Witam. Odświeżam temat, bo mam podobny problem. Silnik zamontowany w czeskiej pile taśmowej STG 200 GHA. Brak DTR-ki, brak tabliczek znamionowych, brak schematów. Połamana puszka w której znajdowały się przełączniki i sterowanie. Do wymiany puszki musiałem odpiąć silnik od przełącznika krzywkowego (też czeskiego, nieopisanego) Oznaczenia na łączniku były na tyle nieczytelne, że chyba coś pomyliłem, bo po podłączeniu na jednym biegu silnik chodzi ale bardzo mozolnie (niska prędkość, burczenie) Na drugim biegu nie idzie wcale (nie wiem który bieg jest który). Z silnika wyprowadzone są bezpośrednio na lącznik przewody w trzech kolorach, oznaczone:
1U1
1U2
2U1
1V1
1V2
2V1
1W1
1W2
2W1
1U1 początek uzwojenia, 1u2 koniec - uzwojenie 6 ohm. Analogicznie pozostałe fazy.
2U1, 2V1 i 2W1 wyglądają na połączone w gwiazdę - opór 12ohm
Próbowałem podłączać bez pakieciaka, na różne sposoby - na początek zasiliłem te dwójki w gwiazdę - działa, ale wolno i burczy, potem spiąłem jedynki w gwiazdę, tak jak poprzednio. Jedynki w gwiazdę równolegle z gwiazdą dwójek - dym z silnika ( mam nadzieję że przeżył ). Jedynki w trójkąt - lecą bezpieczniki.
Czy ktoś jest mi w stanie podpowiedzieć po chłopsku jak to połączyć? Na początek bez łącznika, jak zachula to się dalej będzie myśleć.