logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy opłaca się przewinąć transformator z rubina?

bincar 17 Maj 2006 10:02 2635 7
REKLAMA
  • #1 2633889
    bincar
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam ostatnio wyciągnołem ze starego rubina ktury stał na strychu transformator ma on moc 250w.teraz mam pytanie czy opłaca się go przewijać a jeśli tak to ile może to kosztować.
  • REKLAMA
  • #2 2638699
    Śpiący
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    Jak go sobie sam przewiniesz to nie będzie cię nic kosztować, oczywiście poza straconym czasem. Jak nie masz co robić, to możesz sobie przewinąć; nie jest to skomplikowana operacja. Opłacalne jest to jeśli drut z uzwojenia wtórnego nadaje się do ponownego nawinięcia.
  • REKLAMA
  • #3 2638931
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    A po co chcesz przewijac ? Spalony jest ?
  • #4 2640462
    bincar
    Poziom 13  
    Nie jest spalony tylko chcę go wykorzystać do zasilania wzmacniacza i potrzebuje 2x28v.On ma kilka uzwojeń wtórnych ale z tego co sie orientuje to raczej nie da sie tego drutu wykorzystać bo jest cienki.

Drutem o jakiej grubości musze nawinąć uzwojenie wtórne?
  • Pomocny post
    #5 2640713
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    Mam przed sobą nomogram do obliczania transformatorow.
    Wynika z niego, ze przy 250 W trafo gestosc pradu wynosi1,45A/mm² przekroju drutu.

czyli jak dasz 2 mm² to bedziesz mial 2,9 A.

To w teorii a czy dobrze mowie to nie mam 100% pewnosci niech ktos moze sprawdzi.

Liczba zwojow / V to 2,35. Odwin jakies uzwojenie ( przedtem zmierz jakie daje napiecie ) i zobacz czy sie zgadza mniej wiecej jak podzielisz sobie liczbe jego zwojow przez to napiecie.

Mysle ze jak zw/V beda sie zgadzaly to gestosc pradu tez.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 2642327
    bogdand
    Poziom 17  
    Ocena: 72
    zobacz czy ten trafo nie jest nawijany aluminiowym drutem ,bo casami tak bywało. Transformator zawsze opłaca się przewinąć zwłaszcza jeśli jest dużej mocy.Tutaj znajdziesz wzory i oparty na nich program do oibliczania transformatorów:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic157892.html?highlight=
  • REKLAMA
  • #7 2642430
    trebuch1
    Poziom 26  
    Ocena: 131
    Bincar,
    Trafo od Rubina jest super do zasilania wzmacniacza lampowego. Zamiast meczyć sie z przewijaniem, sprzedaj swoje i kup sobie fabrycznie nawijane uzywane lub nowe od których półki w sklepach się uginają.
    Pozdrawaim
  • #8 2646245
    bincar
    Poziom 13  
    Witam
    Już jest za późno na sprzedanie togo trafka bo go wczoraj odwinołem .A mam czas wiec moge go poświęcic na przewijanie tego złomu.Liczba zwojów na wolt wynosi 3.44.Dzieki za pomoc a jesli chodzi o trafo do wzmaka lampowego to ma drugie ma gdzies 200w i w naibliższej przyszłości planuje je wykorzystać do jakiejś ciekawej konstrukcji jak zgromadze odpowiednie środki.
    Dzieki za pomoc panowie:)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy opłacalności przewijania transformatora o mocy 250 W pochodzącego ze starego urządzenia marki Rubin. Transformator nie jest uszkodzony, a użytkownik planuje wykorzystać go do zasilania wzmacniacza lampowego, potrzebując uzwojenia wtórnego o napięciu 2x28 V. Wskazano, że samodzielne przewinięcie transformatora nie generuje kosztów poza czasem pracy, a opłacalność zależy od możliwości ponownego wykorzystania drutu z uzwojenia wtórnego, który w tym przypadku jest zbyt cienki. Podano, że gęstość prądu dla transformatora 250 W wynosi około 1,45 A/mm², a dla drutu o przekroju 2 mm² można uzyskać prąd około 2,9 A. Liczba zwojów na wolt powinna wynosić około 2,35, jednak w odwiniętym uzwojeniu autora wynosiła 3,44. Zwrócono uwagę na możliwość stosowania drutu aluminiowego w starych transformatorach. Zaproponowano skorzystanie z nomogramów i programów do obliczania parametrów transformatorów. Jeden z uczestników zasugerował, że zamiast przewijania lepiej kupić fabrycznie nawinięty transformator, jednak autor zdecydował się na samodzielne przewinięcie, mając czas i chęć do eksperymentu. Wspomniano także o innym transformatorze Rubin o mocy około 200 W, który planowany jest do wykorzystania w przyszłych projektach.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA