logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Vectra B – jak przerobić centralny zamek po przekładce z Anglii na stronę kierowcy

wecia91 17 Maj 2006 08:42 4755 9
REKLAMA
  • #1 2633682
    wecia91
    Poziom 18  
    Ocena: 228
    Witam mam opla vectra B jest to autko z angli i wszystko mam przerobione oprócz zamykania centralnego zamka ze strony kierowcy.W tej chwili mogę zamykać ale tylko ze strony pasażera proszę o poradę jak to przerobić a może już ktos to przerabiał ???
  • REKLAMA
  • #2 2633750
    jackol68
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Zrób sobie zamykanie na pilota i po problemie
  • #3 2633778
    marac
    Poziom 20  
    Ocena: 103
    Zamykanie na pilota to powinno być fabryczne, ale chodzi o mechanikę trzeba kupić lewą klamkę i cięgna i zamienić ale to sprawa nie na to forum
  • REKLAMA
  • #4 2633834
    kordel
    Poziom 25  
    Ocena: 92
    I wlasnie o to chodzi. Po co wwalac pieniadze w klamki, silowniki itd. Wystarczy dolozyc jakiegos pilota, ktory bedzie wszystkim sterowal (a czy wepniesz sie w drzwi kierowcy czy pasazera to bez roznicy).
  • #5 2638581
    wecia91
    Poziom 18  
    Ocena: 228
    Witam a więc centralny na pilota jest orginalny w kluczyku ale ja chciałbym w przyszłości ją sprzedać i dlatego chcę doprowadzić wszystko do wersji europejskiej rozumiem że trzeba dokupić całą klamkę ale myślę że zamek drzwi także ponieważ w nim jest sterowanie centralnym z kluczyka no i chyba trzeba trochę instalacji proszę o radę
  • REKLAMA
  • #6 2639790
    Doktorr
    Poziom 35  
    Ocena: 1098
    W lewych drzwiach trzeba zamontować sterownik 5 przewodowy tzw. master.Obecnie przwdopodobnie jest zamontowany siłownik wykonawczy (slave).Jednak najsensowniejszym rozwiązaniem jest to proponowane przez Kornela.
  • REKLAMA
  • #7 2640587
    kordel
    Poziom 25  
    To juz teraz nie wiem po co Ci montowac silownik jak mowisz, ze masz pilota. W takim wypadku nikt nie bedzie zamykal i otwieral auta z kluczyka tylko z pilota. A jakby cos sie komus odmienilo to moze sie przejsc raz na pare lat od strony pasazera i uzyc klucza. A jak uparcie chcesz zrobic sterowanie z drzwi kierowcy to najtaniej bedzie wstawic tam uniwersalny silownik master. Slave posiada tylko 2 przewody, a master 5, wiec dodatkowe 3 bedziesz musial przeprowadzic do srodka. Najszybciej podepniesz je w prawym slypku do przewodow od silownika z drzwi pasazera. Ewentualnie jeszcze mozesz wymontowac ten silownik z drzwi kierowcy i porownac w sklepie czy bedzie pasowal zeby sam silownik zamienic na master, ale oryginalny z vectry.
  • #8 2641012
    walo
    Poziom 14  
    Ocena: 41
    szkoda czasu na przerabianie jak masz pilota ale najszybciej ii najtaniej bedzie zamontowac silownik master
  • #10 2641514
    kordel
    Poziom 25  
    No ale da sie silownik odkrecic. Po za tym jest napisane, ze mozesz zastosowac uniwersalny silownik master do sterowania. Rozebrales juz to wogole?

Podsumowanie tematu

✨ W przypadku Opla Vectra B sprowadzonego z Anglii, centralny zamek działa obecnie tylko ze strony pasażera. Aby przerobić zamykanie na stronę kierowcy, konieczna jest wymiana mechaniczna – zakup lewej klamki, cięgien oraz zamka drzwi kierowcy, który zawiera siłownik sterujący centralnym zamkiem. W drzwiach kierowcy powinien być zamontowany sterownik 5-przewodowy typu master, podczas gdy obecnie prawdopodobnie jest tam siłownik wykonawczy (slave) z 2 przewodami. Montaż uniwersalnego siłownika master jest najtańszym i najszybszym rozwiązaniem, jednak wymaga doprowadzenia dodatkowych przewodów do drzwi kierowcy. Alternatywnie można zastosować oryginalny siłownik z Vectry. Centralny zamek w Vectrze B jest zintegrowany z zamkiem drzwi w jednej obudowie, co wymaga demontażu i wymiany całego modułu. Niektórzy sugerują rezygnację z mechanicznej przeróbki na rzecz sterowania pilotem, które jest fabrycznie dostępne w kluczyku, jednak autor preferuje przywrócenie standardu europejskiego dla łatwiejszej sprzedaży auta.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA