika nie udało mi się doszukać konkretnie tego modelu ( jest za to TM80 4/2), nie ma też żadnych danych konstrukcyjnych (producent to EMP s.r.o.)
  • #15 14509740
    Krzysztof Reszka
    Czyli zgodnie ze schematem Dahlandera γ/yy . Coś kolega źle mierzył .
  • #16 14510689
    cooltygrysek
    Warunkowo odblokowany
    Jedno uzwojenie wewnętrznej gwiazdy jest uszkodzone. Silnik nie produkowany w tej odmianie od dłuższego czasu, dlatego nie ma go w katalogu.
  • #17 14513107
    martinelka
    Poziom 11  
    cooltygrysek napisał:
    Jedno uzwojenie wewnętrznej gwiazdy jest uszkodzone.

Skąd ten wniosek? Wynika to z moich pomiarów? (jestem prawie pewien, że poprawnych) Silnik po połączeniu wydaje się pracować poprawnie na obu biegach.
  • #18 14513160
    cooltygrysek
    Warunkowo odblokowany
    Przepraszam koledzy mnie zmylili. Wynikło że kolega dalej ma problem ech. Skoro działa to się cieszę.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia silnika trójfazowego dwubiegowego z 9 przewodami, umożliwiającego sterowanie prędkością obrotową. Użytkownik posiada silnik zamontowany w czeskiej pile taśmowej STG 200 GHA, bez dokumentacji technicznej i tabliczek znamionowych. Przewody silnika oznaczone są jako 1U1, 1U2, 2U1, 1V1, 1V2, 2V1, 1W1, 1W2, 2W1, gdzie "dwójki" (2U1, 2V1, 2W1) są połączone w gwiazdę, a "jedynki" to końce uzwojeń. Pomiar rezystancji wskazywał na różne wartości, co utrudniało identyfikację prawidłowego schematu połączeń. Po analizie i porównaniu z dostępnymi schematami, w tym schematem Dahlandera (łączenie uzwojeń w gwiazdę i podwójną gwiazdę YY), ustalono, że silnik to model TM80 2/4 B14 produkcji EMP s.r.o., choć brak jest szczegółowych danych producenta. Ostatecznie silnik został podłączony zgodnie ze schematem Dahlandera, co pozwoliło na poprawne działanie obu biegów. W trakcie diagnozy rozważano możliwość uszkodzenia uzwojeń, jednak silnik działał poprawnie po prawidłowym podłączeniu. Wskazano na konieczność dokładnego oznaczania przewodów i korzystania z omomierza do pomiarów rezystancji w celu identyfikacji uzwojeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA