logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaprojektować transformator audio 2x36V na rdzeniu po trafie Rubina?

dymek 13 Lip 2006 00:45 1857 12
REKLAMA
  • #1 2815141
    dymek
    Poziom 27  
    Ocena: 30
    Witam problem jest taki potrzebuje zaprojektować trafko do wzmacniacz audio ma mieć dolelowo 2x36V i wiadomo z230V zasilane
    kłopot jest nastepujący:
    trafo chce nawinąć na rdzeniu po trafie rubina jest to rdzeń zwijany w którym wykorzystywane są obie kolumny
    przekrój każdej kolumny to 11,25 a przekrój szczeliy 40
    Potrzebuje pomocy z uzwojeniem wtórnym bo wychodzą mi cyrki jak licze sprawność itd nigdy takiego trafa nie liczyłem i niebardzo wiem jak to ma być chce zeby nadało sie do audio(dlatego miedzy innymi odwijalem aluminiowe uzwojenie które było w orginale)
    Please pomocy bo ze wzoru wyszlo mi ze ma 1944W a wiem ze ma 320
    i nie wiem czy dobrze licze z tym przekrojem bo jak oblicze to wychodzi ponad 600 zwojów pierwotne a orginalnie było mniej napewno pomocy
  • REKLAMA
  • #2 2815411
    majster_15
    Poziom 23  
    Ocena: 51
    Czegoś tutaj nie rozumiem ... za moich czasów to się liczyło z powierzchni kolumny a nie z przekroju (co kolwiek on oznacza ;) )

Wzór jak mnie pamięć nie myli to był taki:

P[VA]=S*O*B*J

gdzie:

S jest to pole powierzchni kolumny w cm^2
    O jest to pole powierzchni okna w cm^2
    B jest to indukcja w T w Twoim wypadku 1,2T
    J jest to gęstość prądu

Tak chyba jakoś to szło ;)

Pozdrawiam Mat.

EDIT:

Znalazłem teraz u siebie w zapiskach (poszukałem z ludzkiej ciekawości)
    I znalazłem ... że te trafa miały moce 290VA i 310VA i liczba zwojów na jeden wolt to Z=45/S
    gdzie S jest oczywiście polem kolumny w cm^2.

Powinno Ci to rozwiązać sprawę :)

Pozdrawiam jeszcze raz, Mat.
  • #3 2815426
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 406
    Nic dziwnego, że wychodzą dziwne wyniki - ten transformator ma geometrię przystosowaną do nawijania drutem aluminiowym (swoją drogą - absurd).
    Nie mam pojęcia, jakim cudem wyszło 600 zwojów na pierwotnym i jakim cudem wcześniej mogło być mniej... Mi wychodzi przy założeniu bardzo dużej indukcji 736 zw. ale nie odważyłbym się tak nawinąć transformatora - dałbym 920 zwojów - tak, jak wychodzi dla indukcji max = 1T.
    Oczywiście uzwojenie pierwotne należy podzielić na dwie kolumny, czyli po 460 zwojów.
    Dostępne miejsce w oknie umożliwi nawinięcie uzwojenia pierwotnego drutem 1 mm, co przy gęstości prądu 2.55A/mm^2 da nam prąd znamionowy w pierwotnym = 2A. Czyli przy indukcji 1 T, nawijaniu transformatora drutem miedzianym moc obliczeniowa (dla uzwojenia pierwotnego) wyniesie 460VA.
  • REKLAMA
  • #4 2815680
    dymek
    Poziom 27  
    oki fajnie pomogliście mi tego było mi trzeba ale rozwiejcie mi jedna watpliwość czy lepiej nawiac takie trafo czy tez moze kupic toroida w indelu lub toroidy pl bo koszt zkupu drutu itd wyjdzie mnie gdzies tyle co nowe trafko około 300W
  • Pomocny post
    #5 2815783
    -RoMan-
    Poziom 42  
    :arrow: majster_15

Pełny wzór na moc obliczeniową transformatora znajdziesz w przyszpilonych tematach. Podany przez Ciebie nawet w przybliżeniu nie jest poprawny.

:arrow: dymek

Chcesz ten transformator sam w rękach nawijać? To Ci się nie uda. Zleć nawinięcie profesjonaliście - powinno wyjść taniej niż kupno toroida. Transformator toroidalny tej samej mocy powinien być mniejszy i lżejszy ale znając realia - zapewne będzie się mocniej grzał.
  • REKLAMA
  • #6 2816832
    dymek
    Poziom 27  
    profesjonalne warsztaty u mnie w miescie nie schodza ponizej 180zł za nawinięcie co jest dla mnie szokujące ale mam dosęp do naijarki w szkole(a tak na marginesie juz raz nawijałem trafo 300w na blachach i wszystko było ok tylko blachy tam troszke buczały.
  • #7 2816981
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Jak masz dostęp do nawijarki, to nawinięcie będzie tańsze. Drut nawojowy kupisz bez problemów na Alledrogo.
  • #8 2818734
    dymek
    Poziom 27  
    hmm tylko teraz nie wiem ile tego drutu starczzy 0,5 czy cały kilogram kupic chyba kupie kilosa .
    swoją drogą zaimprowizowałem sobie w domu nawijarke z wiertarki z włożoną śrubą na niaq nałożony arkas i przytrzymuje to kawałek deseczki na koncu zakrecany sruba a za prowadnicę drutu posłuży mi moja ręka kto wie moze dorobie jeszcze licznik zwojów do tego??
    w sumie wielki wyczyn to by to nie był
    Wszystko wychodzi dość ładnie zwój przy zwoju jak w fabryce troche wprawy w nawijaniu juz mam wiec klopotu nie bedzie gorzej jest z liczeniem :/ dziekuje romanowi za pomoc bo szukalem i liczylem i nie chcialo mi wyjść nawine tak jak mówiłeś 460zw na każdej kolumnie
  • #9 2897743
    kloose
    Uczeń
    No tak ale opisz to dokładniej bo ja mam do dyspozycji nawijarkę zwojów takich jak się stosuje w silnikach elektrycznych i tam jest przebudowany kalkulator który liczy ilośĆ okrążeń-lidzbę zwoji
    jak łatwo się domyśleĆ cała nawijarka to samorubka... ale jak nawinąĆ na niej toroida to ja nie wiem...
    moze jakieś wskazówki?? jak będe mugł to zrobi kilka fotek tej nawijarki albo narysuje ją w paincie...

Dodano po 15 [minuty]:

oto fotka rozrysowanej nawijarki;

Jak zaprojektować transformator audio 2x36V na rdzeniu po trafie Rubina?
  • #10 2897912
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Alu tu mowa o klasycznym transformatorze dwukolumnowym na rdzeniu zwijanym a nie o toroidalnym.
  • #11 2897979
    kloose
    Uczeń
    Mi jest potrzebny toroidalny i pytam się czy da rade tą nawijarką nawinąĆ toroida??
  • REKLAMA
  • #12 2898045
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Nie. I już nie śmieć po tematach. Po to chyba założyłeś osobny.
  • #13 2914938
    kosmo.1
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Polecam sprawdzone przez mnie wzory, którymi zawsze się posługuję.

N=45/S
    N-liczba zwoi na 1V
    S-pole przekroju rdzenia w cm2, koniecznie nie pomyl jednostek.

Potem to N można pomnożyć przez napięcie np: N*35V=N', N*230=N".

Aby obliczyć grubość drutu najpierw należy obliczyć moc:
    1. Moc pobrana z sieci.
    P=S2
    2. Moc indukowana
    P'=P/n
    n-szacowane straty (dla każdego transformatora można oszacować na 0,8 )
    3. Prąd wyjściowy
    J'=P'/U'
    4. Prąd wejściowy
    J=P/U
    5. Wzór na grubość drutu miedzianego.
    d=√J/2

Jeżeli napięcie wyjściowe będzie odbiegać od zamierzonego to znacz, że źle dobrałeś straty mocy "n". Należy wykonać próbę stanu jałowego i wyliczyć straty za pomocą powyższego wzoru na moc indukowaną.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy projektowania transformatora audio o napięciu wtórnym 2x36V na rdzeniu zwijanym po transformatorze Rubina, zasilanego z 230V. Problemem jest prawidłowe obliczenie liczby zwojów i mocy transformatora, gdyż wyniki obliczeń wskazywały moc znacznie wyższą niż oryginalna (1944W vs 320W). Uczestnicy wyjaśnili, że moc transformatora oblicza się na podstawie pola powierzchni kolumny rdzenia (w cm²), pola powierzchni okna, indukcji magnetycznej (około 1T–1,2T) oraz gęstości prądu. Podano wzór na liczbę zwojów na wolt: N = 45/S, gdzie S to pole kolumny w cm². Zalecane jest dzielenie uzwojenia pierwotnego na dwie kolumny, np. po 460 zwojów każda dla indukcji 1T. Dyskutowano także o praktycznych aspektach nawijania, w tym o dostępności nawijarki i kosztach profesjonalnego nawijania (około 180 zł). Poruszono temat alternatywy w postaci transformatora toroidalnego, który jest mniejszy i lżejszy, ale może się mocniej grzać. Podano również wzory do obliczenia grubości drutu na podstawie mocy, prądu i strat transformatora. Autor improwizował własną nawijarkę i planował zakup drutu nawojowego, a także rozważał liczenie zwojów podczas nawijania. Wskazano, że transformator Rubina ma geometrię przystosowaną do drutu aluminiowego, co komplikuje nawijanie miedzianym drutem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA